Daha önceki yazılarımızda başarılı bir dijital dönüşüm için başarılı bir lidere ihtiyaç olduğundan bahsetmiş ve bu liderde bulunması gereken özellikleri anlatmaya çalışmıştık. Bu yazımızda Dijital Dönüşümde yaşanan sorunlara karşı kullandığımız araçlardan olan BT Hizmet Yönetim Sistemlerinden bahsedeceğim. Neden bu araçlara ihtiyacımız var sorusunun cevabını aşağıda birkaç madde ile sıraladım.
Bu sorunlara karşı kurumların paydaşlarının bilhassa müşterilerinin (vatandaşların) sorunlarını göremeyen BT yapısının müşteri odaklı bir yapıya dönüştürülmesi gerekmektedir. BT birimlerinin iş birimlerine gidip sizin için ne yapabiliriz diye dijital dönüşüm fırsatı kovalayan, daha düşük bütçeyle daha etkin hizmetler sunabilen bir yapıya dönüştürülebilmesi için kullandığımız araçlardan biri de BT hizmet yönetim sistemleridir (IT Service Management, ITSM). Bu nedenle dünyada kabul görmüş BT yönetim standardı olan ITIL (Information Technology Infrastructure Library) temelli ITSM kullanımını önemsiyor ve BT yöneten, dijital dönüşüm yapan tüm kurumlarda kullanılmasını öneriyorum.
BT Hizmet Yönetimi Sistemi (ITSM) Nedir?
İşin sahibi ile birlikte belirlenmiş, anlaşmalar ile formal hale getirilmiş, maliyet ve performans hedeflerini sağlayan, müşteri odaklı BT servisleri sunulmasını destekleyen süreç esaslı bir yaklaşımdır.
Servis Nedir?
Müşterinin belirli maliyetleri ve riskleri yönetmesi gerekmeden elde etmek istediği sonuçları kolaylaştırarak değer yaratmanın yoludur.
Müşteriye servisler aracılığı ile değer katmak üzere özelleştirilmiş organizasyonlara Servis Yönetimi diyoruz. Aşağıda örnek bir BT servisi görebilirsiniz.
İlk Versiyonu 1986 da 2. Versiyonu 2001 de 3. Versiyonu 2007 de yayımlanan ITIL’in son güncel versiyonu Şubat 2019 da yayımlanmıştır.
ITIL4 Bilişim yönetişimini Organizasyon ve çalışanlar, Bilgi teknolojileri, Tedarikçiler ve paydaşlar ve değer üretme süreçlerinden oluşan 4 boyutta ele alarak BT yönetişiminin temeline değer sistemini koyuyor. Yani value co creation denilen ortak değer üretmeye odaklanmamızı söylüyor. Peki ITIL ortak değer üretmek için hangi alt kırılımlarda yönetişim yapmamız gerektiğini söylüyor? Onları da kısaca aşağıda özetleyelim;
Sonuç olarak
Başarılı BT hizmet yönetim sistemi uygulayıcılarının aşağıdaki çıktı ve kazanımların elde etmesi beklenmelidir.
Unutmayalım! Hangi aracı kullanırsak kullanalım kullandığımız araçlar tüm bu değişimi tek başına yapamayacaklardır. O bakımdan; işin kolay yanı olan, Şikâyet, Yapar görünmek, Suçlamak, Yargılamak, Gücenmek, Almak, Bağırmak, Ummak, Beklemek, Şüphelenmek yerine zor yanı olan; İlham alma, Öğrenmek, Öğretmek, Güvenmek, Yetkilendirmek, İnşa etmek, Vermek, Sevmek, Yetiştirmek üzerine odaklanalım.