• Biz Kimiz
  • Künye
logo
Fonbulucu Banner
logo
  • Anasayfa
  • ICT Etkinlik
    • Gelecek Etkinlikler
    • Planlanan Etkinlikler
    • Geçmiş Etkinlikler
  • Etkinliklerimizden Haberler
  • Gündem
  • Bilişim
  • Telekom
  • Savunma
  • Enerji
  • e-Mobilite
  • Oyun
  • Kariyer
  • Röportaj
  • Dergi
  • Yazarlarımız
Fonbulucu Banner
  1. Anasayfa
  2. Enerji
  3. Rusya ile “hibrit” modelli doğal gaz sözleşmesi: Gaz fiyatının yarısı petrol, yarısı piyasa odaklı… 
Rusya ile “hibrit” modelli doğal gaz sözleşmesi: Gaz fiyatının yarısı petrol, yarısı piyasa odaklı… 

Rusya ile “hibrit” modelli doğal gaz sözleşmesi: Gaz fiyatının yarısı petrol, yarısı piyasa odaklı… 

ICT Media ICT Media
14 Aralık 2021 00:00
Paylaş
ÖZEL HABER
BOTAŞ, Rus doğal gaz şirketi Gazprom ile yıl sonu itibarıyla bitecek 8 milyar metreküplük sözleşmeyi yenilemek için görüşmelerini sürdürüyor. Enerji yönetiminin, Rusya ile “prensipte anlaşma sağlandığı” mesajını verdiği yeni sözleşmede fiyat formülü büyük önem taşıyor. Kulislere göre gaz fiyatı, “hibrit” bir formülle belirlenecek. Buna göre gaz ithalat fiyatının yarısını petrol ve türevlerindeki hareketler, diğer yarısını da piyasada oluşan  fiyatlar tayin edecek. Sektör kaynakları, Türkiye’nin, halen Rusya’dan 1000 metreküp gazı, 275 dolara ithal ettiğini belirterek, “Hibrit modelde fiyat, bugünkünün çok üstünde bir yerde oluşacaktır. Zira, piyasada gaz fiyatı çok yüksek. 1000 dolarlar çerçevesinde…” dedi. Kaynaklar, Türkiye’nin yeni anlaşma ile Rusya’dan yılda 8-10 milyar metreküp gaz ithal edebileceğini kayda geçirdi.

Türkiye'nin; Rusya, Azerbaycan ve Nijerya ile yaklaşık 16 milyar metreküp hacimdeki uzun vadeli doğal gaz ithalat sözleşmelerinin süresi bu yıl dolacak. Rusya ile süresi dolacak sözleşme miktarı, yıllık 8 milyar metreküplük (4 milyar metreküpü BOTAŞ, kalan bölümü özel sektör ithalatçıları) gaz alım satımını öngörüyor.
 
Türkiye ile Rusya, 31 Aralık’ta süresi dolacak anlaşmayı yenilemek için görüşmelerini sürdürüyor. 
Uluslararası piyasalarda doğal gaz fiyatının olağanüstü derecede yükselmesi (bin metreküpü bin dolar düzeyinde) Türkiye’nin uygun fiyatlarla yeni anlaşma yapmasını zorlaştırıyor. Zira, Türkiye’nin ağır bir gaz ithalat faturasıyla karşı karşıya kalma olasılığı bulunuyor. 

Yeni sözleşme ve “hibrit” formül

Türkiye, bu koşullara en uygun fiyatla gaz ithalatını öngören bir formülle anlaşma yapmak istiyor. Bu çerçevede gündeme “hibrit” formül geliyor.

Kulislere göre gaz fiyatı, “hibrit” bir formülle belirlenecek. Gaz ithalat fiyatının yarısını petrol ve türevlerindeki hareketler, diğer yarısını da piyasada oluşan fiyatlar belirleyecek. 

Peki, bu formül uyarınca gaz fiyatı ne olacak?

Sektör kaynakları, Türkiye’nin, halen Rusya’dan 1000 metreküp gazı, 275 dolara ithal ettiğini belirterek, “Hibrit modelde fiyat, bugünkünün çok üstünde bir yerde oluşacaktır. Zira, piyasada gaz fiyatı çok yüksek. 1000 dolarlar çerçevesinde… Burada, mevcut koşullar dikkate alındığında gaz fiyatını yükseltecek itici bir yapı söz konusu” dedi.
Paylaş
botaş Gazprom Türkiye-Rusya Enerji yönetimi enerji haberleri enerji gündemi

Enerji Kategorisinin En Yenileri

RES yatırımlarında tarım arazilerini koruyan yeni model devreye girdi
RES yatırımlarında tarım arazilerini koruyan yeni model devreye girdi
2 Temmuz 2026 12:50
12. Nükleer Santraller Zirvesi Tamamlandı: Uluslararası İş Birlikleri İmzalandı
12. Nükleer Santraller Zirvesi Tamamlandı: Uluslararası İş Birlikleri İmzalandı
2 Temmuz 2026 12:41
İş Bankası sürdürülebilir tarım için 20 milyon euro kaynak sağladı
İş Bankası sürdürülebilir tarım için 20 milyon euro kaynak sağladı
2 Temmuz 2026 12:35
STAR Rafineri 2025 yılı ihracat şampiyonları listesinde yedinci sırada yer aldı
STAR Rafineri 2025 yılı ihracat şampiyonları listesinde yedinci sırada yer aldı
1 Temmuz 2026 13:59
Enerjisa Üretim ve Güler Legacy 2.500 çocuğu basketbolla buluşturdu
Enerjisa Üretim ve Güler Legacy 2.500 çocuğu basketbolla buluşturdu
1 Temmuz 2026 13:53
Dicle Elektrik’in Dronları Kaçak Trafoları Ararken Anız Yakanları da Görüntüledi
Dicle Elektrik’in Dronları Kaçak Trafoları Ararken Anız Yakanları da Görüntüledi
1 Temmuz 2026 09:26
ICT MEDIA DERGİSİ TEMMUZ 2026 SAYISI ÇIKTI!
Dergi

ICT MEDIA DERGİSİ TEMMUZ 2026 SAYISI ÇIKTI!

Copyright © 2022. All Rights Reserved. Paragon Teknoloji

Webmail

play store app store

Bu websitesi Odeaweb sunucularında barındırılmaktadır.