
ICT MEDIA Dergisi tarafından düzenlenen ve Bulutistan’ın ana sponsorluğunu üstlendiği "Cloud Ankara 2022" etkinliği BTK'de gerçekleştirildi. “Kamuda Cloud Sistemlerine Yeni Bir Perspektif” ana teması ile düzenlenen etkinliğe Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Hazine ve Maliye Bakanlığı Bilgi Teknolojileri Genel Müdürü Dr. Cebrail Taşkın ve Bulutistan CEO’su Begim Başlıgil katıldı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada; “Pandemi döneminde teknolojide yaşanan değişime ayak uyduran firmalar yükselir iken, ayak uyduramayan firmaların gerilediğini hep birlikte gördük. 2021 yılında dünyada internet kullanıcısı oranı yüzde 63’e ulaştı. Dünyada ilerleyen yıllarda özellikle mobil veri trafiğinin üç kat artması bekleniyor. Veri trafiği bu kadar yoğunlaşırken, veri depolama ihtiyacının sürekli artması da kaçınılmaz bir noktaya geliyor. Artan bu ihtiyacın bulut teknolojisi ile çözüleceği de bir gerçek” dedi.
2025 yılına kadar bulut hizmetinde pazar payının 1.3 Trilyon Dolar olması öngörülüyor
Bulut teknolojisinin dünyada 2025 yılına kadar 1.3 Trilyon dolar olmasının öngörüldüğünü belirten Sayan, “Ülkemizde kamu başta olmak üzere özel sektörün de dijital dönüşüme ayak uydurmaya gayret ediyor. Ama yapılan araştırmalar bize bulut teknolojilerine yapılan yatırımların yüzde otuzunun fayda sağlamadığını gösteriyor. Bunun nedeni ise bulut teknolojisini kullanır iken veri güvenliğinin ihmal edilmesi olarak görüyorum” dedi. Sayan sözlerine şöyle sürdürdü: “Ülkemizi veri cazibe merkezi haline getirmeye çalışıyoruz. Biz verilerimizin ülkemiz kaynakları için kullanılmasını noktasında gayret gösteriyoruz. Teknik herhangi bir sorun olmadığı sürece de verilerin dışarıda tutulmasını istemiyoruz.”
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da bilişim teknolojilerinin gelişmesine paralel olarak sektörün en önemli eğilimlerinden olan bulut bilişimin de gelişip yaygınlaştığını belirtti. Karagözoğlu şöyle devam etti: "Bu gelişimin ve yaygınlaşmanın temelinde ise teknolojik gelişmeler olmak üzere, yazılım ve donanım alanındaki ilerlemeler, iş ortamlarının farklılaşması, bilişim sistemlerindeki ve web hizmetlerindeki ilerlemeler yer alıyor." Bulut teknolojileri kullanımının tercihten çok artık ihtiyaca dönüştüğünü söyleyen Karagözoğlu, "Önümüzdeki süreçte bu gelişmelerin daha da hızlanarak bulut bilişim pazarının 2021'de 445 milyar dolar düzeyinden 2026'ya kadar 950 milyar dolar seviyelerine yükselmesi öngörülüyor” şeklinde konuştu.
Bulut bilişim teknolojilerinin yaygınlaşmasıyla yaşanan dönüşümün olmazsa olmazının genişbant altyapısı olduğunu dile getiren Karagözoğlu, son yıllarda dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sabit ve mobil internet yaygınlığı ve trafiğinin artışını sürdürdüğünü kaydetti. Bulutistan CEO’su Begim Başlıgil etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, “Kamuda bulut bilişimin önemini son dönemlerde daha fazla hissetmeye başladık. Dijital dönüşüm ile birlikte bulut bilişimin önemi daha da artmaya başladı. Dijital dönüşüm projelerinde verinin üretilmesi, işlenmesi ve katma değerli bir hale dönüştürülmesi gerekiyor. Bulut bilişim de bu noktada, dijital dönüşümün olmazsa olmazı haline geliyor” dedi.
ICT MEDIA tarafından organize edilen etkinliğin kanferans sponsorluğunu SabancıDx, destek sponsorluğunu ise Türk Telekom üstlendi.