
Türkiye’de üretken yapay zeka kullanımı geçtiğimiz yıl 11 puan artarak yüzde 52’ye ulaştı ve küresel ortalama olan yüzde 42’nin üzerine çıktı. Deloitte’un "Dijital Tüketici Trendleri 2024" raporuna göre, yapay zeka farkındalığı hızla artarken, bireysel ve iş amaçlı kullanım yaygınlaşıyor.
Rapora göre, Türkiye’de yapay zeka kullanıcılarının yüzde 72’si bu teknolojiyi kişisel amaçlarla, yüzde 51’i eğitim için, yüzde 34’ü ise iş yerinde verimliliği artırmak için kullanıyor. İstanbul, yüzde 77 ile yapay zeka farkındalığının en yüksek olduğu şehir olarak öne çıkıyor. Kullanım yaş ilerledikçe azalırken, en popüler üretken yapay zeka araçları ChatGPT, Gemini ve MyAI (Snapchat) olarak sıralanıyor.
Üretken yapay zeka kullanıcılarının yüzde 12’si bu araçları her gün, yüzde 37’si haftada bir, yüzde 18’i ayda bir, yüzde 33’ü ise daha seyrek kullanıyor. Daha az kullananlar, veri güvenliği, performans ve kullanım zorluklarını gerekçe gösteriyor.
Türkiye’de çalışanların yüzde 34’ü iş süreçlerinde yapay zekadan faydalanırken, bu grubun yüzde 61’i yapay zekayı yoğun olarak kullanıyor. Bilgi arama, fikir üretme, yazılı içerik oluşturma, çeviri, metin özetleme, veri analizi ve görsel-sunum hazırlama en yaygın kullanım alanları arasında yer alıyor.
Şirketlerin yüzde 47’si üretken yapay zeka kullanımını teşvik ederken, çalışanlarına yönelik eğitim sağlama konusunda yüzde 74 oranında yetersiz kalıyor. Türkiye’de bireysel kullanıcıların üretken yapay zeka araçlarına ücret ödeme oranı yüzde 23,5 ile küresel ortalamanın üzerinde. Şirketleri tarafından teşvik edilen çalışanlar arasında bu oran yüzde 27’ye çıkıyor.
Deloitte Türkiye Teknoloji ve Dönüşüm Hizmetleri Lideri Hakan Göl, yapay zekanın dijital dünyada yeni bir işbirliği alanı olarak öne çıktığını ve küresel çapta yeni bir dönemin kapısını araladığını belirtti. Göl, iş dünyasında yapay zekanın entegrasyonu ve verimlilik katkısının önemine vurgu yaparak, çalışanların bu alanda daha fazla eğitim beklentisi içinde olduğunu ifade etti.