Şehirler büyüyüp betonlaştıkça insanların çoğu yeşil ve tarım alanlarının daraldığı kentlerde yaşamaya başladı. Büyük şehirlerde doğal ve sürdürülebilir gıdaya ulaşmak için kırsal alanlara gitmek zorunda kalanlar için teras ve balkon tarımı bir alternatif olabilir. Hali hazırda teras ve balkon tarımı bilincine sahip bireyler metropollerde yüksek binaların aralarında kendi ürünlerini yetiştirebiliyor.
Bunun en bilindik örneği Akmerkez. 2017’de Türkiye’de ilk kez bir alışveriş merkezi, çatısında Terasta Tarım Projesi’ni hayata geçirdi. Akmerkez, gönüllülerle beraber 750 metrekarelik teras alanında, plazaların ortasında sürdürülebilir tarım yapılabileceğini bize gösterdi. Proje, betonlaşan şehirlerde sürdürülebilir tarım imkanlarını öğretmeye devam ediyor.
Şehrin yükselen binaları arasında bulunan âtıl terasların üretime katılması doğal gıdaya ulaşmak isteyen şehirliler için önemli bir kaynak olacaktır. Terasta tarım büyükşehirlerde yaşayanlar için önemli olacaktır. Teras ve balkonlarda yapılan tarım ile çocuklarımız tarım ürünlerinin üretim süreçlerini gözleyebilecektir. Gerek çocuklarımız gerekse köy yaşamından uzak kalmış insanlar dar kapsamlı da olsa tarım ürünlerinin üretim süreçlerini yakından görebilecektir.
Yüksek binalar arasında sıkışan şehirliler teras ve balkonlarda yaptıkları tarımla doğayla buluşma fırsatı yakalayabilirler. Teras tarımına gönül verenler, aynı zamanda kentsel tarımın püf noktalarını öğrenip öğretme şansına da sahip olacaklardır. Tarımsal üretim süreçlerine şahit olan şehirliler çiftçilerin yaşadığı üretim aşamaları hakkında bilgi sahibi olabileceklerdir.
Teras ve balkonlarda yapılacak tarımda toprağı zengin kılmak için ev atıkları kullanılabilir. Böylece çevre kirliliği de azalacaktır. Teras ve balkon tarımının bilincinin artmasıyla şehirli yetişkin ve çocuklar fide ekimi, kompost hazırlama, bostan düzenleme, tohum ayıklama ve bahçe bakımıyla ilgili bilgi sahibi olacaktır. Tohum ayıklamayı öğrenen şehirliler bir sonraki dönemde kendi yetiştirdiği ürünün tohumundan fide elde edebilecektir.
Teras ve balkonlarda yapılan tarım için dijital kontrollü mikro sulama sistemleri de mevcut. Ekim yapılacak saksı alanlarının büyüklüğüne göre otomatik mikro sulama sistemleri kullanılabilir. Bluetooth kontrollü musluklarla zaman ayarı yapılarak sulama yapılabilir. Daha küçük balkonlar içinde uygun mikro sulama sistemleri kurulabilir. Dolayısıyla yoğun günler veya seyahat vakitlerinde bile teras ve balkonlardaki bitkilerin sulanması mümkündür. Mikro sulama alanlarında her ihtiyaca uygun sulama sistemlerine ulaşabilir durumdayız.
Teras ve balkon tarımının üretim ve çevreye katkısı tahmin ettiğimizden daha büyük olacaktır. 2020 verilerine göre ülkemizdeki konut sayısı 38,4 milyon olduğu düşünülürse yüzlerce ton ürün tarımsal üretime katkı sağlayabilir. Bunun yanında organik ev atıklarının kompost yapılarak yetiştirilen bitkiler için kullanılması ile çevreye ciddi katkı sağlanabilir.