BİLİŞİMİN BAŞKENTİ

Başkentimiz Ankara bilişimde çok büyük potansiyele sahip. Bu potansiyeli daha iyi kullanıp, daha çok katma değer üretebiliriz. Bilişimle, teknoloji ile yazılım ile hala genç olan nüfusumuz ile çağımızın petrolü veriye, bilişime, yazılıma yatırım yaparak, yalnızca Ankara’yı değil ülkemizi daha iyi noktalara taşıyabiliriz.

Neden Ankara bilişimde büyük bir potansiyele sahip?

Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme vakfımıza ait Aselsan, HAVELSAN, Roketsan, STM, TAI gibi Savunma sanayiimizin güzide şirketleri Ankara’dadır ve hatırı sayılır düzeyde bilişim ekosistemi içerisinden tedarikçi kullanmaktadırlar ve bu tedarikçilerin önemli bir kısmı Ankara’dadır.

Tüm Kamu Kurumlarımızın (birkaç tanesi hariç) Bilgi İşlem Başkanlıkları Ankara’dadır ve Ankara’dan tedarik süreçlerini yürütmektedirler. Kalkınma Bakanlığının en son yayınladığı 2018 Kamu BT yatırımları raporuna göre 2018 yılı kamu BT yatırımları (Sermaye gideri cinsinden) 5 milyar 67 milyon TL'dir. Bu rakama cari (Bakım ve hizmet giderleri) giderlerde eklendiğinde Kamu BT harcamasının 7-8 milyar TL civarında olduğu ve bu ödeneğin çok büyük bir kısmı Ankara merkezli olarak tedarik edildiği bilinmektedir.

Ankara'da devlet ve özel toplamda 22 üniversite var. Bu üniversiteler inovatiflik ve girişimcilik endekslerinde Türkiye’nin en iyi Üniversiteleri arasındadır. Her yıl bu üniversitelerden 2000'nin üzerinde gencimiz bilişim alanındaki bölümlerden mezun olmaktadır.

Ankara’da 7 tane aktif Teknopark vardır. Teknoparklarda neredeyse 1000 firma ve 10.000’inin üzerinde ARGE personeli çalışmaktadır. Şehir genelinde toplamda 2500 civarı bilişim şirketi vardır.

Son zamanlarda Ankara Teknoparklarında kurulan ve dünyaya açılan birçok firma bulunmaktadır.

DMO, TÜRKSAT, TÜBİTAK gibi kamu adına bilişim tedariki yapan kurumlarımız Ankara’da, Bu da Ankara’da kurulan firmalara ekstra bir ayrıcalık katmaktadır.

Bilişim sektörüne çok farklı bir paradigma ve katma değer kazandıran oyun sektörü ise yine Ankara’yı öne çıkaracak ve üzerinde yatırım yapılması gereken bir başka bilişim çalışma alanıdır.

Hatırlayalım Peak Games, tüm hisseleri toplam 1,8 milyar dolara Zynga’ya sattı. Bu satışla birlikte Peak Games, 2018'de Alibaba tarafından 728 milyon dolara satın alınan Trendyol'u geride bırakarak Türkiye'nin en değerli işlem gören şirketi oldu. Peak Games, bugüne kadar sadece Toy Blast isimli mobil oyunla 1 milyar dolar gelir elde etti. Ankara’da da dünyaya açılan birçok oyun firması var ve her an benzer satış haberlerini onlardan da duyabiliriz.

Ankara’nın geçmişte geleneksel ticaret için en büyük handikabı olan liman sorunu bilişimle ortadan kalkmaktadır. Bilişim ve veri artık çoğunlukla internet üzerinden sunulan bir üründür ve büyük limanlara, tren yollarına ve ulaşım ağlarına ihtiyaç duymamaktadır.

Daha iyisi için neler yapılmalı?

· ATO, ASO, ASİAD, Ankara Valiliği, Ankara Kalkınma Ajansı adının başında Ankara olan veya Ankara için çalışan tüm oda ve sivil toplum örgütlerini bu hedef doğrultusunda bir çatı, platform etrafında toplanmalı, tüm bu organizasyonlar bilişim farkındalığı oluşturulmalı ve buna yönelik etkinlikler düzenlemelidir.

· Çok uluslu firmaların Ankara cazibe bölgesinde merkez ve ofis açmaları teşvik edilmelidir.

· Bir risk sermayesi oluşturulmalı ve bu risk sermayesi Ankara’da kurulan yeni girişimler için profesyoneller aracılığı ile kullandırılmalı, hatta yatırım yapmak isteyen Ankaralının parası akıllı bir şekilde bu sistem vasıtası ile kullandırılmalı, böylelikle ülkemizde eksik olan risk sermayesi açığı Ankara için kapatılmalıdır.

· Dünyada önemli ve etkili insanlar Ankara’ya fuarlara, etkinliklere konuşma için getirtilmeli, cazibe merkezi olgusu pekiştirilmelidir.

· Yeni kurulan girişimcilere muhasebeci desteği, mentorluk desteği gibi fark oluşturan destekler verilmelidir.

· Yeni kuluçka merkezleri kurulmalıdır.

· Teknoparklara ulaşım önceliklendirilmeli, Bisiklet yolları yapılmalı, 24 saat ringler konulmalıdır. Çünkü bilişimciler ve girişimciler 7/24 çalışır, birbirleri ile etkileşim kurarlar.

· Çok uluslu firmalardaki Türk yöneticiler, etkili pozisyonda bulunan insanlar getirtilmeli rol model olarak konuşturulmalıdır.

· Çok uluslu firmalarda çalışan sayımızı artırmak, çok uluslu firmaların ülkemizde yatırım yapması, çok uluslu firmalar ve yerli firmalarımızın ortak proje geliştirip ülkemizde ve dünyada satış yapmasının da ülkeye katma değer olduğundan hareketle Ankara’da yerli yabancı ayrımı yapmadan, Tüm bilişim şirketleri için bir cazibe merkezi olacak altyapının kurulması gerekmektedir.

Bugün biliyoruz ki çağımızın petrolü veridir, bilişimdir. Eskiden dünyanın en büyük şirketleri petrol şirketleri iken şu an bilişim şirketleridir. Pandemi süreci ile beraber daha da hızlanan bu paradigma değişimine karşı genç nüfusumuzla başarabileceğimiz bir hedef var önümüzde. Ülkemiz ve Başkentimiz Ankara; Dubai, Çin, Estonya, Londra, Hollanda, San Fransisco gibi tüm dünyanın kendine has bulduğu çözümlere karşılık kendi çözümünü ortaya koyarak, bilişim için bir cazibe merkezi haline gelebilir. Haydi, hep beraber çalışalım…