
Global Vodafone Vakfı, Avrupa genelinde 6-19 yaş arası çocuk ve gençlere yönelik uluslararası yeni bir hackathon düzenliyor.
Global Vodafone Vakfı, dijital uçurumun kapatılmasına ve daha kapsayıcı bir dijital toplum oluşturulmasına destek olmak için, 6-19 yaş arası çocuk ve gençlere yönelik uluslararası yeni bir hackathon düzenliyor. Türkiye’nin yanı sıra Almanya, Arnavutluk, İspanya, Yunanistan, Hollanda, İtalya, Portekiz ve Romanya’da ‘Dijital Uçurumu Kapatmak’ temasıyla gerçekleştirilecek hackahonda, katılımcılardan teknoloji aracılığıyla daha kapsayıcı bir toplum yaratılmasına yönelik yenilikçi fikirler geliştirmeleri beklenecek.
Öğrenciler, Kaliteli Eğitim (Hedef 4), Toplumsal Cinsiyet Eşitliği (Hedef 5) ve Sürürülebilir Şehirler ve Toplumlar (Hedef 5) olmak üzere Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin üçüyle ilgili çözümler üretmeye teşvik edilecek.
Sorunları analiz ederek yapay zeka teknolojisiyle çözüm bulmaları bekleniyor
Türkiye’de Habitat Derneği işbirliğiyle ve ‘Yapay Zeka ile Yarının Şehirleri Hackathonu’ adıyla gerçekleştirilecek yarışmaya katılım için son başvuru tarihi 19 Kasım olarak belirlendi. Hackathona katılmak isteyenlerin ilk etapta şehirdeki sorunları analiz etmesi ve çözülmesi gereken zorlukları tanımlaması gerekiyor. Daha sonra, bu zorluğa yapay zeka teknolojisiyle sürdürülebilir bir çözüm bulup bir prototip oluşturmaları bekleniyor. Son olarak, projeyi finalde sunabilmek için belirlenen zorluklar ve önerilen çözüm hakkında kısa bir sunum hazırlanması isteniyor.
Başvuru formuna Habitat Derneği internet sitesinden ulaşılabiliyor. Dereceye giren projeler, Mart 2025’te Romanya’nın başkenti Bükreş’te düzenlenecek ödül törenine davet edilecek.
Gençlerin bilinçlenmesi ve dijital uçurumun kapatılması hedefleniyor
Dünya Ekonomik Forumu son raporunda dünya nüfusunun yüzde 33’ünün (2,6 milyar kişinin) çevrim dışı olduğunu ve teknolojide geri kaldığını bildirdi. Bu ‘dijital uçurum’, veri kullanımı hizmetlerinin ve cihazlarının satın alınamaması, gereken dijital becerilerin yetersizliği, dijital altyapıya ve beceri kazanmaya erişimin sağlanamaması gibi dünyayla bağlantı kurma önündeki engeller nedeniyle devam ediyor. Vodafone Vakıfı da bu sorunu doğrudan ele alma taahhüdünün bir parçası olarak ‘Skills Upload Jr. Challenge’ girişimini başlattı.
Girişim, ‘SkillsUpload JR’ adlı programın desteğiyle yürütülüyor. 2021’deki tanıtımdan bu yana Avrupa’da 7,5 milyon öğrenci, 600 bin öğretmen ve 8,2 milyon kişiye ulaşan program, aynı zamanda vakfın dijital öğrenme yoluyla kapsayıcılığı artırmaya yönelik daha geniş stratejik odağının bir parçasını oluşturuyor.
Girişimin metodolojisi, öğrencilerin kendi bölgelerindeki koşullara göre onları en çok etkileyen sorunun üstesinden gelmek için teknolojiye dayalı çözümler önerdiği tasarım odaklı düşünme modeline dayanıyor.
Vakıf, bu girişimle, gençlerin mevcut eşitsizlikler hakkında bilinçlenmesini ve bu eksiklikleri giderme ve çözme konusunda teknolojinin potansiyelinin farkına varmasını hedefliyor.
Bu girişim, şirketin sosyal kapsayıcılığı teşvik etme ve dijital uçurumu kapatma çalışmalarına verdiği önemi gösteriyor.
Hedef: Teknolojik donanım ve yenilikçi bakış açısını geliştirmek
Türkiye Vodafone Başkanı Hasan Süel, Türkiye’nin toplumsal gereksinimleri doğrultusunda şekillendirdikleri vakıf projelerine hız kesmeden devam ettiklerini vurgulayarak “Son olarak, Habitat Derneği ile birlikte başlattığımız ‘Yapay Zekâ Yıldızları’ projesinde amacımız, genç nesillerin teknolojik bakımdan donanımlı olmalarını sağlamak, günümüzde her alanda gördüğümüz yapay zekâ teknolojisini öğrenip kullanarak yaratıcı fikirlerini yeni teknolojilerle birleştirmelerini mümkün kılmak.” İfadelerini kullandı.
Vodafone Vakfı olarak, genç nesillerin geleceği için çalışmaya devam edeceklerini belirten Süel, “Bu yarışmayla, potansiyelini ve yaratıcılığını desteklediğimiz tüm katılımcıların yalnızca teknik bilgilerini değil, aynı zamanda tutkularını, yenilikçi bakış açılarını ve fikirleri etkili çözümlere dönüştürme becerilerini de teşvik ediyoruz.” dedi.
“Gençler kapsayıcı ve sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunacaklar”
Habitat Derneği İcra Kurulu Başkanı Bora Caldu, Habitat Derneği olarak, dijital dönüşümü ve sürdürülebilir kalkınmayı destekleyen projelerle topluma değer katmaya devam ettiklerini söyledi. Caldu, “Bu hackathon, gençlerin yenilikçi fikirlerini teknolojiyle buluşturarak yaşadıkları şehirlerdeki sorunlara çözüm üretmelerini teşvik ediyor. Katılımcılar, sadece teknik becerilerini değil, aynı zamanda toplumsal duyarlılıklarını da geliştirerek, daha kapsayıcı ve sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunacaklar.” ifadelerini kullandı.
Finalde dereceye girecek olan gençlerin, Romanya’da yapılacak global finalde Türkiye’yi temsil edecek olmalarının gurur verdiğini aktaran Caldu, “Genç nesillerin, yapay zekâ gibi ileri teknolojilerle tanışmaları ve bu teknolojilerle yaratıcı çözümler üretmeleri, toplumumuzun dijital uçurumu kapatmada önemli bir adım atmasını sağlayacaktır.” dedi.