ÜÇ YIL ARADAN SONRA YENİDEN HAMLE PROGRAMI BAŞLADI

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı üç yıl aradan sonra HAMLE Programını tekrar hayata geçirdi. Birçok desteğin tek bir portaldan yürütüldüğü program, “yıkıcı teknolojiler” alanında müracaatları almaya başladı.

Sayın Bakanımızın oluru ile hayata geçirilen program çok güzel kurgulanmış. Başvuru aşamasında firmalardan alınan proje özetleri bağımsız değerlendirici kurumlar aracılığı ile değerlemeye tabi tutuluyor ve ilk değerlendirmeyi geçen firmalar için yeni bir başvuru süreci başlatılıyor.

Ankara’da olmanın verdiği avantaj ile bütün bu süreçleri bizzat yakından takip etme imkânı buluyoruz. Tabi bu sürecin şeffaf bir şekilde yürütülmesi kafalardaki deli soruların da ortadan kaldırılması açısından çok önemli.

Proje yazım sürecinde yer alan firmalar ile proje değerleme sürecinde firmaların farklı olması gerekliliği, bu konuların başında geliyor. Böyle bir duruma hiç ihtimal vermesek de bu konuya açıklama yapması gereken kurumun başvuruları alacak olan Bakanlığın ilgili müdürlüğü olduğunu söyleyebiliriz. Yani böyle bir durumun olması neredeyse imkânsız. Düşünsenize, bir firma hem proje yazacak hem bağımsız denetleme yapacak! Bu durum, projelerin mahremiyetini ortadan kaldıracağı için Başta Sayın Bakanımızın buna izin vermeyeceğini söyleyebilirim. Aksi bir yaklaşım söz konusu ise bu durumun bir an evvel ilgili kurumlara bildirilmesi gerektiğini düşünenlerdenim.

Esasen işimiz ağırlıklı olarak Teknoloji Geliştirme Bölgeleri… Bu nedenle biraz da bu bölgelerde yaşanan son gelişmelerden de bahsedelim

Malumunuz birçok üniversite rektörü yeni atamalar ile değişti. Bu atamalar ile birlikte de Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Yönetimlerinde değişimler meydana gelmeye başladı. Bu kapsamda, yönetimlerden ayrılan yöneticilere gerçekleştirdikleri çalışmalar için, teşekkür ediyor, yeni oluşturulan ekiplere de başarılar diliyoruz.

2022 yılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Endeksi sonuçları hala yayınlanmadı. Fakat 2023 Endeks çalışmaları da tamamlandı. Umuyoruz ki endeks sonuçları en kısa sürede açıklanır.

Önümüzdeki bir diğer konu da TEKMER’ler. Sayısı 28’e ulaşan TEKMER’ler ile ilgili olarak Sayın Bakanımızda yoğun bir şekilde çalışmalarını yürütüyor. Ama bu konuda da gördüğümüz kadarı ile birçok eksiklikler bulunmakta.

TEKMER’ler ile ilgili olarak, Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde olduğu gibi kayıtları tutan bir mekanizma bulunmuyor hala. İlgili TEKMER’e kayıt yaptırmak yeterli oluyor, muafiyetlerden faydalanmak için ama bu ne kadar yeterli!

Teknokentler de gerçekleştirilen aylık ve yıllık bildirimler TEKMER’ler de yok. Bu durumun da bir an evvel yönetmelikler çerçevesinde düzenlenmesi gerekiyor. Diğer türlü, kullanılana muafiyetler konusunda olumsuz algıların ortaya çıkmasına sebebiyet verilmiş olabiliyor.

Son bir konumuz daha var ki gördüğümüz kadarıyla firmalarımız yine atlıyor bu konuyu.

Girişim Risk Sermayesi fonlarına ayrılması gereken %3’lük pay…

Eylül ayı bitmek üzere… Fon almak ve yasal yükümlülüğü yerine getirmek için 2 ay kaldı. Biliyorsunuz son iki hafta birçok fon başvuruları kapatıyor. Zor durumda kalmamak adına, Ekim ayı içerisinde gerekli girişimlerde bulunmak ve fon alımlarını gerçekleştirmek gerekiyor.

Bol kazançlı günlerinizin olması dileğiyle…