
BOTAŞ, Rus doğal gaz şirketi Gazprom ile yıl sonu itibarıyla bitecek 8 milyar metreküplük sözleşmeyi yenilemek için görüşmelerini sürdürüyor. Enerji yönetiminin, Rusya ile “prensipte anlaşma sağlandığı” mesajını verdiği yeni sözleşmede fiyat formülü büyük önem taşıyor. Kulislere göre gaz fiyatı, “hibrit” bir formülle belirlenecek. Buna göre gaz ithalat fiyatının yarısını petrol ve türevlerindeki hareketler, diğer yarısını da piyasada oluşan fiyatlar tayin edecek. Sektör kaynakları, Türkiye’nin, halen Rusya’dan 1000 metreküp gazı, 275 dolara ithal ettiğini belirterek, “Hibrit modelde fiyat, bugünkünün çok üstünde bir yerde oluşacaktır. Zira, piyasada gaz fiyatı çok yüksek. 1000 dolarlar çerçevesinde…” dedi. Kaynaklar, Türkiye’nin yeni anlaşma ile Rusya’dan yılda 8-10 milyar metreküp gaz ithal edebileceğini kayda geçirdi.
Türkiye'nin; Rusya, Azerbaycan ve Nijerya ile yaklaşık 16 milyar metreküp hacimdeki uzun vadeli doğal gaz ithalat sözleşmelerinin süresi bu yıl dolacak. Rusya ile süresi dolacak sözleşme miktarı, yıllık 8 milyar metreküplük (4 milyar metreküpü BOTAŞ, kalan bölümü özel sektör ithalatçıları) gaz alım satımını öngörüyor.
Türkiye ile Rusya, 31 Aralık’ta süresi dolacak anlaşmayı yenilemek için görüşmelerini sürdürüyor.
Uluslararası piyasalarda doğal gaz fiyatının olağanüstü derecede yükselmesi (bin metreküpü bin dolar düzeyinde) Türkiye’nin uygun fiyatlarla yeni anlaşma yapmasını zorlaştırıyor. Zira, Türkiye’nin ağır bir gaz ithalat faturasıyla karşı karşıya kalma olasılığı bulunuyor.
Yeni sözleşme ve “hibrit” formül
Türkiye, bu koşullara en uygun fiyatla gaz ithalatını öngören bir formülle anlaşma yapmak istiyor. Bu çerçevede gündeme “hibrit” formül geliyor.
Kulislere göre gaz fiyatı, “hibrit” bir formülle belirlenecek. Gaz ithalat fiyatının yarısını petrol ve türevlerindeki hareketler, diğer yarısını da piyasada oluşan fiyatlar belirleyecek.
Peki, bu formül uyarınca gaz fiyatı ne olacak?
Sektör kaynakları, Türkiye’nin, halen Rusya’dan 1000 metreküp gazı, 275 dolara ithal ettiğini belirterek, “Hibrit modelde fiyat, bugünkünün çok üstünde bir yerde oluşacaktır. Zira, piyasada gaz fiyatı çok yüksek. 1000 dolarlar çerçevesinde… Burada, mevcut koşullar dikkate alındığında gaz fiyatını yükseltecek itici bir yapı söz konusu” dedi.