
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK), yabancıların beraberinde getirdikleri cihazların kayıt altına alınmasıyla ilgili esasları belirledi.
BTK'nın internet sitesinde yer alan karara göre, Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Tebliğin 5inci maddesi kapsamında Türkiye’de görev yapan diplomat, askeri personel, öğrenim gören öğrenci ya da ikamet edenler dışında kalan yabancı uyruklu kişilerin yolcu beraberinde getirdikleri cihazlarını kullanabildikleri abone numarasını aynı cihazla eşleştirmek koşuluyla değiştirebilmesine imkân verilmesi amacıyla yapmaları gereken işlemler şöyle sıralandı:
“1. Kişiler abone numarası değiştirme taleplerini pasaport ve dilekçe ile işletmeci abone kayıt merkezlerine yapacaklar.
2. İşletmeciler başvuruyu yapan kişinin ve sistemde kayıtlı başvuru sahibinin kimlik/pasaport bilgilerini kontrol ederek talebe ilişkin gerekli bilgileri antetli kağıt üzerinde veya firma kaşesini içeren belgeler ile elektronik ortamda MCKS’ye iletecekler.
3. Talebe ilişkin bilgi ve belgelerin, mali, hukuki ve cezai uyuşmazlıkların çözümünde kullanılabilmesini teminen işletmeciler tarafından genel hükümler gereğince 10 yıldan az olmamak üzere işletmecilerin öngördüğü süre kadar saklayacaklar.
4. BTK’ca herhangi bir onay sürecinin işletilmemesi; ancak işletmecilerce bu yolla yapılan değişim işlemlerine ilişkin olarak yılda 4 kez üçer aylık periyotlarda rapor tanzim edilerek Kurum’a iletilecek.
5. MCKS’de ve işletmeci sistemlerinde gerekli güncellemeler 23/10/2017 tarihine kadar tamamlanacak.
6. Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmeliğin 20 nci maddesi kapsamınca işletmecinin göndermekle yükümlü olduğu belgelerin sadece elektronik ortamda en geç kayıt tarihini takip eden ay sonuna kadar BTK’ya gönderilecek. Belgelerin orijinal nüshaları ise mali, hukuki ve cezai uyuşmazlıkların çözümünde kullanılabilmesini teminen işletmeciler tarafından 10 yıldan az olmamak üzere saklanacak.