
Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP), güzergahı üzerinde yapılan ihtiyaç analizinin sonuçlarına uygun şekilde tasarlanan Sosyal ve Çevresel Yatırım Programları (SEIP) ile Türkiye’nin sosyo-ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmaya devam ediyor. Doğrudan Yatırım Fonlama Mekanizması kapsamında, Diyalog Sosyal Girişimcilik Derneği (DİSODER) ve Giresun Ticaret Borsası ile imzalanan yeni anlaşmalarla TANAP hattın geçtiği bölgelerde yaşayanlara destek oluyor.
TANAP Merkez Ofisi’nde düzenlenen törende TANAP Genel Müdürü H. Saltuk Düzyol, TANAP Teknik İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Ayan, TANAP Kalite, İş Sağlığı Güvenliği, Sosyal ve Çevre Direktörü Fatih Erdem ile Diyalog Sosyal Girişimcilik Derneği Başkanı M. Hakan Elbir, Giresun Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar İbaş ve Giresun Ticaret Borsası Genel Sekreteri Eren Nizam’ın katılımlarıyla sözleşmeler imzalandı.
3 bin 600 engellinin hayatına dokunacak
Sürdürülebilir kalkınma için dezavantajlı sosyal grupları toplumsal yaşama entegre etmeyi amaçlayan DİSODER ile imzalanan anlaşma ile “Engellilerin Sosyal Hayata Aktif Katılımının ve İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi” projesi hayata geçirilecek. TANAP’ın 5,9 milyon lira katkı sağladığı projeyle, Boru Hattı güzergahında bulunan 14 ilde (Ardahan, Bayburt, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Giresun, Kars, Kırıkkale, Kırşehir, Sivas, Yozgat, Ankara, Eskişehir, Bursa) 3 bin 600 engellinin ve ailelerinin bilinçlendirilmesi, en az yüzde 15’inin sosyal hizmetlerle erişimi, 5 pilot mekana engelliler için donanım sağlanarak düzenlenmesi ve engelliler ve işverenlerin bir araya getirilerek iş hayatına katılımları için imkan sağlanması hedefleniyor.
Yıllık 435 bin liralık elektrik enerjisi tasarrufu
Giresun Ticaret Borsası’nın “Lisanslı Depolama Tesisinde Güneş Enerjisinden Elektrik Enerjisi Üretimi” projesine verilen destek kapsamında ise kırsal kesimler ve tarım alanları için ideal olan güneş enerjisi kullanımının uygulamaya geçirilmesi hedefleniyor. Giresun’da Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsası’nda güneş enerjisinden elden edilen elektrik ile yıllık 435 bin lira tutarında elektrik enerjisi tasarrufunun yanı sıra, 17 bin ton fındık depolama kapasitesi sağlanarak bölgedeki fındık üreticilerine fayda sağlanması amaçlanıyor. Tesisin enerji ihtiyacının yüzde 90’ı yenilebilir ve temiz enerji kaynağı olan güneş enerjisi ile sağlanacak.