
Türk Mühendiler Derneği tarafından "Türk Dünyası Uluslararası Mühendislik Zirvesi" Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan'ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Türk Mühendisler Derneği tarafından "Türk Dünyası Uluslararası Mühendislik Zirvesi" Bilgi Teknoloji ve İletişim Kurumu (BTK) Konferans Salonu'nda düzenlendi. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan'ın katılımıyla gerçekleştirilen zirvenin açılışında Sayan ile birlikte Mühendisler Derneği Genel Başkanı Yaşar Yekebağcı, Memur Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, Türkiye Kamu Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Cumhurbaşkanlığı Bilim Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurul Üyesi Osman Coşkun ve Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Balıkesir Milletvekili Belgin Uygur bir konuşma yaptı.
Geçmişten bugüne Türkiye'nin mühendislik alanındaki gelişme sürecini değerlendiren Sayan, "Sümer Bank fabrikaları, demir yolu ağları, Keban Barajı projeleri modern Türkiye'nin kalkınmasında önemli kilometre taşı olan mühendislik projeleridir. Bu projeler sadece birer alt yapı yatırımı değil aynı zamanda Türk Milleti'nin üretim gücüne olan inancının da somut bir yansıması ve geçmişe dair verilen her bir örnek Türk mühendislik düşüncesinin köklü geçmişinide hepimizin gözleri önüne seriyor." diye konuştu. Bugün dünya olarak teknoloji çağında yep yeni bir eşikte olduğumuzu söyleyen Sayan, bu çağda mühendislerin inovasyonun, gelişmenin, ilerlemenin lokomotifi olduğunu dile getirdi. Türkiye tarafından geliştirilen İHA, SİHA teknolojilerinin, Türk mühendislerinin vizyonerliğinin ve çalışkanlığının bir sonucu olduğunu bildiren Sayan, şunların kaydetti: "Ülkemiz adına insansız hava araçlarıyla göklere ülkemizin adını yazdırıyorsak, kendi ürettiğimiz aracımız yollardaysa, uzayda Türk'ün ayak izi varsa, Türksat 5A, 5G, 6A, IMC gibi yerli milli uydularımız varsa, 5G çalışmalarımızla biz iletişimde çığır açabiliyorsak, yerli ve milli yazılımlarımızla ülkemizin siber sınırını koruyabiliyorsak, yapay zekada ve bulut bilişimde büyük veride adından söz ettiren projeler ortaya koyuyorsak, Çanakkale köprüsü, Osmangazi Köprüleriyle zamanı, mesafeleri kısaltıyorsak bunun hepsinin kaynağında iyi yetişmiş mühendisler, sizler varsınız." dedi. Konuşmasının sonunda Türk dünyasının birlik içerisinde olması gerektiğine değinen Sayan, "Türk dünyasının sadece tarihsel bağları değil, geleceğe yönelik stratejik iş birliklerinin de pekiştirmesi gerektiğine inanıyorum. Bugünlere hep birlikte geldik. Birliğimiz fikir semamızda daima parlayan bir yıldız olarak kalacak." Şeklinde konuştu.
"Mühendisler ülkeye teknoloji transferi yapan en önemli meslek grubu"
Mühendisler Derneği Genel Başkanı Yaşar Yekebağcı ise zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, Türk dünyasında mühendisler arasında yapılacak iş birliğinin önemine dikkat çekti. Yekebağcı, “Birlikte hayata geçireceğimiz her proje Türk dünyasının ekonomik bağımsızlığına ve teknolojik gücüne önemli katkılar sağlayacaktır." dedi. Mühendislerin yalnızca teknik birikimler için değil, aynı zamanda hak ettikleri itibarı kazanmak içinde mücadele ettiğini vurgulayan Yekebağcı, şunları aktardı: "Özlük haklarının iyileştirilmesi, yeşil pasaport hakkı ve meslek sorumluluk sigortası gibi taleplerimiz artık bir lüks değil, bir zorunluluktur. Mühendislerin yeşil pasaport alması bence ülkedeki diğer mesleklerin hepsinden daha önemli daha anlamlıdır, çünkü mühendisler ülkeye teknoloji transferi yapan en önemli meslek grubudur. Fakat son yıllarda yapılan tekil düzenlemeler mühendislerin meslek gruplarının gerisinde kalmasına neden olmuştur. Bu durum ülkemizin her bakanlığında görev yapmakta olan mühendislerimizi ne yazık ki üzmektedir."
Memur Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul ise konuşmasında mühendislik alanındaki iş sağlığı ve güvenliği alanındaki eksiklilerin kapatılması gerektiğini söyledi. Tonbul mühendislerin özlük haklarının korunması gerektiğini vurguladı.