
Yunanistan’ın başkenti Atina’da düzenlenen Türkiye-Yunanistan Hackathonu finali tamamlandı. Türk ve Yunan öğrenci ile girişimcilerden oluşan 6 takımın yarıştığı etkinlikte toplam 35 bin avro ödül dağıtıldı.
Deniz ekosistemini koruyarak marinaları sürdürülebilir ve karbon nötr hale getirmeyi amaçlayan "EcoMaris" birinci olurken, su yönetimi üzerine geliştirdiği çözümle "Ecoloop" ikinci, afet anlarında iletişimi kesintisiz hale getiren projeyle "ResQLink" üçüncü oldu.
Final etkinliği, Foundation of the Hellenic World yerleşkesinde gerçekleşti. Yunanistan Dijital Yönetişim Bakanı Dimitrios Papastergiu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdürü Sadullah Uzun, Bilişim Vadisi Genel Müdürü Erkam Tüzgen, Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Çağatay Erciyes gibi birçok yetkili etkinliğe katıldı.
Bakan Papastergiu, hackathonun iki ülke gençlerini bir araya getirmesi açısından önemli bir adım olduğunu belirterek, “Bu etkinlik, inovasyonun sınırları aşmasını, iş birliğini teşvik etmesini ve anlamlı değişim yaratmasını sağlıyor. Akıllı şehirler temasında birlikte çalışarak, daha sürdürülebilir, verimli ve vatandaş dostu şehirler yaratabiliriz” dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdürü Sadullah Uzun, Türkiye’nin teknoloji alanındaki gelişmelerine dikkat çekerek, “Türkiye'de 10 binden fazla teknoloji şirketi ve 1600’den fazla Ar-Ge merkezi bulunuyor. 7 milyon üniversite öğrencisiyle büyük bir inovasyon potansiyeline sahibiz” ifadelerini kullandı. Uzun, Yunanistan’dan katılan takımları İstanbul’da düzenlenecek TEKNOFEST 2025’e davet etti.
Bilişim Vadisi Genel Müdürü Erkam Tüzgen ise etkinliğin en büyük kazanımının, iki ülke gençlerinin birlikte inovasyon üretmesi olduğunu belirtti: “Teknoloji sadece kodlar ve algoritmalar değil. İnsan hayatına dokunduğunda, günlük yaşamı kolaylaştırdığında ve toplumsal fayda sağladığında anlam kazanıyor.”
Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Çağatay Erciyes ise etkinliğin, iki ülke arasındaki iş birliğini güçlendirdiğini vurguladı ve bu tür projelerin devam ettirilmesi gerektiğini ifade etti.
Akıllı Şehirler temasıyla hayata geçirilen hackathon, teknoloji ve girişimcilik ekosistemlerini desteklemeyi, inovatif projeleri teşvik etmeyi ve Türkiye-Yunanistan arasındaki iş birliğini güçlendirmeyi hedefliyor. 400 takımın başvurduğu yarışmanın yarı finali 20-21 Şubat’ta Gebze’de düzenlenmiş ve 20 takımdan 6’sı finale kalmıştı.