CUMHURBAŞKANLIĞI DİJİTAL DÖNÜŞÜM OFİSİ NE AMAÇLA KURULDU YENİ NELER YAPMALI?

Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı’nın (CBDDO) web sitesi olan www.cbddo.gov.tr.  Hakkımızda kısmında ofisin kuruluş amacı aşağıdaki ifadelerle açıklanıyor;

“…Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçiş ile birlikte hızlı, şeffaf ve etkin bir yönetim şekline kavuşulmuş, Dijital Türkiye (e-Devlet) ve siber güvenlik koordinasyonunun aynı çatı altında toplanmasına yönelik önemli adımlar atılmıştır.

Gelişen teknolojiler, toplumsal talepler ve kamu sektöründeki reform eğilimleri doğrultusunda, farklı kurumlar altında ayrı ayrı sürdürülen dijital dönüşüm (e-Devlet), siber güvenlik, milli teknolojiler, büyük veri ve yapay zekâ ile ilgili çalışmaların tek çatı altında toplanması amacıyla, 10 Temmuz 2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 1 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kapsamında T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi kurulmuştur…

Misyonumuz: "Kamu kurumlarının dijital hizmetlerinin performans ve verimliliğini artırmak, kamunun dijital dönüşümüne öncülük etmek, insan, iş süreçleri ve teknoloji alanında bütüncül dönüşümü sağlamaktır."

Vizyonumuz: "Dijital teknolojilerin kullanımı yoluyla kamunun iş süreçlerini kolaylaştırmak, vatandaşlarımızın kamu hizmetlerine erişimlerini artırmak ve yenilikçi yaklaşım ile yerli ve millî teknolojilerimizi dünyanın her yerinde vazgeçilemez kılmak, vatandaşlarımızın verilerinin topraklarımız gibi korunmasını sağlamak ve dijital ülkemizin çağın nimetlerinden hak ettiği payı almasını sağlamaktır.”

Bu açıklamadan Dijital Ofis’in kurulmasında ana amacın kamuda dijital dönüşümü “tek çatı” altında toplamak, performans ve verimliliği arttırarak kamuda bütüncül dönüşümü sağlamak olduğu görülüyor.

CBDDO kuruluş misyonuna uygun olarak beş yılda e-devlet başta olmak üzere birçok strateji eylem planını devreye aldı. Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi, Dijital Devlet Stratejisi, Ulusal Veri Stratejisi, Kamu Bulut Bilişim Stratejisi, Siber Güvenlik Stratejisi çalışmaları sektöre mevzuatsal altyapı oluşturan belgelerdir.

Bu strateji belgeleri hazırlanıp yürürlüğe konduğuna ve devlet üst kademesinde dijital ekonominin öneminin farkındalığı oluşturulduğuna göre, CBDDO’nun bir üst level’a geçmesi gerekiyor. Artık icracı bir ofis olma yolunda ilerlemesi ülke menfaatleri açısından fayda sağlayacaktır.

Şimdi CBDDO’nun konjonktürel olarak önüne bir fırsat gelmiştir. Ben bu fırsat ve üstlenilecek yeni görevlerden bahsetmek istiyorum.

Malumunuz ülkemiz derin bir ekonomik dalgalanma ve enflasyon cenderesinden geçmektedir. Ekonomik dalgalanma ve enflasyon belasından kurtulmak mevcut ekonomik uygulama yaklaşımlarıyla çok uzun süreçler alacağı Hazine ve Maliye Bakanı tarafından da dillendirilmektedir. Mevcut ekonomik uygulamalardan kastım; “vergileri arttır, yapısal reformlar yap, kamuda tasarruf tedbirleri genelgesi çıkar ve uygula…” anlayışıdır. Bunlar belki ekonomiyi düzeltir ancak bu süreç uzun bir süreç. Maliye Bakanı 2026’da tek haneli enflasyona ulaşabileceğimizi deklare ediyor. Peki tek haneli enflasyona ulaşmak için uygulamaya konan politikalar ne kadar sürede tedavi edecek, tedavide hangi kesimler olumlu hangi kesimler olumsuz etkilenecek, sosyal maliyeti bir hayli yüksek bir program uygulanıyor. Bu arada KOBİ nitelikli firmalar ayakta kalabilmek için; sıkı ekonomi politikaları nedeniyle ve sabit maliyetlerin yüksekliği nedeniyle çok zorlanmaktalar.

Bu ekonomi politikalarının CBDDO ile ne ilgisi var diyeceksiniz. Çok ama çok ilgili sevgili okurlar. Geçenlerde Hazine ve Maliye Bakanımız vergi ve tasarruf tedbirlerinde “yapay zekâ” uygulamaları kullanılacağını ifade etti. Ama esas görev bu değil CBDDO için. Ülkenin 2019 yılı TÜBİSAD raporuna göre BT harcaması 8 Milyar Dolar olarak ifade edilmektedir[1]. Bu istatistiklere ulaşmak çok zor olduğu için ancak 2019 yılı verilerini temin edebildim. Pandemi öncesi bir rakam olması nedeniyle şimdiki rakamı minimum 20 Milyar Dolar olarak yorumlamak sağlıklı olur kanaatimce. Aslında CBDDO’nun yetkisine 20 milyar dolarlık bir BT bütçesi bırakmış olacaksınız. Mayıs-2024’te açıklanan Kamuda Tasarruf Paketi ile hedeflenen tasarruf rakamı yaklaşık 100 Milyar TL yani 3,3 Milyar Dolar. 2019 yılı BT harcama rakamı olan 8 milyar USD’nin %41’ine denk gelmekte. CBDDO ya verilecek tam yetki ve görev sayesinde bu hedef çok rahat realize edilebilir bir hedeftir.

Kuruluş amacında da yazdığı üzere dijital dönüşüme öncülük, kamu BT’sini tek çatı altında toplamak, performans ve verimliliği sağlamak CBDDO’nun görevleri arasında. Yüklendiği misyon doğrultusunda elinin güçlendirilmesi ve bu misyonun kâğıt üzerinden uygulamaya sirayet etmesi için CBDDO’ya bazı yeni görevler yüklenmelidir.

Kamunun elinde CBDDO gibi bir kurum var. Bu kurumun ülke ekonomisinin düzlüğe çıkarılması için Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından daha aktif ve etkili kullanılması faydalı olacaktır. İşe Ali Taha Koç’tan boşalan Ofis başkanı atanmasıyla başlanabilir. Uzun süreden beri Ofis başkansız olarak çalışmaktadır. Atanacak yeni başkanın sektöre uygun, yenilikçi, liyakatli ve çalışkan bir kişi olması ICT/BT ekosistemini de bir üst seviyeye taşıyacaktır.


[1] Kaynak: https://ictmedia.com.tr/yazar/icerik/465