DELİ DUMRUL BAŞKENTGAZ’A, EPDK NEDEN DUR DEMİYOR?

Malumunuz Ankara’nın gaz dağıtım işi Başkentgaz denilen ve gazla (!) çalışan bir firmada.

Bu firma yemiyor içmiyor, KIŞ ayında ve pandemi döneminde abonelerin gazını, gizlice gelip kesiyor ve haber dahi vermeden, posta kutusuna ihbar bırakarak saati mühürleyip sessizce binayı terk ediyorlar. Evet gizlice. Hem de KIŞ döneminde hem de sokağa çıkma yasağı döneminde. Bizzat başımıza geldiği için gerçeği net bir şekilde yazdım.

Bir de yeni icat çıkarmışlar. Saatleri ömrü dolmuş bahanesiyle değiştiriyorlar. Bunu yaparken de daha fazla abonelik ücreti tahsil ediyorlar. Haziran ayı içerisinde bizim şirketin saatini de değiştirmişler. Değişim işlemini ise personelimiz tesadüfen kapıyı açınca görüyor. İnanılır gibi değil!

Çok daha ilginç olan ise şirketin sitesinde Yatırımcı İlişkileri bölümünde 2020 faaliyet raporunun ilk dosyasında. Bunu da itiraf ediyorlar. (Raporun linki: https://www.baskentdogalgaz.com.tr/Faaliyet-Raporlari/TR/354/392.aspx)

Raporun 9. sayfasında “Sayaçlar” başlığını taşıyan 4. Bölümün 4. Paragrafında aynen şu ifadeler yer alıyor:

“29.12.2016 tarihinde yayımlanan EPDK düzenlemesi ile …………… arızalı olup olmadığına bakılmaksızın 20 yaşını doldurmuş sayaçların müşteri onayı ARANMAKSIZIN değişimine imkân verilmiştir.”

Bir yeni icatları daha var bu şirketin. Bunu da muhtemelen kendisine bedava kaynak yaratmak için icat etmişler. Şirketten bana iletilen bilgi mailini sizinle aşağıda paylaşıyorum. Peki bunu nasıl mı öğrendim? Güç bela… Bankadaki otomatik ödeme talimatıyla hesabımızdan çok yüksek bir rakamı (1.411-TL) fatura bedeli olarak Başkentgaz adına tahsil edildiğini görünce araştırma gereği duydum. Yüksek bir fatura tahsilatı var, hem de yaz aylarında. Ankaralılar bilir yaz ayında 1.411 TL doğalgaz faturası 30 gün için çok yüksektir. Önce çağrı merkezlerini aradım bilgi almak için. Başta bilgi veremediler. Sonra “kayıt açıyoruz, yetkililer dönecek size” dediler. 5 dakika sonra “kayıt kapatılmıştır” diye bilgi maili aldım.

Tekrar aradım. Bu işlemin güvence bedeli olduğu, fatura olmadığı, bu nedenle açıklama maili gönderebileceklerini ifade ettiler. Ancak hesaptan çıkan bedelde bir fatura no’su yazıyordu ve ısrarla buranın bir şirket olduğunu ve şirket hesabından alınan paranın bir belgesinin olması gerektiği defaatle bildirmeme rağmen aşağıdaki açıklamayı gönderdiler. Fatura olarak hesabımızdan para çekiyorlar ancak fatura vermiyorlar. Buradan Maliye Bakanlığı’nı göreve davet ediyorum. Vergi Usul kanunu ve Katma Değer Vergisi Kanunu’na aykırı bir işlem yapılmaktadır. Devletimizin vergi kaybı olabilir bu işlem şeklinden. Kamu yararı açısından Başkentgaz’ın vergi işlemlerinin detaylı incelenmesi hem kamuya hem de ilgili şirkete fayda sağlar.

Başkentgaz’dan gelen bilgi maili:

“Bilindiği gibi güvence bedeli; Doğalgaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği 39 Maddesine göre “Dağıtım şirketi, alacaklarını garanti altına alabilmek amacıyla, mekanik sayaç kullanan abonelerden… tahsil edilir.” Hükmü uyarınca tahsil edilmektedir.
26/12/2016 tarih 6807 sayılı EPDK Kurul Kararı 7 inci maddesi 6 ıncı fıkrasında “Güvence bedeli Eşitlik (1)’e göre hesaplanan serbest tüketicilere yönelik olarak; gaz kullanımına başlanılmasından itibaren 12 (on iki) aylık sürenin tamamlanmasını müteakip, serbest tüketicinin en yüksek gaz tüketimini gerçekleştirdiği ardışık 2 (iki) aya göre güvence bedeli yeniden hesaplanır (...)” denilmektedir.
Buna göre; sözleşme esnasında şirketimize ödediğiniz güvence bedeli, ardışık en yüksek 2 dönem faturanızın altında kaldığı ve yönetmelikte geçen “dağıtım şirketinin alacaklarını garanti altına alabilmek” niteliğini karşılayamadığı için içeride bulunan güvence bedelinize ek olarak söz konusu en yüksek 2 aylık tüketiminiz baz alınarak güvence bedeliniz aşağıdaki detayları verildiği şekliyle güncellenmiştir.”

Mekanik sayaçlarda bu uygulama varmış. Bu arada abonelerin kartlı sayaçlarını da zorla sabit sayaca çevirdiklerini de söyleyelim.

Şirketin 2020 yılı faaliyet raporunda güvence bedeli olarak tutulan para 1.078.000.000-TL. Bunu da bilançoda “Kaynaklar” başlığı altında göstermişler. Abonelerin sırtından bedava kaynak. Tam BİR MİLYAR TL. (Eski parayla 1 katrilyon) Yıllık ortalama faiz geliri 200.000.000-TL. Her yıl bu parayı bedava olarak kullanıyorlar. Aboneye de abonelik iptalinde sadece aldıkları parayı veriyorlar. 10 yıl önce abone olmuş ve aboneliğini iptal ettiren aboneye 10 yıl önceki bedeli ödüyorlar. Böyle bir ticaret dünyada yok herhalde.

“Bilindiği gibi” diyerek yazıya başlamışlar. Hayır ben tüketici olarak bilmiyorum. Türkiye’deki tüm mevzuatı da bilmek zorunda değiliz. Biz takip edip sormadığımız sürece bize ilgili şirketten nezaketen dahi olsa bir bilgi verilmiyor. Bizim bu şirketle ilgili bildiğimiz ve yaşadığımız tek gerçek, borcunu 1 gün geciktiren abonelerin gazını gizlice gelip kestikleri. Cumhurbaşkanımız Pandemi önlemleri ve yasaklarını açıklarken ve dahi EPDK dağıtım şirketlerine yazılar göndermişken bu şirket hiç acımadan, “İnsanlar kış ayında ne yaparlar, pandemide zaten para kazanabiliyorlar mı, evde hasta, yaşlı var mı?” gibi insani düşünce ve vicdandan uzak şekilde davranarak abonelerin gazını habersizce kesip gittiler. Böyle bir kanunsuzluk olmaz sevgili okurlar. Bunları birilerinin dile getirmesi gerekir. Hiç kimse ses çıkarmazsa ilgili şirket Deli Dumrulluğa devam edecek. EPDK derseniz, kanaatince konudan bi-haber. Hakikaten EPDK ne yapar vatandaşı mı korur yoksa dağıtım şirketlerini mi? Vatandaşları dağıtım şirketinin olmayan vicdanına bırakan bir kurum olabilir mi? EPDK’nın ilgili şirket hakkında gereğini yapması gerekir. Vatandaşların haklarını koruyan uygulamaları öne çıkarmalıdır. İlgili şirketin bize attığı bilgi notunda ne yazıyordu:

“…Bilindiği gibi güvence bedeli; Doğalgaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği 39 Maddesine göre “Dağıtım şirketi, alacaklarını garanti altına alabilmek amacıyla, mekanik sayaç kullanan abonelerden… tahsil edilir.”hükmü uyarınca tahsil edilmektedir. 26/12/2016 tarih 6807 sayılı EPDK Kurul Kararı 7 inci maddesi 6 ıncı fıkrasında … diye devam ediyor yazı.

Dikkatinizi çekerim EPDK Kurul Kararı diyor. Topu EPDK’ya atıyor. Bu şirket yaptığı hukuksuz işlemlere EPDK’yı da alet edip, kendince kılıf buluyor. EPDK’yı işaret ediyor, “EPDK izin verdi ben de uyguluyorum” demeye getiriyor. EPDK Kurul üyelerine sormak lazım; bu kararlara imza atarken siz vatandaşları, asli hizmet etmeniz gereken kişileri, insafı olmayan bir şirketin insafına neden bırakıyorsunuz? Eminim birçok şikâyet EPDK’ya gitmiştir. Bu şikayetler kendilerine ulaştığında yönetmeliği gözden geçirdiler mi? Sizce!...

Oysa EPDK’nın kendi sitesinde de bulunan “DOĞAL GAZ PİYASASINDA YAPILACAK DENETİMLER İLE ÖN ARAŞTIRMA VE SORUŞTURMALARDA TAKİP EDİLECEK USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK” (Linki https://www.epdk.gov.tr/Detay/Icerik/23-2-1007/mevzuat

07.01.2017 Tarih 29941 sayılı Resmî Gazetede güncel versiyonu yayınlanan yönetmeliğin 5. maddesinde diyor ki; doğal gazın kaliteli, sürekli, ucuz şekilde tüketicilerin kullanımına sunulmasını sağlamak ve mali açıdan güçlü, istikrarlı ve şeffaf bir doğal gaz piyasası oluşturmak amacıyla yapılan çalışmalar bütünüdür.

Peki EPDK bunu yayınlamasına rağmen biz tüketiciler neden halen doğal gaza haddinden fazla bedel ödüyoruz? Neden şeffaf olmayan faturalara muhatap oluyoruz? Vatandaşa pandemi vurmuşken, ekonomik sorunlar yaşarken, neden bir de Başkentgaz sorunu yaşıyoruz? Ankaralılar olarak biz Başkentgaz’ı taşımak zorunda mıyız?

EPDK ilgili şirkete Tarifeler Yönetmeliğiyle bir ayrıcalık daha tanımış; 13/10/2016 tarihli ve 29856 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “DOĞAL GAZ PİYASASI TARİFELER YÖNETMELİĞİ”n de özel bir hüküm yayınlamış. Bu da ayrı bir konu. Özel bir şirkete EPDK’nın akçeli işleri düzenleyen yönetmeliğinde özel olarak ismi zikredilerek bir ayrıcalık verilmiş. Hem de 8 yıl ayrıcalık tanınmış. Böyle bir şey neden yapılıyor? Neden ayrıcalık veriliyor? Anayasanın “eşitlik” hükmü gereği, diğer dağıtım şirketlerine de verilmeli ya da hiçbirine verilmemeli. Zaten verilmemesi gerekir. Bu ayrıcalığın bedeli dolaylı olarak biz abonelerden çıkarılmaktadır. 800.000 m3 üzeri istediği kadar gaz taşısın 800.000 m3 lük bedeli devlete ödeyecek bu ayrıcalık sayesinde. Şirketin 2020 yılında 2.827.047.978 m3 BOTAŞ’tan alımı var. Varın gerisini siz hesaplayın. Aynı ayrıcalığı ilgili şirket biz vatandaşlara, abonelere sağlıyor mu? Koskoca bir hayal kırıklığı maalesef.

İlgili madde şu şekilde:

“Başkent Doğal Gaz Dağıtım Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Anonim Şirketi tarafından uygulanacak bedeller

GEÇİCİ MADDE 2- (1) DAG/1298/162 numaralı dağıtım lisansı sahibi Başkent Doğal Gaz Dağıtım Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Anonim Şirketi tarafından, hisselerinin özelleştirilmesine dair hisse satış sözleşmesinin imza tarihini takip eden sekiz yıl süresince geçerli olmak üzere sistem kullanım bedelleri; 4646 sayılı Kanun ile belirlenen birim hizmet ve amortisman bedeli ve taşıma bedeli adı altında uygulanır. Aynı süre boyunca, birim hizmet ve amortisman bedeli ile taşıma bedeli uygulamasında 800.000 Sm3 tüketim miktarı dikkate alınır.””

Tüm bunları neden yazdım. Dede Korkut masallarında geçer… Deli Dumrul, bir kuru çayın üzerine köprü yaptırmış; geçenden 33, geçmeyenden döve döve 40 akçe alırmış. Sonra da “var mı benden güçlüsü” diyerek de meydan okurmuş. Başkentgaz’da öyle… Gaz alan herkesten gaz bedeli dışında her şey alıyor. Bunu da hukukun arkasına sığınarak yapıyor.

Klasik masallar gökten düşen 3 elmayla biter. Birisi anlatanın, birisi dinleyenin diğeri de orada olmayanların başına. Bu masalda ise abonelerin başına yüksek faturalar düşerken bütün elmalar ne hikmetse Başkent Doğalgaz AŞ’nin başına düşüyor.