YASAD YENİ BAŞKANINI SEÇTİ

Ocak ayında Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) genel kurulu yapıldı ve yönetim kurulu başkanlığına Gönül Kamalı 3 yıllığına seçildi. Kendisine ve yeni yönetim kuruluna başarılar diliyoruz.

YASAD, yazılım sektörünün en önemli temsilcilerinden ve yerli milli yazılım sözünün dillerden düşmediği bu dönemde önemli bir misyonu üstlenmiş durumda, yazılım sektörünü büyütmek, geliştirmek, bu konuda çaba gösteren kamu özel tüm paydaşlarla mutlak bir işbirliği içinde çalışarak ekonominin en önemli itici güçlerinden biri olan bilişim ve yazılım sektörünü Türkiye ekonomisi içinde layık olduğu seviyelere yükseltmek.

YASAD’ın 360 kayıtlı üyesi var, 2020 yılı sonu hedefi 1000 şirketi derneğe üye yapmak. 9 kişilik yönetim kurulu sektörel dikey kırılımları temsil edecek şekilde yapılanmış, yani telekom, ERP/CRM, finans, iş yazılımları, yapay zeka, oyun ve fintech gibi farklı sektör temsilcilerinden oluşuyor. Ayrıca her yönetim kurulu üyesi liderliğinde organize edilen alt komitelerle, ilgili sektörün değişik kırılımlarına da en doğru bir şekilde ulaşılmaya çalışılıyor. Komite çalışmalarına katılmak için YASAD’a üye olmak şart değil, ilgilenen ve çalışmalara katkı sunmak isteyen her şirket temsilcisine hatta bağımsız profesyonellere de açık. Ayrıca bu çalışmalara diğer STK’lardan ve sektör şirketlerinin müşterilerinden de katılım oluyor, böylece diğer sektör bileşenleri ile yakın çalışma olanağı bulunurken sektör gereksinimleri ilk elden alınıyor ve YASAD böylece, bilişim şirketlerine olduğu kadar diğer sektör şirketlerine de en doğru bir şekilde yol göstericilik ve teknoloji liderliği yapabiliyor.

YASAD’ın en önemli misyonlarından birisinin sektörün büyümesi için strateji belirleme, planlama yapma çalışmalarına devlet seviyesinde katkıda bulunmak olduğunu belirtmiştik. Bilindiği gibi bilgi ve iletişim sektörü son yıllarda 30 milyar dolar seviyelerinde dolaşıyor, bu kritik seviye bir türlü aşılamadı. TL’nin dolar karşısında değer kaybetmesi ile bu miktar daha da aşağılara iniyor. 30 milyar doların yaklaşık 20 milyar doları iletişim sektöründen 10 milyar doları da bilişim sektöründen geliyor. Geçen sene yazılımda oyun sektörünün de katkısı ile hafif bir kıpırdanma görüldü ve belki de bu sayede ilk defa yazılım ciroları, donanım ve hizmet cirolarını geçti. Bu tabii sevindirici bir gelişim fakat yeterli değil. Dünyada bilgi ve iletişim sektör büyüklüğü 5 trilyon dolar civarında, bu durumda bizim dünya bilgi ve iletişim sektör cirosundan aldığımız pay binde 6 civarında, bir G20 ülkesi için gurur duyulacak bir büyüklük değil.

YASAD’ın yönetimindeki 3 üye aynı zamanda TİM Hizmet İhracatçıları Birliği’nde de görev yapmaktalar, TİM ile ortak projeler geliştiriyorlar. Bu sayede sektördeki ihracatçı şirketlerin de bir anlamda TİM içinde sesleri oluyorlar, yazılım ihracatının gelişmesi, şirketlerin küresel pazarlara geçişleri konusunda tecrübelerini paylaşıyorlar, destek ve yönlendirici bir rol oynuyorlar.

Bilindiği gibi tüm dünya ile birlikte ülkemiz de koronavirüs salgınından dünyanın diğer ülkeleri gibi şiddetli bir şekilde etkileniyor. Bu dönemde birçok bilişim şirketi çalışmalarını “uzaktan çalışma” modeline döndürme yolunda, yani şirketler vakit kaybetmeden e-dönüşümlerini gerçekleştirip bir tür e-şirket haline geçmek durumunda kalıyorlar. YASAD da bu zorlu ve kritik dönemde şirketlerin e-dönüşümlerini nasıl yapacakları, uzaktan çalışma sistemlerini güvenli bir şekilde nasıl gerçekleştirebilecekleri konusunda çalışmalar yapıyor, çok yakında bir öneri paketini sektöre sunacaklar. Bunun yanında YASAD’ın yine bu zorlu dönemde yazılım ve mobil teknolojileri, salgın ile mücadele konusunda nasıl daha aktif hale getirebilecekleri konusunda da çalışmaları var, umarız bu çalışmalar tez zamanda sonuçlanır ve şu salgın belasından bir an önce çıkmamıza katkıda bulunur. YASAD şimdiden salgından dolayı sıkıntı içine giren sektör şirketlerine maddi anlamda bir nebze destek olacak bir öneri paketini de cumhurbaşkanlığına, tüm ilgili bakanlıklara ve kuruluşlara gönderdi, yetkililer tarafından mutlaka dikkate alınması gerekir, aksi takdirde her fırsatta katma değeri en yüksek sektör diye gururlandığımız ve göz bebeğimiz gibi korumamız gereken bu müstesna sektörün bir saman alevi gibi hızla yanıp tükeneceğinden kimsenin kuşkusu olmasın.

YASAD’ın yeni yönetimine çalışmalarında başarılar dileriz.