Türkiye, Gelirler Genel Müdürlüğü bünyesinde 1980’lerde ilk adımları atılan, 1990’ların sonunda ivme kazanan bilişim alanındaki yatırımları sayesinde bugün dünya genelinde dijitalleşme alanında en modern ülkelerden biri haline geldi.
1995’te vergi mükellefleri için dağınık yapıda olan ve manuel olarak takip edilen vergi kimlik numaralarının merkezi bir bilgi işlem yapısına kavuşturulması projesini ve bu projenin yöneticisi merhum İhya Bal-Ak’ı da yeri gelmişken yâd edelim.
Daha sonra Vergi Daireleri Otomasyon Projesi (VEDOP) adı altında başlayan projenin hemen akabinde Motorlu Taşıtlar Vergisi Otomasyon Projesi (MOTOP) ve benzerleri devam etti.
Donanım ve yazılım modernizasyonuna başlayan İdare, 2004 yılında bu kez ilk kez gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerinin internet üzerinden alınması projesini başlattı.
2005 yılında ise Gelirler Genel Müdürlüğünün Gelir İdaresi Başkanlığı yapısına dönüştürülmesiyle, Türk Vergi İdaresi yeni bir atılım dönemi içine girdi.
Yeniden yapılanma mükellef odaklı bir anlayışla, bilişim alanında çağdaş bir dönüşüm ve yeni atılımlar yapılmasını sağladı.
Bugün çok basit bir işlem olarak yaptığımız vergi ödemelerinin internet üzerinden gerçekleştirilebilmesi tamamen zamanında yapılan yatırımların bir sonucu oldu.
Zira 1990’ların sonunda vergi mükellefleri vergilerini bankalardan ödemek yerine vergi dairelerinin veznelerine giderek bizzat elden nakitle veya çekle ödüyorlardı. Çünkü vatandaşlar kapalı devre çalışan Gelir İdaresi-Banka sistemine güvenmiyor, gelecekte bir sorunla karşılaşmamak için vezneden vergi ödemeyi, zahmetli de olsa daha garanti yöntem olarak görüyorlardı.
Bugünün vergi dünyası İnteraktif Vergi Dairesinde
İnteraktif Vergi Dairesi, vergi mükelleflerinin vergi dairesine gitmeksizin internet üzerinde 200 civarında işlemini online (çevrimiçi) yapmasına imkân sağlayan uygulamaya verilen isimdir.
Uygulamaya internet üzerinden “ivd.gib.gov.tr” adresinden girilebildiği gibi, akıllı telefon uygulamasını AppStore, Google Play veAppGallery’den de ücretsiz olarak indirerek kullanmak da mümkün.
Bazı işlemler için şifreye gerek yok!
İnteraktif vergi dairesindeki işlemlerin bazıları için şifre girişi yapmak gerekmiyor. Bu kapsamdaki işlemleri doğrulama, hesaplama ve ödeme işlemleri şeklinde gruplandırabiliriz.
İsterseniz şifresiz işlemlerin neler olduğuna kısaca bir öz atalım:
Doğrulama (Sorgulama) İşlemleri
Hesaplama İşlemleri
Hızlı Ödeme İşlemleri
Şifre ile yapılan işlemler
İnternet vergi dairesine şifre ile giriş yapabilmek de oldukça kolay. E-devlet şifresi ile veya internet vergi dairesinden alınacak şifre ile ya da daha önce vergi dairesince verilen kullanıcı kodu ve şifresi ile giriş yapılabiliyor.
Bu arada internet vergi dairesi için daha önce alınan şifre varsa aynı şifre ile interaktif vergi dairesine de girilebildiğini belirtelim.
Şimdi de şifre ile yapılabilecek işlemlere bir göz atalım.
Vergi mükellefiyetine ait bilgiler
Ödeme ve borç işlemleri
Vergi mükellefiyetine ilişkin işlemler
Bilişim vizyonunu ortaya koyanlara ve gerçekleştirenlere teşekkürler
Geçmişte bilişim sistemlerine ciddi yatırım yapmış olan kurumlar Mart/2020’de başlayan COVID-19 salgını nedeniyle işyerlerinin kapatıldığı, karantinalarla evlere kapandığımız dönemde işlerini rahatlıkla yürütebildiler.
Aslında COVID-19 bir sağlık krizi olmanın yanısıra kamu ve özel sektör için bilişimde yeterlilik testi vazifesi gördü. Bu çerçevede özellikle 2005 sonrasındaki yeniden yapılanma sürecinin merkezine mükellef hizmetlerini ve dijital dönüşümü koymuş olan Gelir İdaresi Başkanlığı da, bize göre, bu sınavı başarıyla geçti.
Bugün itibariyle 200’ü aşkın çevrimiçi hizmeti vatandaşlara sunabilen Gelir İdaresine, bu vizyonu geçmişte kazandıran ve bugün de devam ettiren yöneticilerine teşekkür etmek gerekiyor.