
Türkiye’nin ilk metre altı çözünürlüklü yer gözlem uydusu İMECE, uzaydaki ikinci yılını başarıyla tamamlarken, bu başarıyı temel alan İMECE-2 ve İMECE-3 uydularının da 2027 ve 2028 yıllarında devreye alınması hedefleniyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 15 Nisan 2023’te SpaceX’e ait Falcon 9 roketiyle ABD’nin California eyaletindeki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden fırlatılan İMECE uydusunun, iki yıldır alçak Dünya yörüngesinde görevini başarıyla sürdürdüğü bildirildi.
TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen ve yüzde 90’ın üzerinde yerlilik oranına sahip olan İMECE, sahip olduğu elektro-optik kamerası, uçuş bilgisayarı, elektrikli itki sistemi ve haberleşme alt sistemleri gibi kritik bileşenleriyle Türkiye’nin uzay teknolojileri alanında önemli bir adımı oldu. Uydu, tek seferde 1000 kilometre uzunluğunda ve 16,7 kilometre genişliğinde alanı görüntüleyebiliyor ve saatte 320 megabit veri aktarım hızıyla bilgileri hızlıca yer istasyonlarına ulaştırıyor.
Takım uydu dönemi başlıyor
İMECE'nin sağladığı teknik birikim ve yetiştirilen uzman insan kaynağı sayesinde, Türkiye’nin uzay yolculuğunda yeni bir aşamaya geçiliyor. Açıklamada, İMECE’nin altyapısını temel alan ve birbirleriyle entegre çalışacak şekilde tasarlanan yeni nesil takım uydular İMECE-2 ve İMECE-3 projelerinin hayata geçirildiği bildirildi. Bu uyduların sırasıyla 2027 ve 2028 yıllarında tamamlanarak görevlerine başlaması hedefleniyor.
Türkiye, bu projelerle birlikte hem uzayda daha güçlü bir gözlem kapasitesi elde etmeyi hem de uydu teknolojilerinde küresel ölçekte rekabet gücünü artırmayı amaçlıyor.