
Ulusal Antarktika Bilim Seferi Koordinatörü Prof. Dr. Burcu Özsoy ve ekibi, Güney Kore'nin King Sejong İstasyonu, Brezilya'nın Comandante Ferraz İstasyonu ve Ekvador’un Pedro Vicente Maldonado Üssü'ne ziyaretlerde bulundu. Sefer, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın koordinasyonunda, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü tarafından yürütülüyor. Prof. Dr. Özsoy, Antarktika’daki diğer istasyonlarda yapılan bilimsel çalışmalar hakkında bilgi almak ve uluslararası işbirliklerini güçlendirmek amacıyla bu ziyaretleri gerçekleştirdiklerini belirtti.
Ziyaret sırasında önemli bir diplomatik adım da atıldı. Ekvador ile 75 yıllık diplomatik ilişkilerin kutlandığı bir tören düzenlendi. Törende, Türkiye ve Ekvador bilim insanlarının katılımıyla iki ülkenin bayrakları göndere çekildi ve karşılıklı hediye takdiminde bulunuldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, bu ziyareti değerlendirdi: “Bu tür ziyaretler, sadece bilimsel değil, aynı zamanda diplomatik ilişkilerimizi de pekiştirecek. Ekvador ile ilişkilerimizin 75. yılında, Antarktika’daki bilimsel işbirliğimizi daha da geliştirmek için önemli bir adım atıyoruz.”
Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında, iklim değişikliği, okyanus bilimi, deniz haritalama, sismik gözlemler ve biyoçeşitlilik gibi birçok alanda 19 farklı proje yürütülecek. Prof. Dr. Özsoy, “Antarktika’daki bilim diplomasisi çok kıymetli. Bilimsel işbirlikleri kurarak, Türkiye’nin bu alandaki etkisini artırıyoruz” dedi.
Ziyaret sırasında ayrıca, Türkiye ve Malezya arasında kutup bölgelerinde bilimsel ve lojistik işbirliği yapmayı amaçlayan bir mutabakat zaptı imzalandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Malezya ziyareti sırasında gerçekleştirilen anlaşma, kutup araştırmalarında işbirliğini daha da güçlendirecek.
Prof. Dr. Özsoy, seferin önemine değinerek, “Bu sefere 16’sı Türk, toplam 20 araştırmacı katılıyor. Malezya, Kore, Kolombiya ve Avustralya’dan bilim insanları da seferimize dahil oldu. Bu işbirlikleri, araştırma mükemmeliyetini artıracak ve uzun vadeli işbirliklerine olanak tanıyacak” dedi.
Bilim insanı Prof. Dr. Umran Savaş İnan ise, Türkiye’nin Antarktika’daki görünürlüğünün arttığını ve bu seferlerin bilimin gelişimine katkı sağladığını vurguladı: “Antarktika anlaşmasına uygun olarak Türkiye, danışman üye olmaya doğru ilerliyor. Türkiye'nin burada görünür olması ve bilimi üst düzeyde tutması son derece önemli.”