ÖZBEKİSTAN İLE TÜRKİYE ARASINDA TEKNOLOJİ KÖPRÜSÜ KURULUYOR

23-27 Temmuz 2024 Tarihinde Özbekistan’ın Başkenti Taşkent’te; Bilkent CYBERPARK tarafından ve Gazi Teknopark iş birliği ile Özbekistan - Türkiye İş Forumu gerçekleştirildi.

Türk Devletleri arasındaki potansiyel ticaret hacminin artırılması amacı ile gerçekleştirilen Forum’a ülkemizden 15 teknoloji firması katılım gösterdi.

Finans, Telekomünikasyon, Savunma, Sağlık ve Eğitim alanında faaliyet gösteren firmalarımız üç gün boyunca Özbekistan Kamu ve özel sektör kurumları ile bir araya gelerek iş birliği görüşmeleri gerçekleştirdi.

200’ün üzerinde birebir potansiyel iş birliği, satış, partnerlik görüşmesinin yapıldığı forumda Bilkent Cyberpark Genel Müdürü Faruk İnaltekin ve Gazi Teknopark Genel Müdürü Elif Başak Teksin, Özbekistan IT Park, Özbekistan Cyber Park, InnoTechnopark, TUIT (Taşkent University of Information Technologies) ve Technocorp ile çeşitli stratejik iş birliği sözleşmeleri (MoU) imzaladı.

Bunun yanı sıra etkinliğe katılan MIA Teknoloji’de Kamu ve Özel Sektör firmaları ile üç MoU imzalayarak, iş birliklerini başlatmış oldu.

Dijital dönüşüm sürecini 2030 Vizyon Belgesi ile ortaya koyan Özbekistan ülke ekonomisine katkı sunacak, somut çıktıları ve bütçelerinin belli olduğu stratejik bir yol haritasını hayata geçirmiş durumda.

Kanun koyucular, yetişmiş insan kaynağı olmadan süreçlerin yürütülemeyeceği ve dışarıya bağımlılığın da hiç bitmeyeceğinin farkında olacak ki özellikle eğitim tarafına ağırlık vermişler.

Özellikle teknoloji alanında uygulamalı eğitim gerçekleştiren, üniversitelerinde uygulama ağırlıklı çalışan, kurdukları enstitüler ile sürekli görüş alışverişinde bulunarak, akademik çalışmaları da sürecin içerisinde tutarak, sağlıklı bir yapı ile emin adımlarla hedeflerine ilerliyorlar.

Eğitim alanına girmişken hemen uygulamadan da kısaca bahsedeyim istiyorum. Teknoloji alanında eğitim almak isteyen bir vatandaş, herhangi bir eğitim kurumuna eğitimini almak için başvuruda bulunuyor. Devlet, başvuru yapan kişi adına 5 Bin Dolara kadar eğitim ücretini ödüyor. Eğitim alan kişi ise işe başladığında ise bu maliyeti küçük taksitlerle ve faizsiz bir şekilde geri ödüyor.

Sistem çok muazzam tasarlanmış. İnsan kaynağı konusunda uçuk kaçık rakamlardan bahsedilmiyor. Gerçekleştirilebilir, ölçülebilir ve sonuçları somut bir şekilde ortaya konulabilir bir sistem. Sadece eğitim değil bütün sektörlerde aynı şekilde ilerliyorlar. Herhangi bir teknoloji transferi gerçekleştirmek istediğinizde, başvurunuzu yapıyorsunuz. Başvurunuz Enstitüler ile paylaşılıyor ve bir fizibilite çıkartılıyor. Çıkan fizibilite doğrultusunda da iş ve işlemlerinizi gerçekleştiriyorsunuz.

Sonuç olarak; Bilkent Cyberpark ve Türk Devletleri Teşkilatı girişimleri ile Orta Asya’da bir Teknoloji Köprüsü kuruldu. Şimdi kurulan bu iş birliklerini bir adım öteye taşıma vakti.

Ülkemize gelecek olursak;

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ve bu alanlarda faaliyet gösteren firmalar resmen direkten döndü. Hazırlanan yeni Vergi Yasası daha komisyonda görüşülürken, TGB’ler konusunda tasarıda yer alan maddeler çıkartıldı.

Bu süreçte gördük ki; Birçok Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetimi konuya uzak kalmayı tercih etti. Fikrini beyan etmekten bile çekinen, fikir beyan ettiğinde koltuğundan olmaktan korkan yöneticiler, yönettikleri teknokentlerde inisiyatif alıp ne kadar verimli çalışabilirler hep birlikte gördük.

Sektörde faaliyet gösteren mali kuruluşlarında sesi soluklarına kaçtı bu süreçte. Gelir elde ettikleri firmaları ne kadar savunabileceklerini hep beraber izlemiş olduk.

Her fırsatta ilklerin teknoparkıyız, uçuyoruz, kaçıyoruz diye PR yapan, firmalarını cirolarına göre sınıflandırıp, hoşuna gitmeyen ciroya sahip firmalarının kira süreçlerini bitiren teknopark yöneticilerinin de ne kadar samimi olduklarına şahitlik ettik!

Bu konuya ilişkin olarak aksiyon alıp, bunu memleket meselesi olarak gören ve sahiplenen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olmasaydı, hiçbiriniz olmazdınız.