• Biz Kimiz
  • Künye
logo
MEDOC
logo
  • Anasayfa
  • ICT Etkinlik
  • Organizasyon Hizmetlerimiz
  • Gündem
  • Bilişim
  • Telekom
  • Savunma
  • Enerji
  • e-Mobilite
  • Oyun
  • Kariyer
  • Röportaj
  • Dergi
  • Yazarlarımız
MEDOC
  1. Anasayfa
  2. Enerji
  3. Rönesans Holding, Ceyhan’da petrokimya tesisi kuracak
Rönesans Holding, Ceyhan’da petrokimya tesisi kuracak

Rönesans Holding, Ceyhan’da petrokimya tesisi kuracak

ICT Media ICT Media
28 Kasım 2018 00:00
Paylaş

Rönesans Holding ile Cezayir’in milli enerji şirketi Sonatrach ortaklığıyla hayata geçirilecek ‘Polipropilen Üretim Tesisi’nin imza töreni 28 Kasım’da düzenlendi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın da katıldığı törende ortaklık anlaşmasını, Rönesans Holding Başkanı Dr. Erman Ilıcak ve Sonatrach CEO’su Abdelmoumen Ould Kaddour imzaladı. Ceyhan Mega Petrokimya Endüstri Bölgesi’nde kurulacak yıllık 450 bin ton üretim kapasiteli tesisin 2023 yılında tamamlanması hedefleniyor.

Rönesans Holding Başkanı Dr. Erman Ilıcak imza töreninde yaptığı konuşmada, “Plastik hammaddesi olarak kullanılan polipropilen, ülkemizde hala ithal edilen kalemler arasında bulunuyor. Her yıl 2,2 milyon ton polipropilen, 2,6 milyon ton polietilen ve yine 1,5 milyon ton PVC ithalatı yapıyoruz. Dünya tüketiminin yüzde 3-4’ünü Türkiye ithal ediyor ve ihtiyacının yüzde 90’ını ithalatla karşılıyor. Türkiye şimdi çok hızlı adımlarla bu açığı kapatmak için yola çıktı. Büyük adımlarla ilerliyoruz. Bu yatırımla Türkiye’nin cari açığının azaltılmasına her yıl 450-500 milyon dolar arasında katkı yapmayı hedefliyoruz” dedi.

Tüm bölgenin yeni istihdam kapısı

Gaziantep’in dünyada en fazla polipropilen kullanılan şehirlerden biri olduğunu, bu yatırım için Gaziantep’e yakınlığı nedeniyle Adana Ceyhan’ın seçildiğini vurgulayan Dr. Ilıcak, “Sayın Cumhurbaşkanımızın, Şubat ayında Cezayir’e yaptığı resmi gezide duyurduğu petrokimya yatırımında yanımızda, dost ve kardeş ülke Cezayir'in milli enerji şirketi Sonatrach da var. Bölgede inşa edeceğimiz tesiste yılda yaklaşık 450 bin ton üretim yapmayı hedefliyoruz. Üretim tesisi inşaat aşamasında 2.000-2500 kişiye istihdam sağlayacak. 2019 yılında inşaatına başlayacağımız üretim tesisini, 36 ay gibi bir süre içinde tamamlamayı hedefliyoruz. Yatırım tutarının ise 1,2 milyar dolar olarak gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Ülkemiz için de önemli bir tarih olan 2023’te resmi olarak faaliyete başlayacağız. Polipropilen Üretim Tesisi o tarihten itibaren, başta Adana Bölgesi olmak üzere 500-600 kişiye istihdam sağlayacak” ifadelerini kullandı.

Toplantıya katılan Sonatrach CEO’su A. Ould Kaddour da bu yatırımın iki ülke arasında sinerji yaratacağını belirterek, “Türkiye ile Cezayir arasında çok derin ve tarihi bağlar var. Bunun yanı sıra güçlü ekonomik bağlarımız da bulunuyor. Bugüne kadar birçok yatırımı birlikte hayata geçirdik. Rönesans Holding ortaklığıyla kuracağımız polipropilen üretim tesisinin de bu güçlü bağlara katkıda bulunacağı ve sinerji yaratacağına inanıyorum” diye konuştu.

Dış ticaret açığının yüzde 30’u petrokimya ithalatından geliyor

Rönesans Holding tarafından yatırımına başlanacak tesiste üretilecek ‘polipropilen’, Türkiye’nin ithal ettiği hammadde kalemleri arasında yer alıyor. Sanayi ve Ticaret Bakanı Mustafa Varank’ın açıkladığı verilere göre Türkiye, 2017 yılında kimya sektöründe 38 milyar dolarlık ithalat yaptı. Tek başına petrokimya sektöründe ise geçtiğimiz yıl 13 milyar dolar dış ticaret açığı verildi. Bu tutar, imalat sanayinde verilen dış ticaret açığının yüzde 30’una karşılık geliyor.

Türkiye 2017’de 2 milyon tonu aşkın polipropilen ithal etti. Rönesans Holding’in gerçekleştireceği bu yatırımla birlikte Türkiye'nin polietilen ithalatının yüzde 25’inin ikame edilmesi planlanıyor. Bununla birlikte bu yatırımın cari açığın düşmesinde de yıllık 450-500 milyon dolar düzeyinde olacağı öngörülüyor. Plastik sanayide kritik bir madde olan polipropilen, tarımdan savunma sanayine, otomotivden inşaata, tüketici ürünlerinden ilaç ve sağlık sektörüne dek hemen her alanda kullanıyor.

Paylaş
Rönesans Holding Sonatrach Polipropilen Erman Ilıcak Abdelmoumen Ould Kaddour

Enerji Kategorisinin En Yenileri

Şirketlerin %84’ü Sürdürülebilirliği Stratejisinin Merkezine Alıyor
Şirketlerin %84’ü Sürdürülebilirliği Stratejisinin Merkezine Alıyor
31 Temmuz 2025 15:11
Enerjisa Dağıtım Şirketleri kritik teknolojiyi Türkiye’ye getirdi
Enerjisa Dağıtım Şirketleri kritik teknolojiyi Türkiye’ye getirdi
25 Temmuz 2025 16:37
CVK Hotels & Resorts, elektrik ihtiyacının tamamını güneş enerjisinden karşılayacak
CVK Hotels & Resorts, elektrik ihtiyacının tamamını güneş enerjisinden karşılayacak
23 Temmuz 2025 16:23
Enerjisa Enerji, 5,25 Milyar TL ile tüm zamanların en büyük reel sektör tahvil ihracını Ak Yatırım aracılığıyla gerçekleştirdi
Enerjisa Enerji, 5,25 Milyar TL ile tüm zamanların en büyük reel sektör tahvil ihracını Ak Yatırım aracılığıyla gerçekleştirdi
23 Temmuz 2025 16:19
Polat Enerji’ye Yenilenebilir Enerji Yatırımları için 22 Yıl Vadeli Finansman
Polat Enerji’ye Yenilenebilir Enerji Yatırımları için 22 Yıl Vadeli Finansman
22 Temmuz 2025 17:25
Küresel enerji talebi tüm zamanların en yüksek seviyesinde
Küresel enerji talebi tüm zamanların en yüksek seviyesinde
21 Temmuz 2025 12:54
ICT MEDIA DERGİSİ AĞUSTOS 2025 SAYISI ÇIKTI!
Dergi

ICT MEDIA DERGİSİ AĞUSTOS 2025 SAYISI ÇIKTI!

Copyright © 2022. All Rights Reserved. Paragon Teknoloji

Webmail

play store app store

Bu websitesi Odeaweb sunucularında barındırılmaktadır.