• Biz Kimiz
  • Künye
logo
MEDOC
logo
  • Anasayfa
  • ICT Etkinlik
  • Gündem
  • Bilişim
  • Telekom
  • Savunma
  • Enerji
  • e-Mobilite
  • Oyun
  • Kariyer
  • Röportaj
  • Dergi
  • Yazarlarımız
MEDOC
  1. Anasayfa
  2. Enerji
  3. Uzmanlardan “Vampir Güç” Uyarısı
Uzmanlardan “Vampir Güç” Uyarısı

Uzmanlardan “Vampir Güç” Uyarısı

ICT Media ICT Media
12 Aralık 2022 15:02
Paylaş

Kullanılmayan cihazların kapatılması, tasarrufun ana unsuru ve en kolay yöntemi olarak gösteriliyor. Elektrik faturalarını artıran araçların başında ‘standby’ yani hazır modda bekleyen araçların geldiğini belirten uzmanlar, herhangi bir cihazla bağlantısı olmayan A.C adaptörlerin de prizde kalması nedeniyle güç harcamaya devam ettiğini ve faturayı olumsuz etkilediğini ifade ediyor. Fişe takılı adaptörün “vampir güç” olarak da adlandırıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Selim Şeker, bilgisayarlarda, televizyonlarda ve batarya şarjında standby güç kullanıldığını vurgulayarak elektrik faturalarının yüzde 5’inin standby durumundaki cihazlardan kaynaklandığına dikkat çekiyor.

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği İngilizce Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selim Şeker, bekleme modunda çalışan cihazların elektrik faturalarına olan etkileri hakkında önemli bilgiler paylaştı. 

Vampir güç devamlı elektrik tüketiyor

Tasarrufun ana maddesi olarak en kolay yöntemin kullanılmayan cihazların kapatılması olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Selim Şeker, “En çok faturayı artıran araçlar standby yani hazır durumunda bekleyen cihazlar ve pek çok seyyar cihazı şarj eden A.C adaptörlerdir. Eğer prize takılıysa cihazlar adaptöre bağlı olmasa da adaptör güç kullanmaya devam eder. Bu güç kullanımı biz uyurken de devam eder. Fişe takılı adaptörün uçları vampirin dişlerine benzediği için ‘Vampir Güç’ diye adlandırılıyor.” dedi. 

Faturanın yüzde 5’i standby cihazlara ait

Standby modundaki cihazların sıcaklık ve zaman gibi bazı bilgileri gibi gösterdiklerini ifade eden Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği İngilizce Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selim Şeker, “Batarya şarjında, mikrodalga fırında, DVD, televizyon, uzaktan kumanda ve bilgisayarlarda standby güç kullanılıyor. Dolayısıyla ortalama bir evde sayıları 40’ı bulan cihazlar çalışmadıkları zaman standby güç kullanırlar. Elektrik faturasının yaklaşık yüzde 5’i bu standby durumundaki cihazlardan kaynaklanıyor.” uyarısında bulundu.

Paylaş
Vampir Güç Selim Şeker enerji haberleri Enerji Gündem tasarruf standby

Enerji Kategorisinin En Yenileri

Enerjide milli güvenlik vurgusu: Erdoğan’dan çevre ve yatırım mesajları
Enerjide milli güvenlik vurgusu: Erdoğan’dan çevre ve yatırım mesajları
8 Mayıs 2025 16:50
Şırnak’a 10 milyon TL’lik yatırım: Siyah İnci’den yıllık 390 bin tonluk kömür tesisi
Şırnak’a 10 milyon TL’lik yatırım: Siyah İnci’den yıllık 390 bin tonluk kömür tesisi
23 Nisan 2025 12:07
Bilişim Vadisi'nde güneş enerjisiyle büyük tasarruf
Bilişim Vadisi'nde güneş enerjisiyle büyük tasarruf
16 Nisan 2025 12:06
Türkiye’de yenilenebilir enerji dönemi: Güneş ve rüzgar, kömürü geride bıraktı
Türkiye’de yenilenebilir enerji dönemi: Güneş ve rüzgar, kömürü geride bıraktı
10 Nisan 2025 12:52
Legrand, Gebze Fabrikasına 13 Milyon Euro değerinde yatırım yaptı
Legrand, Gebze Fabrikasına 13 Milyon Euro değerinde yatırım yaptı
9 Nisan 2025 12:14
Elektriğe konutta yüzde 25, sanayide yüzde 10 zam geldi!
Elektriğe konutta yüzde 25, sanayide yüzde 10 zam geldi!
5 Nisan 2025 13:32
ICT MEDIA DERGİSİ MAYIS 2025 SAYISI ÇIKTI!
Dergi

ICT MEDIA DERGİSİ MAYIS 2025 SAYISI ÇIKTI!

Copyright © 2022. All Rights Reserved. Paragon Teknoloji

Webmail

play store app store

Bu websitesi Odeaweb sunucularında barındırılmaktadır.