
ÖZEL HABER
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, elektrikte TRT payının ve Enerji Fonu’nun kaldırılmasını kararlaştırıldığını açıkladı. Peki, konutlarda söz konusu pay ve fonun kaldırılmasının etkisi ne olacak? Uzmanlar, TRT payının kaldırılması için yasa gerektiğini belirterek, “Fonun kaldırılması idari bir kararla olabilir. Bu kapsamda diyelim ki yasa çıktı ve fon kaldırıldı. 100 TL’lik bir faturada 1 TL 40 kuruş bir iyileşme söz konusu olacaktır” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün gerçekleştirilen kabine toplantısında, önümüzdeki dönemde elektrik faturalarındaki TRT payı ile Enerji Fonu kesintilerini kaldırma kararı aldıklarını açıkladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de bir süre önce yaptığı bir açıklamada, elektrikte TRT payının tarımsal sulama abonelerinden kaldırılmasına ilişkin çalışmayı TBMM grubuna gönderdiklerini ifade etmişti.
Elektrikte TRT payı; konut, ticarethane ve tarımsal sulama abonelerinden tahsil ediliyor. Sanayi abonelerinden TRT payı adı altında bir kesinti yapılmıyor.
Abonelerden, Enerji Fonu adı altında da bir kesinti yapılıyor. Elektrikte, TRT payı yüzde 2, Enerji Fonu binde 7 olarak aboneye yansıtılıyor.
100 TL’lik faturada 1 TL 40 kuruş
Uzmanlar, TRT payının, “perakende satış tarifesi” diğer deyişle PST üzerinden alındığını belirterek, “TRT payı, PST üzerinden yüzde 2’dir. PST’ye daha sonra vergi, fon ve diğer paylar eklenir. Nihai tüketici tarifesi oluşur. Nihai tüketici tarifesi göz önüne alındığında TRT payının bir abonenin faturasına etkisi yüzde 1.2’dir” dedi.
Fonun etkisinin de binde 7 olduğunu kaydeden uzmanlar, “Bu durumda 100 TL’lik bir faturada TRT payı ve Enerji Fonu’nun kaldırılmasının etkisi 1 TL 40 kuruş kadar bir iyileşmedir” dedi.
Uzmanlar, TRT payının kaldırılması için yasa gerektiğini belirterek, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, önümüzdeki dönemde söz konusu pay ve fonun kaldırılacağını açıkladı. Görünün o ki yeni yılda bu yönde bir adım atılacak. TRT payının kaldırılması için yasa gerekiyor. Fonun kaldırılması idari bir kararla olabilir” diye konuştu.