• Biz Kimiz
  • Künye
logo
Fonbulucu Banner
logo
  • Anasayfa
  • ICT Etkinlik
    • Gelecek Etkinlikler
    • Geçmiş Etkinlikler
    • Etkinlik Haberleri
  • Haberler
    • Gündem
    • Bilişim
    • Telekom
    • Savunma
    • Enerji
    • Kariyer
  • Röportaj
  • Dergi
  • Yazarlarımız
Fonbulucu Banner
  1. Anasayfa
  2. Enerji
  3. Türkiye ile Irak Arasında Enerji İş Birliğini Güçlendirecek Adım
Türkiye ile Irak Arasında Enerji İş Birliğini Güçlendirecek Adım

Türkiye ile Irak Arasında Enerji İş Birliğini Güçlendirecek Adım

1 Ağustos 2026 16:09
Paylaş

Türkiye ile Irak arasındaki enerji iş birliği yeni bir aşamaya taşındı. Son dönemde atılan adımlarla iki ülke, enerji ilişkilerini yalnızca petrol taşımacılığıyla sınırlı tutmayıp üretim, doğalgaz ve altyapı yatırımlarını da kapsayacak şekilde genişletmeyi hedefliyor. Bu kapsamda atılan ilk somut adım ise Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) Kerkük’teki petrol sahalarının geliştirilmesi projesine ortak olması oldu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda imzalanan anlaşmayla TPAO, BP Energy Company of Kirkuk Limited’in yüzde 15 hissesini devraldı. BP, TPAO ve ConocoPhillips’in yer aldığı proje kapsamında Kerkük’teki Baba ve Avanah kubbeleri ile Bai Hassan, Jambur ve Khabbaz sahalarında üretimin artırılması ve yeni arama faaliyetlerinin yürütülmesi planlanıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, imza töreninde yaptığı açıklamada, ortaklığın Türkiye’nin yurt dışındaki enerji yatırımları açısından önemli bir adım olduğunu belirtti. Bayraktar, TPAO’nun uluslararası alandaki faaliyetlerini büyütmeye devam edeceğini ve yeni iş birlikleriyle küresel ölçekte daha güçlü bir konuma ulaşmayı hedeflediklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile gerçekleştirilen görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki enerji ortaklığının yeni bir döneme girdiğini söyledi. Erdoğan, Kerkük’te atılan adımın enerji alanındaki iş birliği açısından tarihi önem taşıdığını belirterek, petrol ve doğal gaz başta olmak üzere kapsamlı bir enerji iş birliği anlaşmasının hazırlıklarının sürdüğünü açıkladı.

Yeni süreç, yaklaşık yarım asır boyunca yürürlükte kalan Irak-Türkiye Ham Petrol Boru Hattı Anlaşması’nın sona ermesinin ardından şekilleniyor. Taraflar, yeni dönemde yalnızca petrol taşımacılığına odaklanan bir model yerine üretim, ticaret, doğal gaz ve enerji altyapısını kapsayan daha geniş bir iş birliği çerçevesi oluşturmayı hedefliyor.

Bakan Bayraktar’ın Irak Petrol Bakanı Basim Muhammed Hüdeyir ile Irak Elektrik Bakanı Ali Saadi Vehib ile yaptığı görüşmelerde de enerji alanındaki mevcut iş birliğinin geliştirilmesi ele alındı. Görüşmelerde petrol ve doğal gaz projelerinin yanı sıra elektrik altyapısı, enerji iletim hatları ve yeni yatırım fırsatları konusunda değerlendirmelerde bulunuldu.

Kerkük’teki ortaklık, Türkiye’nin son yıllarda enerji kaynaklarının bulunduğu bölgelerde doğrudan yatırım yapma stratejisinin önemli adımlarından biri olarak öne çıkıyor. Üretimden altyapıya uzanan bu yeni iş birliği modelinin, hem Türkiye’nin enerji arz güvenliğine katkı sağlaması hem de iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri daha da güçlendirmesi bekleniyor.

Paylaş
türkiye Irak enerji petrol üretim doğalgaz Petrol Sahası

Enerji Kategorisinin En Yenileri

Güneş ve Depolama Yatırımlarında Yeni Aşamaya Geçildi
Güneş ve Depolama Yatırımlarında Yeni Aşamaya Geçildi
25 Ağustos 2026 17:46
Urla RES’te Kapasite Artışı İçin İzin Süreci Tamamlandı
Urla RES’te Kapasite Artışı İçin İzin Süreci Tamamlandı
24 Ağustos 2026 16:25
Burdur’da Enerji Altyapısı İçin Yatırımlar Sürüyor
Burdur’da Enerji Altyapısı İçin Yatırımlar Sürüyor
18 Ağustos 2026 16:47
RES yatırımlarında tarım arazilerini koruyan yeni model devreye girdi
RES yatırımlarında tarım arazilerini koruyan yeni model devreye girdi
2 Temmuz 2026 12:50
12. Nükleer Santraller Zirvesi Tamamlandı: Uluslararası İş Birlikleri İmzalandı
12. Nükleer Santraller Zirvesi Tamamlandı: Uluslararası İş Birlikleri İmzalandı
2 Temmuz 2026 12:41
İş Bankası sürdürülebilir tarım için 20 milyon euro kaynak sağladı
İş Bankası sürdürülebilir tarım için 20 milyon euro kaynak sağladı
2 Temmuz 2026 12:35
ICT MEDIA DERGİSİ EYLÜL 2026 SAYISI ÇIKTI!
Dergi

ICT MEDIA DERGİSİ EYLÜL 2026 SAYISI ÇIKTI!

Copyright © 2022. All Rights Reserved. ICT Media

Webmail

play store app store

Bu websitesi Odeaweb sunucularında barındırılmaktadır.