
Meta CEO’su Mark Zuckerberg, şirketine yönelik antitröst davasını sonuçlandırmak için ABD Federal Ticaret Komisyonu’na (FTC) 450 milyon dolarlık uzlaşma teklifi sundu. Ancak teklif, FTC'nin talep ettiği 30 milyar dolarlık bedelin çok altında kalınca reddedildi.
Mart ayı sonunda, Meta’nın sahibi olduğu Facebook ve Instagram’ın rekabeti ihlal ettiği gerekçesiyle açılan davayı kapatmak isteyen Zuckerberg, doğrudan FTC Başkanı Andrew Ferguson ile temasa geçti. Ancak Ferguson, 18 milyar doların altında bir rakamı kabul etmeyeceğini belirterek teklifin yetersiz olduğunu ifade etti.
Trump’ın desteğine güveniyordu
Zuckerberg’in uzlaşma girişiminde ABD Başkanı Donald Trump’ın desteğine güvenerek hareket ettiği ortaya çıktı. Wall Street Journal’a konuşan kaynaklara göre, Zuckerberg, Trump’ın kendisini davada desteklemesini bekliyordu. Meta'nın, Trump'ın yemin törenine 1 milyon dolar bağışta bulunması ve Başkan'la sık sık görüşmeler yapması, bu beklentiyi güçlendirmişti.
Ancak Trump, FTC yetkilileri ve danışmanlarıyla yaptığı görüşmelerin ardından davanın görülmesine onay verdi. Böylece Zuckerberg’in lobi faaliyetleri sonuçsuz kaldı. Mahkeme pazartesi günü başladı ve Zuckerberg dört saat boyunca ifade verdi. Salı günü tekrar kürsüye çıkan Zuckerberg’e, Instagram’ı satın alarak rekabeti etkisizleştirmeye çalışıp çalışmadığı sorulduğunda, “Bir milyar dolar çok pahalı, kendi uygulamamızı büyütmek tercihimizdi,” şeklinde yanıt verdi.
“Rekabetten kaçtığı gibi cezadan da kaçabileceğini sandı”
FTC’nin eski başkanı Lina Khan, Meta’nın 450 milyon dolarlık teklifini “hayal ürünü” olarak nitelendirdi ve Zuckerberg’in piyasada uyguladığı stratejiyi mahkemede de sürdürmeye çalıştığını söyledi. “Rekabetten kurtulmanın yolunu satın aldı, şimdi cezadan da kurtulabileceğini düşünüyor,” dedi.
Meta cephesinden ise iddialara karşılık geldi. Şirket sözcüsü Dani Lever, “FTC, Instagram’ın TikTok ile rekabet etmediğini kanıtlamak zorunda kalacak. Bu iddianın saçma olduğunu herkes biliyor,” dedi.
Beyaz Saray’da üç ziyaret, milyonlarca dolarlık baskı girişimi
Zuckerberg’in son aylarda Beyaz Saray’ı üç kez ziyaret ettiği ve üst düzey yetkilileri uzlaşma için ikna etmeye çalıştığı belirtiliyor. Trump’ın danışmanları ise Meta’ya destek verilmesi konusunda Başkan’ı dikkatli olmaya çağırdı. Sonuçta dava süreci başladı ve Meta, büyük olasılıkla tarihin en büyük antitröst cezalarından biriyle karşı karşıya kalacak.