NESNELERİN INTERNETİ (IoT) ve M2M

2015 yılında IoT işi yapan bir firmada işe başlamıştım. Firma önemli bir kamu kurumunun işini almış, İstanbul hariç tüm illerdeki bu kamu kurumuna ait yaklaşık 15 bin aracın takibini üstlenmişti. Firmamız işin entegrasyonu ve yazılımı tarafında idi. Donanım kısmını ise Gebze’deki bir yerli firmaya yaptırırken mobil kısmını da Türk Telekom sim kartları ile hallettik.

Çalıştığım IoT firmasında

Gümrük Ticaret Bakanlığı’nın yurt dışından gelip ülkemizi transit olarak geçen tırlar için büyük bir M2M projesi ihalesine dahil olduk. Örneğin İran’dan gelen bir Tır/Kamyon’a üzerinde kuvvetli mıknatıs da bulunan ve dış etkenlere dayanıklı bir M2M cihazı takılacak, Edirne Kapıkule’den çıkarken bu cihaz tekrar geri alınacaktı. Toplam 5 firma ihaleye dahil oldu. Açık eksiltme usulü olan ihalede 3. adımda pes etmek zorunda kaldık. Geriye kalan iki firma kıyasıya pazarlık yaptılar. 36. adımda firmanın yerli olanı tam ihaleyi aldı diye düşünüyorduk ki bir belge eksikliği her şeyi tersine döndürdü. Yerli üretim yapan firmaya %10 fiyat avantajı sağlamasına rağmen firma Sanayi Bakanlığı’ndan alınması gereken ‘Yerli Üretim Belgesi’ni bürokratik gecikmelerden dolayı alamamış ve bu %10’luk avantajı kullanamadığı için ihaleyi kaybetmek zorunda kaldı.

IoT nedir?

 

450

 

IoT (nesnelerin interneti), aklınıza gelebilecek her nesnenin internete erişip, diğer cihazlarla iletişime geçmesi olayıdır. Son yıllarda her elektronik cihaz akıllı olmaya başladı. Artık her cihaz birbirleriyle iletişim kurabilir duruma geldi. Nesnelerin İnterneti (Internet of Things) 1999 yılında Kevin Ashton tarafından ilk kez kullanıldı. Nesnelerin İnterneti hayatımızın bir parçası olmaya başladı. Bunun nedeni de çevremizdeki akıllı cihazların sayısının ve fonksiyonlarının hızla artış göstermesidir.

 

IoT, cihazlar arası ağlarında günümüzün en önemli teknolojik gelişmelerinden birisidir.

20 yıldır çeşitli endüstrilerde kullanılmaktadır. IoT üç ana bileşenden oluşmaktadır. Bunlar;

  • IoT’nin nesneler kısmını ifade eden varlıklar,
  • Bu nesneleri birbirine bağlayan iletişim ağları,
  • Nesnelerden gelen verileri kullanan bilgisayar sistemleri ve yazılımlar

Teknolojinin geleceği bir hayli parlak görünmekte. 2015 Gartner’ın, teknoloji odağındaki farklı sektörlerin eğilimlerini grafiğinde, beklentilerin tepe noktasında nesnelerin internetini görüyoruz.

IoTçözümlerinin sağlamış olduğu esneklik ve kullanım kontrolü sistemi küresel sahnede daha cazip kılmıştır. Yatırım maliyeti hızla yakalanabiliyor.

2013 yılında Türkiye’de ulaşımdaki yakıt tüketimi yaklaşık 36.4 milyon tona ulaşırken, trafik kazalarında 2014 yılında toplam 3.524 kurban verdik. Enerji ithalatımız 60 milyar doları aştı, elektrikte kayıp-kaçak oranımız bazı bölgelerde %70’e ulaştı. Bu ve benzeri sorunların çözümünde genelde IoTçözümü altında M2M teknolojisi çok önemlidir. Ülkemizde Mobil M2M aboneleri, genellikle araç takip sistemleri güvenlik ve mobil POS hizmetlerinde yoğunlaştığı görülmektedir

Dünyada, IoT’de kullanılan mobil teknolojiler 2011 yılı sonunda 146 Milyon cihaz iken, 2014 başında 250 Milyon adete ulaştı.

Ülkemizde M2M pazarı, 2014 başında 2 milyon aboneyi aştı,

M2M (Makinadan makinaya) herhangi bir insan müdahalesi olmadan makinelerin ürettikleri ya da çevrelerinden topladıkları bilgileri uzak konumlardaki diğer makinelere iletebilmesini sağlayan teknolojinin adıdır.

Bir makine akıllandırılırsa, çevresini algılar ve elde ettiği bilgileri aktararak birçok bağımsız süreçleri tetikler. Bu akıllı makinalar gerçek zamanlı veriyi aktarır. Bu işlemleri tamamıyla otomatik olarak yapar.

M2M teknolojilerinin temel bileşenleri; sensörler, RFID gibi bilgi toplayan teknolojiler ve bu bilgileri diğer makinelere iletebilmek için WiFi, Ethernet, GSM, RF, SIM kartı gibi haberleşme teknolojileridir.M2Mcihazının başarılı olmasında en büyük faktör güçlü operatör ağ altyapısıdır.

Sayısız sensörün bağlanmasıyla Yönetim, ERP ve CRM gibi sayısız kritik işlerde kaliteyi, etkinliğini arttırır. M2M donanımı ve servisleri kullanılarak, cihaz sahipleri uzaktaki bakım ekibini sahaya göndermeksizin uzaktaki cihazlarına bağlanabilirler, izleyebilirler, yönetebilir, karmaşık işlemleri rahatlıkla optimize edebilirler.

M2M teknolojisinin kullanmanın en önemli getirileri

Operasyonel kolaylıkları; Online Performans Yönetimi, Geliştirilmiş Varlık Yönetimi, Risk Yönetimi, Proaktif akıllı bakım rejimleridir

Maliyete etkisi; Opex ve Capex maliyetlerinde bir hayli indirim sağlarken, outsourcing destekler.

M2M’in günümüzde sıklıkla kullanıldığı ana alanlar;

  • Enerji Yönetimi
  • Çevreyi gözlemleme
  • Varlıkları izleme ve lojistikleri
  • Filo Yönetimi
  • Otel otomasyonu
  • Sağlık

Yaşam ve Güvenlik kontrolü

M2M teknolojisi herhangi bir elektromekanik cihazın yönetilmesi ve izlenmesi amacıyla kullanıldığı takdirde, bu teknolojinin aşağıda sayacağım tüm sanayi dallarında kullanılan cihazları kapsar ve onlara artı değer sağlar.

Otomotiv ve telemetri, filo ve varlıkları (asset) yönetme, hizmet sektörü ve akıllı ölçümler, sağlık sektörü ve hasta izleme, istihbarat ve güvenlik hizmetleri, otomat ve perakende POS’leri, yeşil bina sistemleri, uzaktan bakım ve kontrol, tüketici elektroniği gibi alanlarda M2M hizmetleri için gün be gün artan talepler oluşmakta.

Yaşamımıza getirmiş olduğu kolaylıklar açısından bakıldığında;

  • Bina ve sistem odalarının güvenlik amaçlı izlemek
  • Nakitsiz, kartlı ödemelerde
  • Kronik hastalara yardım ve bakım
  • Araç Sürücülerin koordinasyonu veya servis mühendisliği
  • Araçları bulmak ve teşhis etmek
  • Bulma ve izleme verilerini aktarma
  • İklim verilerini veya sayaç okumalarını kayıt etmek ve analiz etmek.
  • Akıllı bir şehir konseptinde; dolan çöp konteynırlarının çöpün dolduğunu bildirmesi
  • Belediyeler harcanan enerji/gaz/su’yu uzaktan/merkezden kullanım miktarını tespit edilebilmesi
  • Navigasyon cihazları vasıtasıyla gerçek zamanlı trafik algılanarak, yol güzergâhında tıkanıklık haritaları çıkarılması.

 

IoTTEKNOLOJİSİNİN YARINI

https://www.res1.scsstatic.ch/en/business/m2m/discover-m2m/m2m-in-kuerze/_jcr_content/par/group_0/tabs/tab_1/par/columncontainer/one/image/image.380.jpg/1351241207713.jpg

Pazar analizlerine göre 10 yıldan daha az bir sürede 50 milyar makine birbiriyle M2M vasıtasıyla görüşebilecek. M2M’li cihaz sayısı 2022 sonunda 2,6 milyar cihaza çıkacağı öngörülmektedir. 2020 yılında dünyada birbiriyle iletişim kurabilen cihaz sayısının 80 milyarı bulacağı öngörülüyor. Analysis Mason tarafından hazırlanan bir rapora göre ise 2020’de dünyadaki her 5 SIM karttan biri M2M SIM kartı olacak.

Türkiye’deki pazara nesne sayısı bakımından baktığımızda, 2023 yılında 200 milyon aboneye ulaşacağı tahmin edilmektedir. Bunun anlamı 200 milyon SIM kartı takılacak cihaz olacaktır. Türkiye’de yaklaşık 28 milyon endüstriyel makine, 17 milyon araç, 70 milyona yakın sayaç ve evlerdeki ev eşyaları güvenlik sistemlerinden klimalara, buzdolaplarından fabrikalardaki makinelere, yürüyen merdivenlerden asansörlere kadar her türlü cihaz uzaktan yönetilebilir.

 

IoT alanından en çok kazanç

  • Sağlık Sektörü
  • Taşımacılık ve Lojistik
  • Akıllı Tüketim Malları ve Tüketici Elektroniği
  • Güvenlik sektörü
  • Enerji Sektörü
  • Perakende ve POS
  • Finans, Bankacılık gösterilebilir.

Özellikle üretim sektöründe;

  • Üretim Performansının gözlemlenmesi
  • Ürünlerin bakım ve onarımı
  • Ürünün daha etkin şekilde kullanımı sayabiliriz