
İnsanlığın doğadan yıllık talebinin, dünyanın bir yıl içinde yeniden üretebileceği miktarı aştığı tarih olarak tanımlanan Dünya Limit Aşımı Günü, mevcut tüketim alışkanlıklarının değişmesi gerektiğine dair önemli bir gösterge. Çünkü yeryüzünde yaşamın sürdürülebilir bir şekilde devam edebilmesi için bu tarihin 2050 yılına dek yılda ortalama 4,5 gün ertelenmesi gerekiyor. Bugün insanlığın yarattığı ekolojik ayak izinin %60’ını oluşturan karbon bileşenini yarıya indirmek ise Dünya Limit Aşımı Günü’nü 89 gün erteleyebilir.
Global Footprint Network ile iş birliği yapan Schneider Electric, bireylerin kendi çevresel ayak izlerini hesaplayabildikleri ‘Karbon Ayak İzi Hesaplayıcısı’nı destekliyor. Şirket, bir yandan küresel sürdürülebilirlik hedefleri ile bu alanda önemli çalışmalar gerçekleştirirken bir yandan da bireyleri Dünya Çevre Günü’nde bireysel önlemler almaya davet ediyor.
Dünyanın sürdürülebilirliği için hem bireysel hem de kurumsal olarak sorumluluk almanın hayati önem taşıdığına değinen Schneider Electric Türkiye’ye göre; günümüzde insanlar dünya kaynaklarını yenilenebilecekleri süreden %50 daha hızlı tüketiyor. Bu, tüm yaşamı riske edildiği anlamına geliyor. Ancak bu senaryoyu tersine çevirmek mümkün. Şirket, bu amaçla 2020 yılına kadar %80 yenilenebilir enerji kullanıyor olma hedefine odaklandı. Lojistik kaynaklı CO2 emisyonunu 2015-2017 arasında %10 azalttı. 2020'ye kadar her yıl enerji tüketimini %3,5 oranında azaltmayı taahhüt ediyor. Aynı zamanda 2015-2017 yılları arasında 3 yıl içinde 190 tesis, Çöp Sahalarına Sıfır Atığa Doğru hedefini benimsedi. Bu program sayesinde metal atıkların %99'unu geri kazanılırken ve metal olmayan atıkların sadece %3'ünü çöp sahasına gönderiliyor.