Yeni Genel Müdür, beni Kamu Satış departmanından aldı ve TTNET için yeni bir pazar olan FTTx satışlarının başına atadı. Artık müşterilerimiz daha çok bloklu sitelerdi. Görevi verdikten sonra kısa bir toplantı yaptık. Bana, "Zuhuri Bey, yıl içinde 10 site ile sözleşme imzalayıp getir, hedefinize ulaşmış sayılırsınız" dedi. Biz de "Tamam" diyerek satış için kolları sıvadık.
Öncelikle Ankara’da, Türk Telekom’un FTTx projelerinden sorumlu Etüt Proje Direktörü ile FTTx altyapısının nasıl gittiğini ve kimlere hangi koşullarda satış yapabileceğimizi konuşmak için bir ön görüşme yaptım. Bize, 500 dairelik sitelerin altında kalan sitelere satış yapmanın ekonomik olmadığını ve altyapı yatırımını bu sayının altında kalan sitelere yapmayacaklarını söylediler.
İstanbul ile Ankara arasında sürekli gidip geliyordum. O sıralar İstanbul’un özellikle Beylikdüzü ve Anadolu Yakası'ndaki Ataşehir bölgesi tamamen inşaat alanına dönmüştü. Anadolu Yakası'nda, Çekmeköy, Sultançiftliği ve Samandıra bölgeleri de potansiyel müşteri alanımıza giriyordu.
Rakip firmamız, Turkcell Superonline adı altında fiber projeleri için bir yan firma kurmuş ve Ataşehir’de oldukça etkindiler. O bölgedeki abone sayısı bizi geçmişti. Ataşehir’de önce Ağaoğlu’na uğradım. Bina girişinde son model birçok otomobil vardı ve plakalarında hep "AGA" harfleri bulunuyordu. Teknik müdürle ayarladığımız randevumuza zamanında gittik. Bizi büyük bir salona aldılar. Toplantıya, Ağaoğlu’nun kız kardeşi de katıldı. Sunumumu yaptım, ilgiyle dinlediler. Yaptıkları sitelerin hemen hemen hepsi Turkcell abonesi olmuştu. Nedenini sordum. Bir dönem Türk Telekom’da muhatap bulamamışlar. Sitelerde haberleşme ve internet bağlantısı olamayacağı için kapılarına her gün gelen Turkcell ile sözleşme imzalamışlar.
Anadolu Yakası TT Bölge Müdürlüğü’ne gittim. Ufak bir toplantı sonrası, özelleştirme sonrası greve giden işçi ve teknikerler nedeniyle bu bölgede (Ataşehir) inşaat başladıktan sonra TT neredeyse hiç hizmet verememiş ve altyapı da tam anlamıyla yapılmamıştı.
Tekrar Ağaoğlu’ndan randevu talep ettim. Kafalarındaki tereddütleri giderene kadar tartıştık. Nihayetinde ikna ettik. Akabinde aramızda bir sözleşme imzaladık ve ilk uygulamayı Fatih Köprüsü'ne giderken IKEA mağazasının karşısındaki sitede başlattık. Daha sonra Çakmak’taki site için de sözleşmemizi imzaladık.
Maslak'taki Nurol Plaza'daki iş yerimizin önünde bir altyapı çalışması yapılıyordu. Türk Telekom mu diye merak ederken, iki gün sonra kazının başına Superonline levhası dikilmişti. Bu kez ilgi alanımız burasıydı. İTÜ Teknokent ile görüşmelere başladık, Ferah Evler'deki siteler ve İstinye Park civarı da ilgi alanımıza giriyordu.
Maslak'ta, Sur Yapı’nın yaptığı inşaatı ziyaret ettik. Uzun süreli görüşmeler sonrası onları da ikna ettik. Suryapı’nın Bahçeyaka ve Ispartakule projeleri ile Anadolu Yakası'ndaki Sancaktepe konut projelerinde de sözleşmeler yaptık.
Daha sonra Taşyapı’yı ziyaret ettik. Onlarla da bir sözleşme imkânımız oldu. Taşyapı projeleri daha çok Anadolu Yakası’ndaydı.
Haftanın bir ya da iki gününü de Ankara’ya ayırmıştım. Evimize çok yakın olan Angora Evleri ile görüşmek için randevu aldım. Sitenin ortasında büyük bir kafe tarzı bir yerde toplandık. Toplantıya çok sayıda eski milletvekilinin yanı sıra, Saltoğlu Bulvarı’na ismini veren arkadaş, eski Bakan Mehmet Vehbi Dinçerler ve eski Isparta Belediye Başkanı da katıldı. Çok isteklilerdi. Taleplerini not aldım. Bir aksilik olmazsa sözleşmeyi haftaya getireceğimi söyledim. Türk Telekom’un Etüt Proje Birim Amiri ile konuyu görüştüm, ancak maalesef olumsuz cevap verdiler. İkinci bir koşul olarak, bir binada en az 50 daire olması gerektiğini söylediler. Bu nedenle sözleşme imzalayamadık.
Belediye’nin Avrupa Yakasında kurduğu yeni semt Başakşehir, epey zamandır dikkatimi çekiyordu. Bu yeni siteler için Kiptaş ile görüşmeye gittim. Daha önce orada ikamet ettiğini öğrendiğim eski Telsim Genel Müdürü Mehmet Taşaltın’ı da aradım. Sağ olsun o da geldi ve bana destek verdi.
Beylikdüzü'nde hemen hemen her büyük sitenin kapısını çaldık. Daha sonra Sinpaş ile görüşmelerimiz başladı. Anadolu Yakası'nda Samandıra civarında büyük bir proje başlatmışlardı. Onlarla da bir toplantı yaptık ve sözleşmeyi imzaladık. Ardından ne olur ne olmaz diye, Türk Telekom Anadolu Yakası’ndan ilgili altyapı grubunu ziyaret ettim.
Onlar, Sinpaş’ın bu projesi için altyapının henüz hazır olmadığını belirttiler. Türk Telekom’dan satıştan sorumlu Genel Müdür Yardımcısına konuyu ilettim ve mutlaka altyapı inşaatı bitene kadar tamamlanması için baskı yapmasını rica ettim. Öyle de oldu ve proje bitmeye yakın Türk Telekom altyapıyı hazırlamıştı.
Yıl sonu geldiğinde Genel Müdürün önüne 10 değil, 30 sözleşme birden koyunca şaşırdı ve kutladı. Kendisine, "Türk Telekom’un binalara fiber götürmesi için koşullarını biraz hafifletmesi için baskı yapın" diye ricada bulundum.
FTTx satışları son hız devam ederken, bu arada IPTV projesi tamamlanmıştı ve satış-pazarlama süreci başlayacaktı. Onu da gelecek sayıdaki yazıya bırakıyorum…