SAĞLIKTA GİYİLEBİLİR TEKNOLOJİLER

Günümüzde kullandığımız her ürün veya cihazın önüne akıllı sıfatı eklenmekte. Akıllı ev, akıllı araba, akıllı telefon, akıllı yol, akıllı direk, akıllı… liste uzayıp gidiyor. İnsanoğlunun ihtiyaçları ile teknolojinin gelişimi paralel ilerliyor. Artan ihtiyaçları ancak daha akıllı teknolojiler ile çözebilir durumdayız. Yıllar önce akıllı telefonların hayatımızın her alanında bu kadar etkili olacağı söylenseydi, oldukça garip karşılardık. Daha yakın geçmişte birileri telefonlarımızı yürürken şarj edebileceğimizi söyleseydi aynı garip tepkiyi verirdik. Şu an yürürken telefonumuz şarj edebileceğimiz cihazları, yol gösteren tişörtler, sağlığımızı ölçen saat ve sensörleri görebiliyoruz.

Sağlık sektörü son yıllarda özellikle bireysel ölçüm alanında gelişmiş yüksek teknoloji ürünleri kullanmaya başladı. Bu alanda yeni teknolojiler geliştirildi ve geliştirilmeye devam ediyor. Yüksek teknoloji kullanımı sayesinde giyilebilir teknolojiler ile bireysel ölçüm konusunda kesintisiz entegrasyon, sürekli iletişim, yüksek veri işleme alanında ciddi ilerlemeler kaydedildi. Teknoloji çeşitliliği ve gelişimi arttıkça daha ucuz maliyetlerle bu ürünlere erişim imkânı sunulabilmektedir. Giyilebilir akıllı teknolojileri oluşturan sensörler ile bireysel aktivite, düzenli sağlık, fizyolojik, duygusal, bilişsel ve akli değerler merkezi bir sisteme aktarılabilmekte. Zaman ve mekân kısıtlaması olmaksızın giyilebilir teknolojiler sayesinde 24 saat kişilerin sağlık verileri toplanabiliyor. Merkezi bir sistemde toplanan veriler yapay zekâ teknolojisi ile hem bireysel sağlık hem de toplum sağlığı hakkında daha hızlı tedbirler alınmasını sağlayabilir.

Akıllı giyilebilir teknolojiler erken hastalık tespiti, yaşlı ve engelli desteği, sportif aktivite takibi, ilaçla tedavi gibi birçok alanda da kullanılabilmekte. Sağlıklı bireyler için erken teşhis bilgisi verebilirken, hasta ve yardıma muhtaç kişilerin daha konforlu yaşamalarına yardım ediyor. Akıllı saatler ilk spor aktiviteleri takip edebilme yeteneği ile ilk giyilebilir teknoloji uygulamalarındandır. Akıllı saatleri, ilk kullanılan ve yaygınlaşan giyilebilir teknoloji olarak kabul edebiliriz. Ardından kafa üstü ekranlarda hızla yaygınlaşan giyilebilir teknolojiler arasındadır. Akıllı giyim biraz daha yavaş ilerliyor. Ancak son yıllarda kullanım alanı genişleyen akıllı tekstil ürünleri ile kullanım miktarının arttığını görebiliriz.

Sensörler aracılığıyla kullanım alanına göre değişkenlik gösteren hizmetler bulunuyor. Giyilebilir teknolojilerde bütün işlevler sensörler aracılığıyla yapılmaktadır. Otonom veri algılaması ve elde edilen verilerin yapay zekâ ile işlenmesi, kişilerin yaşam tarzlarını olumlu yönde etkilemektedir. Fizyolojik ortamlarında çevresel değerleri ölçümleyerek bireylerin koruma ve güvenliklerini sağlayabiliriz. Giyilebilir teknolojilerden elde edilen veriler anlamlandırılarak hastalıkların önceden tespit edilip erken teşhis ile tedavisi sağlanabilir.

Giyilebilir teknolojilerin kullanımı sadece insanlarla sınırlı kalmayacağını görebiliyoruz. Akıllı giyilebilir teknolojiler son yıllarda köpeklerde de kullanılmaya başladı. Şimdilik köpekler üzerinde yapılan çalışmalar önümüzdeki yıllarda diğer hayvanlar üzerinde de kullanılmaya başlayacaktır. Yapılan çalışmalarda sadık dostlarımız olan köpeklerin hayati bulguları ile beraber davranış tepkileri ölçümlenmiş ve elde edilen veriler yorumlanarak son derece faydalı sonuçlar elde edilmiştir. Önümüzdeki yıllarda hayvansal tarıma faydalı olacak verileri elde etmek için akıllı giyilebilir teknolojilerin kullanımı da ihtimaller dahilindedir. Et ve süt hayvanlarından giyilebilir teknolojiler ile elde edilecek veriler verimin arttırılması yönünde kullanılabilecektir.

Sağlık sisteminin gelişmesi ile beraber artan yaşlı nüfusun sağlık ve bakım maliyetlerinin sistem üzerindeki yükünü azaltmak için hastane merkezli tıbbı bakımın hasta merkezli hale getirilmesi gereksinimini doğurdu. Giyilebilir akıllı teknolojiler sayesinde mobil tabanlı cihazlarla veri iletişimi sağlanabilir. Hastanelerde yapılan periyodik sağlık kontrolleri pahalı cihazlar yerine bireysel ve daha küçük tıbbi cihazlarla daha düşük maliyetli çözümler sağlayabilir. Günümüzde sağlık alanında giyilebilir teknolojiler yoğunlukta yaşlı ve engelli nüfus için kullanılsa da önümüzdeki yıllarda her yaş aralığındaki bireyler içinde kullanılabilecektir. Engelli bireylerin yaşam konforunu arttırmak için de günümüzde birçok akıllı giyilebilir teknoloji alanında çalışma yapılıyor. Yapılan çalışmaların engelli bireyler için son derece faydalı çözümler sunulduğu görebiliriz.

Nano teknolojilerin akıllı giyilebilir sistemlerde kullanılmasıyla bireylerin fiziksel, duygusal ve çevresel etken verileri toplanarak erken teşhis ve tedavi sağlanabiliyor. Nano ve mikro teknoloji destekli giyilebilir cihazlar özellikle sağlık sektöründe kullanımı zaman ve kaynak tasarrufu sağlıyor. Akıllı giyilebilir cihazlardan gelen sağlık verileri hastalıkların sürekli ve düzenli takip edilmesine imkân veriyor. Böylece sağlık ekipleri hastalara anlık müdahale edebiliyor.

 

Hastalar ve hastane hizmeti sağlayan sağlık hizmeti sunucuları, tedaviler için hastanelerin tek başına bir seçenek olmadığını gördür. Evde sağlık hizmetlerinin daha ucuz hem de daha işlevsel olduğu fark edildi. Evde sağlık hizmeti sağlayan cihazlara talebin artışı sektöre daha fazla yatırım yapılmasını sağladı. Giyilebilir teknoloji pazarının her yıl arttığını görebiliyoruz. Grafikte geçmişten geleceğe giyilebilir teknoloji pazarının büyüme eğilimini görebilirsiniz.

Netice itibariyle akıllı giyilebilir teknolojiler sayesinde erken teşhis ve tedavi ile birçok hayat kurtarılabilir. Engelli bireyler için geliştirilen birçok ürün daha konforlu bir yaşam sağlayabilir. Kronik hastalar lokasyon bağımsız ve daha konforlu hayat yaşayabilir. Çocuklara yönelik kaçırılma gibi birçok tehlikenin önüne geçilebilir. Sadık dostlarımız olan evcil hayvanlarla daha sağlıklı iletişim kurulabilir. Tarımda daha fazla verim alınabilir.