
TBD ve ICT MEDIA tarafından kamu ve özel sektörün bilişim teknolojileri alanındaki başarılı proje ve çalışmalarının ödüllendirilmesi amacıyla düzenlenen “Kamu Bilişim Ödülleri” bu yıl “Türkiye Bilişim Ödülleri”adıyla sahiplerini buldu.
TBD Ankara Şubesi ve ICT MEDIA Dergisi tarafından “Kamuda Bilişimle Dönüşüm” ana temasıyla düzenlenen etkinlikte 5 kategoride finale kalan 15 proje çoğunluğu kamu ve özel sektör bilişim çalışanlarından oluşan davetliler tarafından oylandı.
Bağcılar Belediyesi “Yapay Zekâ Destekli Chatbot Projesi”, PTT “Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS)”, Adalet Bakanlığı “Akıllı Ceza Evi (ACEP)”, İçişleri Bakanlığı “E-Tutanak Verimlilik Projesi” ve Ankara Ticaret Odası “ATONET Üye Hizmet Platformu” ile Türkiye Bilişim Ödülleri’ni kazandı.
ICT MEDIA ve TBD Ankara Şubesi tarafından verilen Türkiye Bilişim Ödülleri, Ankara’da düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Türkiye’de dijital dönüşüme önemli katkılar sağlayan projeleri ortaya çıkarmak ve bu projelerin topluma olan değerini vurgulamak amacını taşıyan “Türkiye Bilişim Ödülleri” her yıl farklı bir tema üzerinden verilecek. Ödüllerin bu seneki ana temasını “Kamuda Bilişimle Dönüşüm” oluşturdu.
Kamu ve özel sektörün bilişim teknolojileri alanındaki başarılı proje ve çalışmalarının ödüllendirilmesi amacıyla düzenlenen yarışmaya kamu kurumları 50 farklı projeyle başvurdu. TBD bünyesinde kamu ve özel sektör bilişim çalışanlarından oluşan 14 kişilik izleme komitesince ön değerlendirmeden geçen projeler 21 bilişim yöneticisinden oluşan değerlendirme komitesi tarafından incelendi. Komite, 5 kategoride 15 projeyi finale katılmak için seçti.
Finale kalan 15 proje içerisinden Türkiye Bilişim Ödülleri’ni kazananları belirlemek için 19 Eylül’de TBD Ankara Şubesi ve ICT MEDIA Dergisi tarafından Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Toplantı Salonu'nda ödül töreni düzenlendi. Türkiye Bilişim Ödülleri Çalışma Grubu Başkanı Mehmet Yılmazer, törende yaptığı konuşmada yarışma ile “Kamuda dijital dönüşüme katkı sağlayan öncü projelerin ortaya çıkarılması, kamu kurumları arasında bilgi ve deneyim paylaşımının teşvik edilmesi, bilişim alanında farkındalık yaratılması ve toplumun teknolojiye olan ilgisinin artırılması ve başarılı projelerin ödüllendirilerek diğer kamu kurumlarına örnek oluşturulması”nın amaçlandığını söyledi.
Etkinliğin geleneksel hale getirileceğini bildiren Yılmazer şöyle devam etti: “Bugün geldiğimiz noktada kamu sektörünün dijital dönüşümü kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu dönüşüm sürecinde ülkemizde çeşitli alanlarda çalışmalar yapmış ve bilişim teknolojilerini en etkin şekilde kullanarak dijital dönüşümü gerçekleştiren projeler toplumun hayat kalitesini arttırarak büyük bir fark yaratmaktadır. Kamuda dijital dönüşüm, teknoloji ve bilişimin hızla ilerlediği günümüzde toplumsal kalkınma için vazgeçilmez bir adımdır. Kamu kurum ve kuruluşları bilişim projeleri aracılıyla vatandaşlarımıza daha hızlı ve etkili hizmetler sunmayı hedeflemektedir. Bu kapsamda kamuda gerçekleştirilen başarılı bilişim projelerinin tanınması ve teşvik edilmesi amacıyla kamuda bilişim ve dönüşüm temasını belirledik. Malumunuz marifet iltifata tabidir. Ödülde vereni değil verileni öne çıkaran bir taltif etme yoludur. İyiyi tespit etmek o alanda yetkinlik ve bilgi birikimi gerektirir.” Bilişim sektörü söz konusu olduğunda en yetkin sivil toplum kuruluşlarından birinin TBD olduğunu belirten Yılmazer, “TBD yarım asra varan geçmişiyle bilişim sektörüne yön vermektedir” dedi.
Yılmazer, konuşmasında yarışma ve finale kalan adayların belirlenme yöntemiyle ilgili bilgilerde verdi. Türkiye Bilişim Ödülleri’ni belirleme sürecinin Etkinlik Yürütme Kurulu, İzleme Kurulu ve Değerlendirme Kuruluolmak üzere 3 farklı kurul tarafından yürütüldüğünü bildirdi. İzleme Kurulu’nun ödülün amaçları doğrultusunda aday projeleri belirleyip değerlendirdiğini ve başvuruları kategorilere göre tasnif ettiğini açıklayan Yılmazer, bu kurul tarafından oluşturulan uzun listenin Değerlendirme Kurulu tarafından kısa listeye dönüştürüldüğünü ifade etti. Yılmazer, proje değerlendirmelerinin e-Belediyecilik Özel Başarı Ödülleri, En İyi Gelişim Gösteren Proje, Kamudan Vatandaşa eHizmetler, Kamudan Kamuya eHizmetler ve Kamudan İş Dünyasına eHizmetler kategorilerinde yapıldığını açıkladı.
Yılmazer’in verdiği bilgiye göre değerlendirmeye esas alınan kriterler ise şunlardan oluştu: Yerli Bilişim Ürünlerine Katkı Vermesi, Büyük Verilerin İşlenmesine Olanak Sağlayan Teknolojiler Kullanılması, Kurumsal Süreçlere Fayda Sağlaması, Eğitim Desteği Sağlaması, Yatırımcı / Girişimci Desteği Sağlaması, Medya Üzerinden Topluma Ulaşması, Dijital Dönüşüme Katkı Sağlaması ve Çevre Dostu Projeler.
TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe ise törende yaptığı konuşmada yarışmalarda sürdürülebilir ve saygınlığın önemli olduğuna dikkat çekti. TBD’nin düzenlediği etkinlik ve verdiği ödüller hakkında bilgiler paylaşan Aktepe, “TBD, 52 yıllık süreç içerisindeki tecrübesiyle bu ödülü belki de verebilecek tek kuruluştu. Bu süreç içerisinde emeği geçen bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.
Konuşmaların ardından finale kalan projelerin tanıtım videoları davetlilere izletildi.
E-Belediyecilik alanında Bağcılar Belediyesi, “Yapay Zekâ Destekli Chatbot Projesi”, Konak Belediyesi“Farkındalık, İklim ve Çevre için Stratejik Ortaklık (SPACE)” ile Seyhan Belediyesi “Uyuşturucu ile Mücadelede Coğrafi Bilgi Sistemi Kullanımı” projeleriyle finale kaldı.
En İyi Gelişim Gösteren Proje alanında Hazine ve Maliye Bakanlığı, “1 Milyon İstihdam Projesi”, Gençlik ve Spor Bakanlığı “GSBbiz” ve PTT “Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS)” projesiyle; Kamudan Vatandaşa eHizmetler alanında ise Sağlık Bakanlığı “Neyim Var?”, Adalet Bakanlığı “Akıllı Ceza Evi (ACEP)” ve EPDK“şarj@TR” projesiyle finalde yarıştı.
Kamudan Kamuya eHizmetler alanında ise Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, “Bilgi ve İletişim Güvenliği Uyum ve Denetim İzleme Sistemi (BIGDES)”, İçişleri Bakanlığı “E-Tutanak Verimlilik Projesi” ve Hazine ve Maliye Bakanlığı “Mali Yönetim Sistemi” projesi ile yarıştı.
Kamudan İş Dünyasına eHizmetler alanında ise finalde şu projeler yer aldı: Ankara Ticaret Odası “ATONET Üye Hizmet Platformu”. Türkiye İstatistik Kurumu “Elektronik Veri Araştırma Merkezi (E-VAM)” ve Hazine ve Maliye Bakanlığı “Elektronik Veri İbraz (e-Viz).”
Finale kalan projelerin video tanıtımlarının ardından her kategori için ayrı ayrı oylamalar yapıldı. Çoğunluğu kamu ve özel sektör bilişim çalışanlarından oluşan davetliler, dağıtılan karekodlu yaka kartlarıyla ödüle değer buldukları proje için oy kullandılar.
Oylamaların ardından belirlenen kategori birincilerine Türkiye'nin bilişim ile yükselişini simgeleyen "Bilişim Başarı" plaketi verildi. 5 farklı kategoride gerçekleştirilen yarışmada Türkiye Bilişim Ödülleri’ni kazanan projeler ve kamu kurumları ise şöyle:
Türkiye Bilişim Ödülleri Kazananlar Listesi |
||
Kategori |
Proje |
Kurum |
e-Belediyecilik Özel Başarı Ödülleri |
Yapay Zekâ Destekli Chatbot Projesi |
Bağcılar Belediyesi |
En İyi Gelişim Gösteren Proje |
Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS) |
PTT |
Kamudan Vatandaşa eHizmetler |
Akıllı Ceza Evi (ACEP) |
Adalet Bakanlığı |
Kamudan Kamuya eHizmetler |
E-Tutanak Verimlilik Projesi |
İçişleri Bakanlığı |
Kamudan İş Dünyasına eHizmetler |
ATONET Üye Hizmet Platformu |
Ankara Ticaret Odası |
Törende ayrıca etkinliğe sağladıkları destekler nedeniyle Innova, Türksat, Ulak Haberleşme, vMind, TECHNOPC ve Medya Takip Merkezi’ne de teşekkür plaketi takdim edildi.
Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Türkiye’de dijital dönüşüme önemli katkılar sağlayan projeleri ortaya çıkarmak ve bu projelerin topluma olan değerini vurgulamak amacıyla “Kamu Bilişim Ödülleri” düzenliyordu. 14.’sü verilen ödüllerde bu seneden itibaren isim ve format değişikliğine gidildi. Ödüller bu yıldan itibaren ICT MEDIA ve TBD Ankara Şubesi iş birliğiyle “Türkiye Bilişim Ödülleri” ismiyle verilmeye başlandı. Geleneksel hale getirilecek ve her yıl farklı bir tema üzerinden verilecek ödülleri kazananlar ise finale kalan projeler arasından törene katılan davetliler tarafından seçilecek.