Türk Telekom ve ASELSAN, haberleşme teknolojilerinde yerli ve milli üretimi artırmak amacıyla stratejik bir iş birliğine imza attı. Ankara Ticaret Odası ve Türk Dünyası İş Konseyi’nin paydaşlarının da yer aldığı iş birliği kapsamında; yerli akıllı telefonlar, kullanıcı cihazları ve haberleşme altyapılarında kullanılacak donanım ve yazılımların geliştirilmesine yönelik otak çalışma modeli oluşturuldu. Projenin yol haritası ve iş birliği başlıkları netleştirildi.
Türkiye’nin dijital dönüşüm sürecinde teknoloji alanında dışa bağımlılığı azaltmayı ve yerli teknoloji ekosistemini güçlendirmeyi hedefleyen iş birliği kapsamında, yerli haberleşme ekipmanları ile kullanıcı cihazlarının donanım ve yazılım geliştirme süreçlerinde ortak çalışmalar yürütülecek.
Toplantıya Türk Telekom CEO’su Ebubekir Şahin, ASELSAN CEO’su Ahmet Akyol, Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran ve Türk Dünyası İş Konseyi Başkanı Aydın Erkoç katıldı. Görüşmede, yerli ve milli haberleşme cihazı projesinin hayata geçirilmesi için ilk somut adımlar atıldı.
Türk Telekom CEO’su Ebubekir Şahin, dijital dönüşüm sürecinde yerli teknolojilerin geliştirilmesini “milli sorumluluk” olarak gördüklerini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı: “Dijital dönüşümde liderliği üstleniyor, yenilikçi yerli ve milli ürünler, projeler geliştirmeyi milli sorumluluk olarak ana odak noktamızda tutuyoruz. Ülkemizin küresel teknoloji alanındaki rekabet gücünü artıracak, yerli ve milli haberleşme cihazı üretimi de bu anlamda kırmızı çizgimizdir. Bu güçlü birliktelik sayesinde yerli ve milli cihaz projemizin yol haritası belirlendi ve hayata geçmesi için ilk somut adımları atıldı. Türk Telekom olarak yalnızca bir telekomünikasyon şirketi değil, Türkiye’nin geleceğini tasarlayan bir teknoloji şirketiyiz. İştiraklerimiz Argela ve Netsia’nın ileri teknolojiler alanındaki 70’i aşkın uluslararası patenti, bu konudaki inovasyon gücümüzün en büyük kanıtıdır. Türkiye’nin teknolojide dışa bağımlılığını azaltacak ve teknolojiye dayalı geleceğini şekillendirecek çalışmalarımız aralıksız devam edecek.”
Şahin ayrıca, Türk Telekom’un geliştirdiği yerli teknolojilerin uluslararası pazarlarda da kullanıldığını belirterek, Net Insight iş birliğiyle geliştirilen senkronizasyon ürününün ticarileştirildiğini, Open RAN çözümleri, RIC ve SEBA ürünlerinin ise hem Türkiye’de hem de farklı ülkelerde aktif olarak kullanıldığını söyledi.
ASELSAN CEO’su Ahmet Akyol ise haberleşme teknolojilerinin artık yalnızca bir iletişim aracı değil, aynı zamanda kritik bir güvenlik unsuru haline geldiğine dikkat çekti. Akyol, şunları kaydetti: “ASELSAN’ın ilk faaliyet alanı haberleşme. Kuruluş felsefemizde askeri haberleşme cihazlarını yerli olarak üretmek var. Bugüne kadar 1 milyondan fazla haberleşme sistemini üreterek sahaya sunduk. Emniyet ve Jandarma Teşkilatımız için hayata geçirdiğimiz JEMUS ve KETUM projeleriyle Türkiye’nin tamamında kritik iletişim altyapıları kurduk. Son dönemde dünyada yaşanan çatışmalar, haberleşme altyapısı ve cihazlarının sadece bir teknoloji unsuru değil, güvenlik açısından da sahadaki en kritik yeteneklerden biri olduğunu gösterdi. ASELSAN, haberleşme teknolojilerinde sahip olduğu saha tecrübesi, üretim kapasitesi ve kritik altyapı kurma yetkinliği ile bu ekosistemin doğal ve güçlü bir parçasıdır. Başta haberleşme olmak üzere bu gibi millileştirme projelerinin ASELSAN olarak her zaman destekçisiyiz. Yarım asrı aşan tarihimiz ve haberleşme sistemleri alanındaki köklü birikim ve kapasitemizle devletimiz ve milletimize hizmet etmeye devam edeceğiz.”