
İsviçreli bilim insanları, geliştirdikleri yapay zeka destekli modelle, Samanyolu galaksisinde Dünya'ya benzer koşullar taşıyabilecek 44 gezegen sistemi tespit etti. Modelin yüzde 99 doğruluk oranıyla çalıştığı bildirildi.
Bern Üniversitesi ile İsviçre Ulusal Gezegen Araştırmaları Yetkinlik Merkezi (NCCR PlanetS) tarafından geliştirilen yapay zeka modeli, yaşam barındırma potansiyeli taşıyan ötegezegenleri belirlemede devrim niteliğinde bir adım attı. Model, henüz keşfedilmemiş ancak Dünya benzeri gezegen barındırması muhtemel sistemleri analiz ederek, gökbilimcilere umut vadeden hedefler sundu.
Ötegezegenler, Güneş dışındaki yıldızların yörüngesinde dönen ve yaşanabilir kuşakta bulunan gök cisimleri olarak tanımlanıyor. Bu bölge, yüzeyinde sıvı suyun bulunabileceği sıcaklık koşullarını sağlayan alanı kapsıyor.
Araştırmanın başyazarı Dr. Jeanne Davoult, “Modelimiz, yaşanabilir gezegen barındırma potansiyeli yüksek 44 yıldız sistemi belirledi. Teorik çalışmalar da bu sistemlerde Dünya benzeri gezegenlerin var olabileceğini doğruladı,” dedi.
Davoult’un belirttiğine göre, geliştirilen algoritma yüzde 99 hassasiyetle çalışıyor. Yani modelin tespit ettiği sistemlerin neredeyse tamamının Dünya benzeri bir gezegene sahip olma ihtimali oldukça yüksek.
Bern Üniversitesi Uzay ve Yaşanabilirlik Merkezi eş direktörü Dr. Yann Alibert ise, bu çalışmanın evrende yaşam arayışını daha sistematik ve verimli hale getireceğini ifade ederek, “Bu model sayesinde teleskopları sadece en olası hedeflere yönlendirmek mümkün olacak. Böylece yaşam bulma ihtimali büyük ölçüde artacak, “ dedi.
Yeni yapay zeka modeli, hem zaman tasarrufu sağlıyor hem de astronomi dünyasında yaşam arayışını bir adım daha ileri taşıyor.