
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) 64. Olağan Genel Kurulu’na katıldı. Kacır, Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, “Güçlü Sanayi, Güçlü Türkiye” anlayışıyla, son 22 yılda sanayi ve teknolojide büyük adımlar attıklarını belirtti. Kacır, “Önümüzdeki dönemde TSE; dijital teknolojilerden döngüsel ekonomiye, eko-tasarımdan iklim dostu üretime kadar birçok alanda sunduğu standardizasyon ve uygunluk değerlendirme hizmetleriyle, sanayimizin ikiz dönüşümüne yön veren bir aktör olacak.” dedi.
Araştırma ve inovasyon ekosistemi aracılığıyla büyüyen ve kalkınan Türkiye’yi inşa ettiklerini vurgulayan Bakan Kacır, ihracatın 265 milyar dolarla cumhuriyet tarihinin en yüksek düzeyine ulaşıldığını bildirdi. Kacır; “Güneş panelinden ticari araçlara, beyaz eşyadan demir çeliğe pek çok alanda, Avrupa değer zincirlerinin en önemli oyuncusuyuz. Kendi SİHA’larını, eğitim uçaklarını, helikopterlerini, deniz platformlarını, kara araçlarını geliştirebilen ve üretebilen bir ülkeyiz. Bu tarihi başarı; üretimde yüksek kaliteyi esas alan bir vizyonun eseridir” diye konuştu.
Bakan Kacır, TSE’nin faaliyetleri hakkında bilgiler de paylaştı. TSE tarafından son bir yılda 61 bine yakın belge ve rapor hazırlandığını bildiren Kacır, “Türk Malı” damgasının dünya pazarında kaliteyle özdeşleştiğini vurguladı. Kaçır konuşmasını şöyle sürdürdü: “İthalat denetimleri kapsamında gerçekleştirdiği 205 bin ürün denetimiyle, standartlara uygun olmayan 5 bin ithal ürünün Türkiye’ye girişini engelledi. Tüketicilerimizin güvenli ve standartlara uygun ürünlere erişimini teminat altına alan bu denetimleri; aynı zamanda yerli üreticimizi haksız rekabete karşı koruyan stratejik bir araç olarak değerlendiriyoruz. Son bir yılda düzenlediği bine yakın eğitim programıyla Enstitümüz, 22 bin vatandaşımızın yetkinliğini belgeleyerek nitelikli insan kaynağımıza önemli katkı sağladı.”
Kacır, TSE’nin yaklaşık 200 başlıkta hizmet verdiğini belirtti. Çok sayıda kritik test ve deney hizmetini gerçekleştirecek olan Ankara Kalite Kampüsü’nün yakında açılacağını bildiren Bakan Kacır, “Bu sayede yalnızca dışa bağımlılığı azaltmakla kalmayacak; üretimde verimliliği artıracak, ihracatçımızın küresel pazarlardaki rekabet gücünü daha da pekiştireceğiz. Deney, test ve kalibrasyon altyapısıyla yalnızca Türkiye’nin değil; yakın coğrafyamızın da ihtiyaçlarına cevap verecek bu yatırım sayesinde, TSE’yi küresel uygunluk değerlendirme pazarında güçlü ve etkili bir oyuncu haline getirmeyi hedefliyoruz.” Şeklinde konuştu.