TEKNOPARKLARDA VERGİ İNCELEMELERİ YAYGINLAŞARAK DEVAM EDİYOR

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri konusunda uzman kadroların yetiştirilmesi, teknokentlerin ve içinde yer alan firmaların doğru yönlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Teknoloji üreten, nitelikli insan kaynağına sahip firmaların, proje ve raporlama işlerini, yetiştirilmek üzere personel istihdamı ile yürütmesi mümkün değildir. Bu işler, nitelikli iş yapan firmalar, nitelikli iş yapan danışmanlıklar ve uzman personel tarafından yürütülmelidir.

 

Teknoparklarda muafiyetlerden kaynaklı, gelir elde eden firmalara yönelik incelemeler devam ediyor. Bu incelemeler boşuna değil, bunun belli başlı sebepleri var elbette.

Teknoparklarda yer almanın ön koşulu, bir projenizin olması ve bu projenin Frascati ve OSLO Kılavuzu'na göre Ar-Ge niteliği taşımasıdır.

İlgili kılavuzlara göre, ortaya çıkarılması hedeflenen yazılım, teknolojik bir ilerleme sağlamasının yanı sıra elde edilecek veriler ışığında yeni uygulamaların geliştirilmesine katkı sağlıyorsa, OSLO Kılavuzu'nun 187, 318 ve 319. maddelerinde yer alan ve aynı zamanda Frascati Kılavuzu'nda da belirtilen kriterlere uygun olmalıdır.

Bu kriterlere göre:

•          Ürün yeniliği: Yenilik, müşterilere sunulan hizmetin yeni veya önemli derecede iyileştirilmesi özelliklerini kapsıyor ise bu bir ürün yeniliğidir.

•          Ar-Ge olarak sınıflandırma: Yazılım geliştirme, sistematik bazda bir bilimsel veya teknolojik ilerleme yapılmasını ve/veya bilimsel/teknolojik belirsizliğin çözüme kavuşturulması halinde, Ar-Ge olarak sınıflandırılır. Hizmet geliştirme ise, yeni bilgiler sonucunu doğurması veya yeni uygulamalar geliştirmek üzere yeni bilgi kullanımını kapsaması halinde Ar-Ge olarak sınıflandırılmaktadır (ISBN 975-403-362-5 - © OECD/AVRUPA BİRLİĞİ 2005) kapsamında Ar-Ge çalışması olarak tanımlanmaktadır.

Projenin yukarıda belirtilen özelliklere sahip olması ve iş paketleri ile her iş paketinin çıktısı ve ürün tanımlarının da gerçekleştirilmiş olması gerekmektedir.

Bütün süreçlerin tamamlanması ve yazılımın geliştirilmesinden sonra ortaya çıkan ürünlerin satışı yapılıyor olabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, ortaya gerçek bir ürün çıkarılmasıdır.  Teknoloji Geliştirme Bölgeleri'ne (TGB) bütün şartları yerine getirerek kabul aldınız diye hemen ertesi gün fatura kesemezsiniz. Bu, Ar-Ge'nin doğasına aykırıdır. Bunu yapabileceğinizi söyleyenlere itibar etmeyin.

Ayrıca, Ar-Ge kapsamına girmeyen üç başlığın faturalarda yer almamasına dikkat etmek önemlidir:

1. Danışmanlık Gelirleri

2. Eğitim Gelirleri

3. Bakım, Destek ve Teknik Destek vb. kalemler

Bunlar Ar-Ge kapsamında değerlendirilemez. Düzenlenen faturalarda ilgili proje adı, Bakanlık tarafından verilen STB kodu, ürün tanımı ve ürün adı mutlaka bulunmalıdır.

3065 sayılı KDV Kanunu Geçici 20. maddesi kapsamında KDV'den istisnadan faydalanmak için, proje kabulü sırasında ilgili maddeden faydalanılmak istendiği belirtilmeli ve Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin onayı alınmalıdır.

Faturaların şeklen uygunluğu sağlandıktan sonra, yıl sonunda elde edilen gelirler 2024 itibarıyla 3 milyon TL ve üzerinde ise Girişim Sermayesi Risk Fonlarından %3 oranında fon alımı gerçekleştirilmeli ve alınan fonlar, Teknoloji Bölgesi'nin kullandığı web portalına muhakkak kaydedilmelidir.

Unutulmamalıdır ki, hiçbir inceleme sebepsiz yere başlamaz. Teknokentler konusunda piyasada bazı yanlış bilgiler dolaşsa da gerçek anlamda Ar-Ge yapan, çalışmalarını ticarileştiren ve hem ülke ekonomisine hem de nitelikli insan gücüne yatırım yapan birçok firmamız bulunmaktadır.

Teknokentler, kimilerinin dediği gibi vergi cenneti değil, teknolojik bir lokomotif rolünü üstlenmiş Ar-Ge merkezleridir. Bu algının önüne geçebilmek için sektörde yer alan herkese görev düşmektedir.

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri konusunda uzman kadroların yetiştirilmesi, teknokentlerin ve içinde yer alan firmaların doğru yönlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Teknoloji üreten, nitelikli insan kaynağına sahip firmaların, proje ve raporlama işlerini, yetiştirilmek üzere personel istihdamı ile yürütmesi mümkün değildir. Bu işler, nitelikli iş yapan firmalar, nitelikli iş yapan danışmanlıklar ve uzman personel tarafından yürütülmelidir.

Bu noktada bazı önerilerimizi sunmak isteriz:

1.         Ar-Ge konusunda, özellikle Teknoloji Geliştirme Bölgeleri'nde yer alan firmalara detaylı eğitimler verilmelidir.

2.         Mali müşavirler Ar-Ge konusunda eğitilmeli ve gerekirse uzmanlar ve ilgili bakanlık tarafından sertifikalandırılmalıdır.

3.         TGB sektöründe faaliyet gösteren mali müşavirler uygulama esasları konusunda eğitilmeli ve sertifikalandırılmalıdır.

4.         Hem firmalarda hem de TGB'lerde fatura konusunda standartlaştırılmış bir sistem oluşturulmalıdır. Örneğin, TGB'ler metrekare başına kira ve işletme faturası kesmeli, diğer hizmetler için maliyet yaratmamalıdır.

5.         TGB'ler için tek bir kanun bulunmaktadır. Dolayısıyla, uygulama İstanbul'da da Van'da da aynı olmalıdır. Farklı uygulamalar, farklı yorumlara ve anlaşmazlıklara sebep olmaktadır.

Yukarıda bahsettiğimiz konuların dışında, sektörün her noktasında bulunmaya gayret gösteren birisi olarak şunu da ifade etmek isterim:

2024 yılında TBMM'ye sunulan kanun tasarısında, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri'nin muafiyetlerinin kaldırılması gündeme gelmişti. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürlüğü, bu konuyu sahiplenerek gerçekleştirdikleri çalışmalar ile tasarının ilgili maddesinin kaldırılmasını sağladılar. Sektöre sağladıkları bu önemli katkıdan dolayı emeği geçen herkese teşekkür etmek isteriz.

GO (Girişim Ofisi) Lansmanı Gerçekleştirildi

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır tarafından Girişim Ofisi (GO) Lansmanı Ankara'da gerçekleştirildi. Bilkent Cyberpark, birçok alanda ilkleri gerçekleştiren bir teknopark olma özelliğinin yanı sıra, hayata geçirdiği Cybergo ile de ilk Girişim Ofisini birçok teknopark yöneticisi ve sektör temsilcisinin katılımıyla hayata geçirdi.

Ortaya koyduğu çalışmalar ile çıtayı yükselten Bilkent Cyberpark, çalışan performansı, proje değerlendirme aşamaları, ticarileşme desteği gibi uygulamalarıyla diğer teknoloji geliştirme bölgelerine örnek oluyor. Uluslararası girişimlerini de yakından takip ettiğimiz Bilkent Cyberpark yönetici ve ekibine başarılarının devamını diliyoruz.