• Biz Kimiz
  • Künye
logo
roqos
logo
  • Anasayfa
  • ICT Etkinlik
  • Organizasyon Hizmetlerimiz
  • Gündem
  • Bilişim
  • Telekom
  • Savunma
  • Enerji
  • e-Mobilite
  • Oyun
  • Kariyer
  • Röportaj
  • Dergi
  • Yazarlarımız
roqos
  1. Anasayfa
  2. Gündem
  3. Teknoloji liderlerinden Trump’a çağrı: Çip kısıtlamaları yeniden gözden geçirilsin
Teknoloji liderlerinden Trump’a çağrı: Çip kısıtlamaları yeniden gözden geçirilsin

Teknoloji liderlerinden Trump’a çağrı: Çip kısıtlamaları yeniden gözden geçirilsin

ICT Media ICT Media
26 Mart 2025 12:17
Paylaş

ABD yönetimi, yapay zeka çipleri üzerindeki ihracat kısıtlamalarını sıkılaştırmayı planlarken, teknoloji devleri ve bazı yabancı liderler bu düzenlemelerin gözden geçirilmesi için Trump yönetimine baskı yapıyor. Nvidia ve Oracle gibi büyük şirketler, kısıtlamaların tamamen kaldırılmasını talep ediyor.

Küresel çip stratejisi tartışma konusu

ABD, yapay zeka teknolojisinin kendi sınırları ve müttefik ülkelerde yoğunlaşmasını sağlamak amacıyla yeni bir kısıtlama planı hazırlıyor. Biden yönetiminin son günlerinde duyurulan bu düzenleme, Nvidia gibi teknoloji devlerinden sert tepki aldı. İsrail ve Polonya gibi müttefik ülkeler de çip tedarikinin kısıtlanmasının yapay zeka yatırımları açısından kendilerini dezavantajlı hale getirebileceğini düşünüyor.

15 Mayıs son tarih: Kısıtlamalar esnetilecek mi?

Birçok hükümet ve şirket, 15 Mayıs’ta yürürlüğe girecek düzenlemelerden önce Trump yönetimini bazı maddeleri gevşetmeye ikna etmeye çalışıyor. Ancak yönetim içinde bu konuda net bir karar alınmış değil. Bloomberg’e konuşan kaynaklara göre, düzenlemelerin tamamen kaldırılması şu an gündemde olmasa da, üst düzey yetkililerin karar değiştirip değiştirmeyeceği belirsizliğini koruyor.

Çip erişiminde üç kategori

Yeni düzenlemelerle dünya, yapay zeka çiplerine erişim açısından üç gruba ayrıldı:

 Serbest erişim: Avrupa ve Doğu Asya’daki yaklaşık 20 ABD müttefiki, çip kısıtlamalarından büyük ölçüde muaf tutuluyor.

Tamamen yasaklı ülkeler: Çin ve Rusya gibi ABD’nin rakipleri çip ithalatında sert kısıtlamalarla karşı karşıya.

Kısıtlı erişim: Orta Doğu ve Güneydoğu Asya gibi bölgelerdeki ülkeler için yapay zeka çipi ihracatına belirli sınırlar getiriliyor.

Washington, bu kuralların ABD'nin küresel dijital altyapıyı güvenlik standartlarına uygun hale getirme çabasının bir parçası olduğunu savunuyor. Özellikle Çin menşeli donanımların veri merkezi tedarik zincirlerinden çıkarılması bu stratejinin temel taşlarından biri.

Nvidia ve Oracle’dan uyarı: Alternatif teknolojiler gelişebilir

Oracle ve Nvidia gibi şirketler, kısıtlamaların mevcut haliyle devam etmesi durumunda küresel yapay zeka altyapı planlarının değişeceğini ve ABD-Çin rekabetini daha da kızıştıracağını belirtiyor. Nvidia CEO’su Jensen Huang, kısıtlamaların dünyayı alternatif teknolojilere yöneltebileceğini vurgulayarak, "Hükümetle iletişim halinde olmaya devam etmeliyiz. En iyi olduğuna inandıkları politika hakkında bilgilendirilmeliyiz" dedi.

Trump yönetiminin nihai kararının ne olacağı belirsizliğini korurken, teknoloji devleri ve müttefik ülkeler düzenlemelerin hafifletilmesi için baskılarını sürdürüyor.

Paylaş
Trump NVIDIA Oracle Jensen Huang

Gündem Kategorisinin En Yenileri

Yandex Türkiye, yerel sunucularla kesintisiz hizmet güvencesi sağlıyor
Yandex Türkiye, yerel sunucularla kesintisiz hizmet güvencesi sağlıyor
6 Eylül 2025 11:16
BTK’dan E-İmza Veri Sızıntısı İddialarına Yalanlama
BTK’dan E-İmza Veri Sızıntısı İddialarına Yalanlama
5 Eylül 2025 09:49
Vodafone Vakfı ve AÇEV, deprem bölgesinde binlerce hayata dokundu
Vodafone Vakfı ve AÇEV, deprem bölgesinde binlerce hayata dokundu
4 Eylül 2025 16:55
Enocta'dan Kurumsal Gelişime Yönelik Tek Noktadan Çözüm:
Enocta'dan Kurumsal Gelişime Yönelik Tek Noktadan Çözüm: "Enocta Pazaryeri"
4 Eylül 2025 16:42
ULAK Haberleşme, Savunma Sanayii Yetkinliğini “A Sertifikası” ile Belgelendirdi
ULAK Haberleşme, Savunma Sanayii Yetkinliğini “A Sertifikası” ile Belgelendirdi
4 Eylül 2025 11:28
McLaren, Trend Micro ile Anlaştı
McLaren, Trend Micro ile Anlaştı
4 Eylül 2025 11:25
ICT MEDIA DERGİSİ EYLÜL 2025 SAYISI ÇIKTI!
Dergi

ICT MEDIA DERGİSİ EYLÜL 2025 SAYISI ÇIKTI!

Copyright © 2022. All Rights Reserved. Paragon Teknoloji

Webmail

play store app store

Bu websitesi Odeaweb sunucularında barındırılmaktadır.