Şehirlerde yaşayan insan sayısı gittikçe artmakta. Gerek ekonomik şartlar gerekse şehirlerdeki lüks yaşamın cazibesi büyük şehirlerdeki nüfusu dramatik bir şekilde arttırmakta. Özellikle sanayisi gelişmiş şehirlerdeki metrekarede yaşayan insan sayısı oldukça fazla. Son dönem verilerine göre günümüzde dünya nüfusunun yüzde 54’ü şehirlerde yaşıyor. 2050 yılına gelindiğinde ise Birleşmiş Milletler verilerine göre dünya nüfusunun yüzde 66’sı şehirlerde yaşayacak.
Şehirlerde yaşayan insan sayısı bu ivmeyle artmaya devam ederse neler olacağını tahmin etmek çok zor değil. Kötü senaryoların olmaması için neler yapılmalı. Günümüz altyapısı şehirlerdeki mevcut nüfus için bile yetersiz kalırken bu hızlı artış devam ettiğinde ne gibi yeni çözümler uygulanmalı. Devletlerin ve yerel yöneticilerin bu konu ile ilgili detaylı ve kararlı çalışma başlatması oldukça önem arz etmektedir.
Mevcut kent altyapıları bugün nüfus ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlanırken yüksek şehirleşme oranı ülke ve yerel yöneticileri çözüm bulmaya zorlamakta. Bu noktada akıllı şehir çözümlerini konuşmaya başladık. Birçok yatırımcı ve inovasyon şirketleri akıllı şehir uygulamaları için ürün geliştirme yarışına girdiler bile. Yüksek nüfus yoğunluğuna sahip şehirler bu sorunlarını ancak yüksek teknoloji ürünleri ile çözebileceklerinin farkına vardı. Akıllı uygulamalar ile şehirlerdeki sorunları çözebileceklerini gördüler. Bazı şehirlerin yöneticileri birkaç adım öne geçip şehirlerinde akıllı uygulamalar kullanmaya başladı. Şehirler arasında akıllı uygulama kullanma daha doğrusu en akıllı şehir olma yarışı başladı.
O halde günümüzde dünyanın en akıllı şehirleri hangileri? Hangi şehir sorunlarını çözebilmek için daha fazla akıllı uygulama kullanmayı başarmış. Bu sayede sorunlarını çözebilmiş. Önümüzdeki yıllarda şehirlerinde yaşanacak nüfus artışı için nasıl tedbirler almayı planlıyorlar? Hangi teknolojileri kullanmayı hedefliyorlar?
Akıllı şehirlerin yönetilebilmesi için öncelikle şehirdeki verilerin toplanması gerekiyor. Verileri toplayacak sensörlerin tespit edilip amacına uygun yerleştirilmesi gerekiyor. Akıllı sensörlerden elde edilen verilerin analizi yapıldıktan sonra şehirdeki yaşam daha verimli bir şekilde yönetilebilir. Yapay zekâ teknolojileri ile veri analizlerinden elde edilen sonuçlar değerlendirilerek yaşamın devamlılığı yönetilebilir. Bazı şehirlerden akıllı uygulamalar kullanılabilirken bazılarında ise daha başlangıç aşamasında. Bu kadar uygulama kullanılmasına rağmen akıllı şehir teknolojisi konusunda daha yolun başındayız. Dünyadaki en akıllı şehirleri ve çözümlerini sizler için hazırladım.
New York
Dünyanın ve Amerika Birleşik Devletleri’nin en kalabalık şehirlerinden biri olan New York Akıllı şehir olma yolunda elini hızlı tutan şehirlerden biri. Dünyanın en büyük kablosuz ağ tasarımı yapılmakta ve 2025 yılında şehrin tamamına kablosuz ağ bağlantısı sağlanmış olacak. Bu sayede şehrin her noktasından veri toplama imkânı sağlanmakta. Şehirde trafik sorunu olan bütün noktalarda kamera ve sensör ağına sahip. Güçlü kablosuz altyapısı sayesinde veriler tek merkezde toplanmakta. Elde edilen veriler sayesinde trafikte geçen sürenin ciddi bir şekilde azaltılması sağlanmıştır. Şehre kurulan akustik silah sesi izleme sistemi ile silah ateşlendiğinde sesi algılayıp en yakın ekibi haberdar etmektedir.
Colombus
Bu şehir Amerika Birleşik Devletleri’nde akıllı şehirler yarışmasını kazananlardan biri. Bu yarışmada elde ettiği 50 milyon dolar ödül ve toplamda aldıkları 500 milyon desteğin tamamını akıllı şehir yatırımına aktararak uygulamalarını genişletmişler. Özellikle ulaşımda sağladığı modernizasyon ile çevreye duyarlı çözümler uygulanmaktadır. Şehirdeki trafik ışıkları kablosuz internet erişim noktaları olarak da kullanılmakta. Acil durumlarda akıllı sinyalizasyon sistemi sayesinde polis, itfaiye, ambulans gibi araçların geçişleri merkezi yönetilebilmektedir. Colombus akıllı şehir uygulamalarının başarıya ulaşması için özel sektör, üniversiteler ve şehir halkını da projeye dahil etmeyi ihmal etmemiştir. Atölyeler düzenleyerek vatandaşın süreçlere dahil olmasını sağlamıştır.
Singapur
2014 yılında başlattığı akıllı ulus programı sayesinde en yeni şehir planlama teknolojilerini kullanmayı başarmıştır. Güneydoğu Asya’nın finans merkezi konumunda olan Singapur dünyanın en akıllı şehirlerinden biri olarak kabul ediliyor. Şehrin her noktası sensörlerle donatılmış durumda. Şehirde çok geniş ve kapsamlı bir sensör ağı mevcut. Bu sensörler sayesinde insan kalabalığını tespit edebildiği gibi trafik sıkışıklığı gibi birçok sorunu anlık olarak tespit edip çözümler sunabiliyor.
Şehirde bulunan sensörlerden elde edilen veriler sayesinde şehrin simülasyonu oluşturulabilmekte. Elde edilen simülasyonlar sayesinde birçok olay veya sorun önceden tespit edilebiliyor. Bu sayede tespit edilen sorunlar gerçekleşmeden tedbir alma fırsatı elde edilmekte. Simülasyon sayesinde binaların rüzgâra etkisi tespit edilebilmekte ve bu verilere göre şehir planı yapılmakta. Trafik sıkışıklığı bu simülasyon sayesinde toplu taşıma araçlarının rota değişikliği ile azaltılmakta. Doğal felaketlerde de bu simülasyonların kullanılması hedeflenmekte.
Barselona
Başarılı futbolu ve yıldız oyuncuları ile tanıdığımız Barselona’da akıllı şehirler konusunda oldukça ileri bir noktaya ulaşmış durumda. Barselona şehrin büyüklüğüne göre en uzun fiber ağına sahip durumda. 450 km’lik fiber altyapısı şehrin tamamını kapsamakta. Güçlü ve kapsamlı fiber altyapısı sayesinde şehrin tamamında kablosuz ağ hizmeti mevcut. Her 100 metrede kablosuz ağ noktası bulunmakta. Aydınlatma direkleri hem aydınlatma amaçlı hem de kablosuz ağ erişim noktası olarak kullanılmakta. Şehirde akıllı park sisteminden tutun da birçok hizmet akıllı sensörler ile toplanan veriler analiz edilerek verilmekte.
Oslo
Oslo’nun en önemli özelliklerinden biri sürdürülebilir enerji tüketimine önem vermesi. Enerjisinin önemli bir kısmını çöpten elde eden bir zihniyete sahip yönetim mevcut. Ayrıca dünyada en çok elektrikli aracın kullanıldığı şehirlerden biri de Oslo’dur. Şehir en yaygın elektrikli araç şarj istasyonuna sahiptir. Şehirde akıllı park sistemi gibi birçok akıllı şehir uygulaması kullanılmaktadır. Şehir yöneticileri şehri fosil yakıttan arındırmayı hedeflediğinden kısa zamanda 60 km’lik bisiklet yolu yapılması da hedeflenmekte. Oslo’da sokak aydınlatmaları gün ışığı ve hava durumuna göre ışık şiddetini ayarlayacak akıllı sistemlere sahip. Bu akıllı sistem sayesinde sokak ışıklarından yüzde 62 enerji tasarrufu sağlanmış durumda. Oslo da dünyada akıllı şehir uygulamalarını en çok kullanan şehirlerden biri.
Ülkemizde de Akıllı şehir olmak için belediyelerin hızla çalışmaya başlaması gerekli. Bütün belediyelerin mutlaka yatırım planına alması gereken projelerden en önemlisi diyebiliriz. Doğrudan şehirlerde yaşayan insanların hayat kalitesini etkileyecek birçok uygulama hızla hayata geçirilmeli. Özellikle büyük şehirlerde veri toplamak için amaçlarına uygun sensörler yerleştirilmesi gerekiyor. Elde edilen verilerin analizi sayesinde hem şehirlerin trafik gibi kronik sorunları çözüme kavuşabilir hem de oluşabilecek sorunlara tedbirler alabiliriz. Şehirlerimizi geliştirmek istiyorsak amacına uygun akıllı sensörler sayesinde elde ettiğimiz verileri analiz edecek sistemler kurmalıyız. En çok sensöre sahip ve bu sensörlerden elde edilen verileri tek merkezde toplayan, analiz edebilen, sonuçlar çıkartıp uygulayan şehir en akıllı olacaktır.