ANADOLU TEKNOKENTLERİNDE İZLENİMLER-2

Anadolu Teknokentleri, ülkemizin parlayan yıldızları…

Sanki başka galakside yer alıyorlar, çünkü pekte görülmüyor, seslerini istedikleri gibi ulaştıramıyorlar Ankara’ya.

Her ne kadar küçük kampüslerde yer alsalar da kapasite oranlarına göre yaptıkları işler baya büyük. Bir filmde izlemiştim, “Ankara Ankara seni görmek ister her bahtı kara” diye bir şarkı söyleniyordu. İşte Anadolu’da yer alan teknokentlerin durumu da tam olarak bu. Metropollerde yer alan teknokentlerimizde sinek uçsa sanki uzaya mekik göndermişiz gibi abartılırken, uzaya mekik gönderecek teknolojilerin üretilebileceği Anadolu’dan pek kimsenin haberi yok.

Yaşadıkları sıkıntıları, dertlerini, ürettikleri ürün ve gerçekleştirdikleri inovasyonları ekonomimize katkılarını ne bilen var ne duyan. Mesela Zonguldak Teknopark’ta ülkemizin güzide bir Siber Güvenlik firmasının varlığından kimin haberi var. Kendi çabaları ile Ankara’da bulunan Siber Güvenlik Kümelenmesi’ne girmeye çalıştığından ama bir türlü kabul yazısı alamadığından. Herkesin topu birbirine attığı için bir türlü ilerleme kaydedemediğinden. Eminim kimse duymuyor sesini firmamızın. Halbuki baktığınızda birçok firma var kümelenmede. Hatta yurtdışı menşeili ama teknoparklarımızda yer aldığından dolayı yerli kabul edilen firmaların yer aldığı kümelenmede. Hatta herhangi bir ürün geliştirmeden başka firmaların ürünlerini (özellikle yurtdışı firmaların) satan firmaların bu kümelenme içerisinde olduğunu… Sonra siber saldırıları neden yaşıyoruz, sızma testlerimizin sonuçları yurtdışına çıkıyor vs. vs…

Bu örneğim teknopark içerisinde yer alan pırıl pırıl bir firmamız içindi. Bir de bu firmalarımızın yer aldığı teknoloji geliştirme bölgesi yönetici A.Ş.’ler var ki onlara bir dokun bin işit. Tabi duyabilene!

Mesela Ankara’da yer alan bir teknopark bina yapmak için devasa destekler alırken, Anadolu’da kurulu bulunan teknoparklar için neden bin dereden su getirilir. Neden buralardaki yapılar bir destek almak için Ankara’da çalmadık kapı bırakmazlar. Üstelik firmalarına en fazla katkı veren yönetimler buralarda olduğu halde. Mesela Anadolu’da bir teknoparka girmek istediğinizde ödeyeceğiniz kira bedeli her şey dahil 34-40 lirayı geçmez iken İstanbul’da ünlü bir teknoparkta bu tutar neredeyse 140 liraları buluyor. Peki neden bu iki teknopark aynı katkıdan adilce paylaşamıyor?

Neyse yazmakla bitmiyor çelişkiler.

Birazda Anadolu teknokentleri neler yapmalı ondan bahsedeyim.

  1. Bütçe konusunda yaşanacak sıkıntıları bertaraf etmek için yönetime ortak ettiğiniz kurum ve kuruluşları lütfen ARGE değerlendirmeleri, firma kabulleri gibi ARGE’yi ilgilendiren konulardan uzak tutunuz. Örneğin akademik değerlendirmelerden olur almış bir firmanın teknokente kabulü için yönetimde bulunan diğer paydaşlarınızdan izin almayın.
  2. Elinizden geldiğince profosyonel bir yönetici ve ekibi ile çalışmaya gayret gösterin. Her işi ilgili teknoparkın bulunduğu üniversite akademisyenlerine yıkmayın. Kişiye göre iş değil işe göre kişi bulmak her zaman daha fazla verim sağlayacaktır.
  3. Sesinizi duyurmak adına, muhakkak kendi bünyenizde değil ise özel bir kuruluştan hizmet alın. Önemli olanın yaptığınız işi duyurmak olduğunu asla unutmayın.
  4. Sahaya elinizden geldiğince çok çıkın. Ülkemizde hala teknopark avantajlarını bilmediği için sizlerin ne yaptığından haberdar olmayan bir dünya sanayici olduğunu unutmayın.
  5. Ürünlerin katma değerini arttırmak adına birlikte çalıştığınız firmaları, fikri haklar hususunda bilgilendirin.
  6. Bağlı bulunduğunuz üniversiteler ile özellikle patent destekleri hususunda iş birliği yapın, gerekiyor ise değerlendirme aşamalarında uzman olarak sizler yer alın ki satılamayacak fikirlere destek vermeyin. Çünkü gün sonunda sizleri denetleyenler, ne kadar ticarileşme gerçekleştirdiniz diye sorduklarında verecek bir cevabınız olsun.
  7. Anadolu’da yer alan hemen hemen bütün teknoparklarımız tam kapasiteye ulaşmış durumda. Yeni bina yapmak için farklı modellerde var, lütfen bu modelleri uygulamaktan kaçınmayın. (Yap-İşlet-Kirala gibi)

Bizler her zaman yanınızdayız, sizlere vermeye çalıştığımız desteklerden daha fazla faydalanmak adına bizler ile iletişime geçin. İletişime geçin ki yaşadığınız sıkıntılara bütün platformlarda elimizden geldiğince ses olmaya çalışalım.

Dilim döndüğünce ve yazabildiğim kadarı ile sizler ile Anadolu’yu paylaşmaya gayret gösterdim bu sayımızda iki konudan daha bahsetmek istiyorum.

Birincisi bütün teknokenterin beklediği bir konu. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Endeksi hala yayınlanmadı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız bu konuya ilişkin bir açıklamada da bulunmadı henüz. Acaba bir sıkıntı mı var sıralamada? Buradan sormak istiyorum.

İkinci konumuz ise TÜBİTAK 1512-Girişimcilik Destek Programı (BiGG) Performans Analiz Raporunu açıkladı. Rapor gayet detaylı olarak meraklılarına sunuldu.

Rapora göre;

Türkiye girişimcilik ekosisteminin en önemli aktörlerinden olan, ekosistemi büyüten besleyen ve ekosistemin ihtiyaçlarını analiz ederek gelişim sürecine devam eden 1512-Girişimcilik Destek Programı (BiGG) kapsamında 2012 yılından bu yana 12 çağrı açılmış, iş fikri başvuru süreci tamamlanan 11 çağrı döneminde toplam 33.093 iş fikri başvurusu alınmış. Alınan başvurulardan 4.593 iş fikri iş planına dönüşerek 2. Aşama panellerinde değerlendirilmiş, 1.627 girişimci destek almaya hak kazanmış, 1.519 teknogirişim firması kurulmuş ve firmasını kuran girişimcilere toplamda 291 milyon TL (2021 sabit fiyatlarla) destek sağlanmış.

Genç Girişimcilerimiz tarafından:

5 yıl içerisinde toplam 958 milyon TL yurt içi ve yurt dışı satış yapılmış,

Satış gelirinin %23,3’ü (223 Milyon TL) yurt dışı satışlardan elde edilmiş,

Kamu desteğinin 3,75 katı kadar satış geliri elde edilmiş,

BiGG çekirdek sermaye desteğinin 7,14 katı kadar ekonomiye girdi sağlamışlar ve ilgili girişimlerimiz 314 fikri sınai mülkiyet hakkı başvurusu yapmışlar.

Bütün girişimcilerimizi kutluyorum. TÜBİTAK’ı yayınladığı bu detaylı rapordan dolayı tebrik ediyorum ve diğer verilen destekler için de böyle detaylı raporlar beklediğimizi ifade etmek istiyorum. Mesela ulusal sanayi destekleri için de böyle detaylı bir rapor yayınlanabilir. Bu destekler sonucunda firmalar ne kadarlık bir ARGE geliri elde etmişler, ne kadarlık bir ihracat yapmışlar gibi...