• Biz Kimiz
  • Künye
logo
MEDOC
logo
  • Anasayfa
  • ICT Etkinlik
  • Organizasyon Hizmetlerimiz
  • Gündem
  • Bilişim
  • Telekom
  • Savunma
  • Enerji
  • e-Mobilite
  • Oyun
  • Kariyer
  • Röportaj
  • Dergi
  • Yazarlarımız
MEDOC
  1. Anasayfa
  2. Enerji
  3. Ukrayna krizi Türkiye’ye gaz akışını vurur mu? Enerji Uzmanı Özdil’den çarpıcı açıklamalar…
Ukrayna krizi Türkiye’ye gaz akışını vurur mu? Enerji Uzmanı Özdil’den çarpıcı açıklamalar…

Ukrayna krizi Türkiye’ye gaz akışını vurur mu? Enerji Uzmanı Özdil’den çarpıcı açıklamalar…

ICT Media ICT Media
28 Ocak 2022 00:00
Paylaş

Sevinç ÇETİN /ANKARA

Türkiye, Rusya ile NATO arasında tırmanan Ukrayna gerilimini kaygıyla takip ediyor. İran’ın vanayı kapatmasıyla enerji kriziyle karşı karşıya kalan Türkiye, Rusya’nın Ukrayna’ya olası bir müdahalesinde gaz akışının kesilip kesilmeyeceğini tartışıyor. Enerji Uzmanı Eser Özdil, Türkiye’nin, Rusya’dan Mavi Akım ve TürkAkım üzerinden doğal gaz ithal ettiğini belirterek, “Karadeniz’in altından gelen bu hatlar bir başka üçüncü ülkeden geçmiyor ve bu yüzden de Rusya’nın Türkiye’ye yönelik gaz akışını kesmesi gibi bir ihtimal söz konusu değil” dedi.

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerilim tırmanmaya devam ediyor. Rusya’nın, Ukrayna sınırına asker ve askeri teçhizat yığmaya devam etmesi Avrupa başta olmak üzere dünya enerji piyasalarında endişe arttı.

İran’ın doğal gazı kesmesi nedeniyle zor günler yaşayan Türkiye’yi Rusya-Ukrayna krizi nasıl etkileyecek? Rusya’nın, Ukrayna’ya olası bir müdahalesi Türkiye’ye yönelik gaz akışının kesilmesine yol açar mı? Enerji Uzmanı Eser Özdil, bu soruları şöyle yanıtladı:

“Rusya’dan Türkiye’ye doğal gaz akışı, Mavi Akım ve TürkAkım üzerinden sağlanıyor. Karadeniz’in altından gelen bu hatlar bir başka üçüncü ülkeden geçmiyor ve bu yüzden de Rusya’nın Türkiye’ye yönelik gaz akışını kesmesi gibi bir ihtimal söz konusu değil. Öyle ki Rusya ile Türkiye arasında uçak düşürülmesi ve büyükelçi suikastı gibi olaylarda bile Rusya gaz akışını kesmedi.”

Peki, Ukrayna eksenli olası bir savaş Avrupa’yı doğal gaz açısından nasıl etkiler? Rusya’nın, doğal gazı kesme ihtimalinin düşük olduğuna işaret eden Özdil, “Gaz akışının kesilmesi, en kötü senaryo… Rusya, zaman zaman gaz akışında NATO ile karşı karşıya gelebiliyor. Rusya’nın, NATO’ya bu kapsamda yaptırım uygulaması bence düşük bir ihtimal. Rusya, NATO ülkelerine yaptırım uygularsa ne olur? Türkiye de bir NATO ülkesi… Türkiye, bu nedenle Rusya’ya tavır sergilemek zorunda kalabilir. Ancak, bu da çok mümkün gözükmüyor” diye konuştu.

Gaz fiyatları artar mı?

Rusya–Ukrayna gerilimi, Türkiye’nin ithal ettiği gazın fiyatını etkiler mi? Özdil, “Türkiye ile Rusya arasında doğal gaz anlaşması var. Bu anlaşmanın şartlarını iki ülke belirliyor. Ülkeler, anlaşmanın şartlarına da genellikle mutabık kalıyor. Bu krizin gaz fiyatlarına nasıl bir etkisinin olacağı ve anlaşmanın maddelerinin değişmesi de yine iki ülke arasındaki ilişkilerin durumuna bağlı” dedi.

Paylaş
rusya ukrayna gaz fiyatları NATO enerji enerji krizi enerji haberleri doğal gaz avrupa eser özdil mavi akım türk akım iran

Enerji Kategorisinin En Yenileri

Şirketlerin %84’ü Sürdürülebilirliği Stratejisinin Merkezine Alıyor
Şirketlerin %84’ü Sürdürülebilirliği Stratejisinin Merkezine Alıyor
31 Temmuz 2025 15:11
Enerjisa Dağıtım Şirketleri kritik teknolojiyi Türkiye’ye getirdi
Enerjisa Dağıtım Şirketleri kritik teknolojiyi Türkiye’ye getirdi
25 Temmuz 2025 16:37
CVK Hotels & Resorts, elektrik ihtiyacının tamamını güneş enerjisinden karşılayacak
CVK Hotels & Resorts, elektrik ihtiyacının tamamını güneş enerjisinden karşılayacak
23 Temmuz 2025 16:23
Enerjisa Enerji, 5,25 Milyar TL ile tüm zamanların en büyük reel sektör tahvil ihracını Ak Yatırım aracılığıyla gerçekleştirdi
Enerjisa Enerji, 5,25 Milyar TL ile tüm zamanların en büyük reel sektör tahvil ihracını Ak Yatırım aracılığıyla gerçekleştirdi
23 Temmuz 2025 16:19
Polat Enerji’ye Yenilenebilir Enerji Yatırımları için 22 Yıl Vadeli Finansman
Polat Enerji’ye Yenilenebilir Enerji Yatırımları için 22 Yıl Vadeli Finansman
22 Temmuz 2025 17:25
Küresel enerji talebi tüm zamanların en yüksek seviyesinde
Küresel enerji talebi tüm zamanların en yüksek seviyesinde
21 Temmuz 2025 12:54
ICT MEDIA DERGİSİ AĞUSTOS 2025 SAYISI ÇIKTI!
Dergi

ICT MEDIA DERGİSİ AĞUSTOS 2025 SAYISI ÇIKTI!

Copyright © 2022. All Rights Reserved. Paragon Teknoloji

Webmail

play store app store

Bu websitesi Odeaweb sunucularında barındırılmaktadır.