GÜVENİLİR OLMAK

06 Şubat 2023, saat 04.17… Ülke tarihimizin en acı, en zorlu sabahı… Hâlâ yaralarımızı sarmaya, yıkılan şehirlerimizi yeniden inşa etmeye çalışıyoruz. 11 ilimizi etkileyen depremin merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olsa da en büyük yıkım Hatay’da yaşandı. Umutlarımızı yitirmeden, hayallerimizi bir kenara bırakmadan geleceğe yürümeye devam edeceğiz. 06 Şubat 2023, saat 04.17’yi unutmadık; acılarımız hâlâ taze…

Nerede kalmıştık dedik ve kaldığımız yerden devam etmeye karar verdik. Ülkemizi derinden sarsan 6 Şubat depremi nedeniyle iki yıl önce ara verdiğimiz “Teknoloji ve İnovasyon Buluşmaları”na, Türk Telekom’un ana sponsorluğunda “Fiber Mobilite Çağında Teknoloji ve İnovasyon Buluşmaları” başlığıyla Bursa’da yeniden başladık.

Bu etkinlikleri düzenleme amacımız, dijitalleşmenin hız kazandığı bu dönemde, fiziksel süreçlerin dijital teknolojilere entegre edilmesiyle iş süreçlerinin daha hızlı, verimli ve maliyet etkin hale gelmesine yönelik ülkemizin üreten insanlarının dikkatini çekmektir. Ülkemizde dünya ölçeğinde teknolojik çalışmalar yapıldığını ve bunların üreticilerimizin hizmetine sunulabileceğini, dolayısıyla global ölçekte rekabet avantajı sağlayabilecekleri konusunda girişimcilerimizde farkındalık yaratmayı hedefliyoruz. Etkinliklerin Anadolu’daki ikinci ayağına, 20 Şubat’ta ülkemizin önemli sanayi merkezlerinden biri olan Adana ile devam edeceğiz.

Bizim yapmaya çalıştığımız ve sektörde bir nebze olsun farkındalık oluşturma çabalarının ne kadar önemli olduğunu, Trump’ın ABD başkanı olmasıyla birlikte süreçlerin ne kadar zorlu geçeceğini açıkça görerek anlayabiliriz. ABD, özellikle yapay zekâ çipleri konusunda hangi ülkelere satış yapılabileceğine dair belirli kısıtlamalar getirdi. Davos’ta DeepSeek’in açıklamalarıyla gündem hareketlendi. Evet, biz bu yarışta doğrudan yer almıyoruz ancak kısıtlamaların uygulandığı ülkeler arasındayız. Bu durum, bilişim sektöründe potansiyelimiz olduğunu ve süreçleri doğru yönetmemiz gerektiğini gösteriyor. Peki, bu potansiyelin farkında mıyız ve ona göre hareket ediyor muyuz?

Türk Dil Kurumu sözlüğünde "güven" kelimesi; korku, çekinme ve kuşku duymadan inanma ve bağlanma duygusu; emniyet ve itimat olarak tanımlanıyor. Edelman Trust Barometer’in 2001 yılından beri düzenli olarak yayımladığı güven endeksi raporu, bu yıl da açıklandı. İş dünyası, siyaset ve gazetecilik alanlarını kapsayan bu raporu incelerken, mesleğimizle ilgili ilginç ama pek de şaşırtıcı olmayan istatistiklerle karşılaşıyoruz. Rapora göre; gazetecilerin yanlış ve abartılı ifadelerle kasıtlı olarak yanılttığını düşünenlerin oranı %70. Bu oran siyasetçiler için %69, iş insanları için ise %68. Haber mecralarının insanların ilgisini çekmeye yönelik haberleri tercih ettiğini düşünenlerin oranı %75 iken, haber mecralarının bir ideolojiyi desteklediğini düşünenlerin oranı ise %67. İlginç bir sonuç olarak, en yüksek güven oranına sahip olanlar arama motorları. Araştırma 28 ülke baz alınarak yapılmış. Dolayısıyla sektörümüzün içinde bulunduğu durum endişe verici. Bu konu yalnızca bizim değil, bir bütün olarak toplumun sorunu. Bu nedenle dikkatlerinize sunuyoruz.

Buradan UYAP projesi ile ilgili bir bildirimde bulunmak istiyoruz. Adalet Bakanlığı ve dolayısıyla Yargıtay’ın bir an önce bir düzenleme yapmasına ve bir içtihat oluşturmasına ihtiyaç olduğu kanısındayız. Dijital dönüşümün sunduğu imkânlar bağlamında e-devlet uygulamalarında başarılı çözümleriyle Türkiye, dünyada öncü bir konumda. UYAP başvuruları, özellikle alacak takibi için icra dosyası açmak istediğinizde, sistem beklenildiği gibi otomatik olarak gerekli dosyayı oluşturmakta. Ancak art niyetli borçlular ve konuya vakıf olmayan karar vericiler, konuyla ilgisi olmayan Yargıtay’ın 1999/301 sayılı içtihat Kararını gerekçe göstererek mağduriyetlere neden olmaktadır. Sanıyorum Adalet Bakanlığı veya Yargıtay bu konuyu dikkate alır ve olası mağduriyetlerin önüne geçer, e-devlet hizmetlerinin arkasında durur.

Erken mi, geç mi tartışmaya gerek yok. Siber Güvenlik Kurulu, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kuruldu ve TBMM’de ilgili yasanın çıkmasıyla birlikte teşkilatlanmasını tamamlayacak. İhtiyaç duyulan bu kurumun bir an önce faaliyete geçerek, ülkemizin siber güvenlik konusundaki zafiyetlerini ortadan kaldırması ve yerli bir ekosistem oluşturarak dışa bağımlılığı en aza indirmesi gerekiyor.

Dijital paralar, finans dünyasında devrim yaratan bir inovasyon olarak öne çıkıyor. ICT MEDIA olarak, Şubat sayısında yalnızca para birimleriyle sınırlı kalmayıp, ekonominin birçok alanında dönüşüm yaratan bu yenilikçi teknolojileri ele aldık. Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) Başkanı Prof. Dr. Faruk BİLİR de yapay zekâ sistemlerinin risklerini dergimize anlattı. Ayrıca, DECE Yazılım’ın CEO’su Serdar AK ile Türkiye’deki yazılım sektörünün mevcut durumu, insan kaynağı sorunları, teknoparkların geleceği ve DECE’nin yenilikçi ürünü GEODI hakkında konuştuk. Sektörün gündemini takip eden haberler ve yazarlarımızın değerli yorumlarıyla dolu olan yeni sayımızı ilgiyle okuyacağınızı umuyoruz.