• Biz Kimiz
  • Künye
logo
MEDOC
logo
  • Anasayfa
  • ICT Etkinlik
  • Organizasyon Hizmetlerimiz
  • Gündem
  • Bilişim
  • Telekom
  • Savunma
  • Enerji
  • e-Mobilite
  • Oyun
  • Kariyer
  • Röportaj
  • Dergi
  • Yazarlarımız
MEDOC
  1. Anasayfa
  2. Gündem
  3. Türk bilim insanlarından ses analiziyle erken akciğer kanseri tespiti
Türk bilim insanlarından ses analiziyle erken akciğer kanseri tespiti

Türk bilim insanlarından ses analiziyle erken akciğer kanseri tespiti

ICT Media ICT Media
29 Nisan 2025 10:56
Paylaş

Ankara Üniversitesi’nden bilim insanları, konuşma sesi üzerinden akciğer kanserini erken evrede tespit etmeyi amaçlayan yapay zekâ destekli bir uygulama geliştirdi. Bu teknolojiyle, hastalık henüz başlangıç aşamasındayken tanı konulması hedefleniyor.

AÜ Kök Hücre Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Haydar Ankışhan öncülüğündeki multidisipliner ekip tarafından geliştirilen sistem, sesin yapısını analiz ederek akciğerin anatomik özellikleri ve dolaşım sistemiyle ilişkilendiriyor. Yaklaşık 1,5 yıldır süren çalışmalarda, erken evre akciğer kanserinin yüzde 90’ın üzerinde doğrulukla tespit edilebildiği tespit edildi.

Doç. Dr. Ankışhan, “Doğal ortamda kaydedilen sesleri yapay zekâ teknikleriyle işleyerek verileri anlamlı hale getiriyoruz. Bu ses analizleriyle, akciğerdeki değişikliklerin sese yansıyan izlerini ortaya koyabiliyoruz.” dedi.

Çalışmada yer alan AÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Mustafa Yenigün ise, 50 kanser hastası ve 50 sağlıklı bireyden oluşan gruplar üzerinde test yapıldığını belirterek, “Yüzde 90 hatta 92’ye ulaşan doğruluk oranıyla bu yöntemin umut vadettiğini gördük. Özellikle düşük maliyetli ve zararsız bir ön tarama aracı olarak büyük potansiyele sahip.” diye konuştu.

Yenigün, sistemin çalışma prensibini de şu sözlerle açıkladı: “Akciğerde oluşan nodül veya kitleler, hava yollarında frekans ve rezonans değişimine yol açıyor. Uygulama, bu ses farklılıklarını analiz ederek patolojik bir durumun habercisi olup olmadığını değerlendiriyor.”

Projenin geleceği hakkında da bilgi veren Yenigün, veri sayısının artması ve yasal süreçlerin tamamlanmasıyla birlikte sistemin 1-2 yıl içinde sağlık taramalarında kullanılabilecek seviyeye gelebileceğini ifade etti.

Paylaş
akciğer kanseri Ankara Üniversitesi Haydar Ankışhan Bülent Mustafa Yenigün

Gündem Kategorisinin En Yenileri

BTK’dan Dijital Güvenlik Operasyonu
BTK’dan Dijital Güvenlik Operasyonu
8 Ağustos 2025 09:04
Inveniam, MANTRA’ya 20 Milyon Dolar Yatırım Yaptı
Inveniam, MANTRA’ya 20 Milyon Dolar Yatırım Yaptı
7 Ağustos 2025 11:48
Türkiye’den, Somali Sahillerinde 350 Milyon Dolarlık Uzay Üssü Yatırımı
Türkiye’den, Somali Sahillerinde 350 Milyon Dolarlık Uzay Üssü Yatırımı
7 Ağustos 2025 10:05
TBD’den Geleceğe Yolculuk: 2025 Bilimkurgu Öykü Yarışması başladı
TBD’den Geleceğe Yolculuk: 2025 Bilimkurgu Öykü Yarışması başladı
6 Ağustos 2025 18:09
Tam Finans TÜBİTAK ile birlikte finansta yapay zeka dönemi başlatıyor
Tam Finans TÜBİTAK ile birlikte finansta yapay zeka dönemi başlatıyor
6 Ağustos 2025 16:39
Hava kalitesi takibinde yerli atılım: Nu Teknoloji ve Arteq güçlerini birleştirdi
Hava kalitesi takibinde yerli atılım: Nu Teknoloji ve Arteq güçlerini birleştirdi
6 Ağustos 2025 11:34
ICT MEDIA DERGİSİ AĞUSTOS 2025 SAYISI ÇIKTI!
Dergi

ICT MEDIA DERGİSİ AĞUSTOS 2025 SAYISI ÇIKTI!

Copyright © 2022. All Rights Reserved. Paragon Teknoloji

Webmail

play store app store

Bu websitesi Odeaweb sunucularında barındırılmaktadır.