Kırsaldan kente göç artıyor. Şehirler gün geçtikçe daha da büyüyor. Artan nüfusu beslemek ise ayrı bir sorun. Büyük şehirlerde yaşayan insanlarının ihtiyaçları karşılamak için her gün binlerce farklı üründen, tonlarcasının sevkiyatının yapılması gerekiyor. Bu da tedarik zincirlerinin önemini arttırıyor.
Ülkeler büyükşehirlerin ihtiyaçlarını karşılamak için sürekli tedarik zincirlerini canlı tutmak zorunda. Günümüz dünyasında tedarik zincirlerinde olabilecek en ufak aksamalar krizlere sebep oluyor. Nüfus dağılımları düşünüldüğünde hızlı ve ucuz tedarik yöntemleri daha fazla önem kazanıyor. Doymak bilmeyen metropol ihtiyaçlarını karşılamak için en ucuz ve en hızlı lojistik yöntemleri kullanarak tedariklerin sağlanması gerekiyor.
On dokuzuncu yüzyılın temel ulaşım ve lojistik araçlarından biri olan demiryolu günümüzde aynı önemini koruyor. Demiryolları, on dokuzuncu yüzyılda maden taşımacılığı için yoğunlukta kullanıldı. Sonraki yıllarda ise yolcu ve yük taşımacılığının ucuz ve hızlı çözümü oldu. Günümüzde hala yolcu ve yük taşımacılığının en hızlı ve ucuz çözümünü tren rayları sunuyor. Demiryollarıyla aynı anda binlerce yolcu ve binlerce ton yük taşımamak mümkün. Konfor açısından ise yolcu taşımacılığından daha avantajlı çözümler sunuyor.
Yük taşımacılığında aynı yönde bulunan lokasyonlar için tek tren ile taşıma yapabilme yeteneği demiryolunu alternatiflerden daha ekonomik kılıyor. Aynı yöndeki istasyonlarda vagonlar bırakılarak veya eklenerek tren son noktaya kadar birçok değişim yaparak ulaşıyor. Bu arada ulaşım esnasında onlarca vagon değişimi yapılıyor. Bir istasyonda vagon eksilirken diğerinde yenileri ekleniyor. Bu sürecin hızlı ve takip edilebilir olması sağlıklı ulaşım için oldukça önemli. Bu noktada vagon takip sisteminin önemi ortaya çıkıyor. Bazı yük vagonlarının aylarca bir istasyonda âtıl beklediğini görüyoruz. Bazı vagonların yerinin tespit edilemediği verilen bilgiler arasında. Takip sistemleri sayesinde vagonun nerede olduğu kolaylıkla bulunabilir. Çok uzun süre aynı noktada kalıp sistemi besleyen akü bitmiş olsa bile son kaldığı nokta sistemde kayıtlı olduğu için yine kolaylıkla vagon lokasyon bilgisine ulaşabiliyoruz. Vagon hareke geçtikten kısa bir süre sonra tekrar online izlenmeye başlıyor.
Yük vagonlarının her biri bağımsız olduğundan kendi enerjisini üretmek zorunda. Bu nedenle öncelikle vagonlarda kullanılacak sensörleri beslemek gerekiyor. Bunun için farklı yöntemler kullanılıyor. Çoğunlukta vagonların tekerleklerinin dönmesiyle oluşan hareket enerjisi, elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Yeterli miktarda elektrik enerjisi elde edildikten sonra amaca yönelik sensörler kullanılıyor.
Vagon takip sistemi uydu navigasyonu ile her vagon için lokalizasyon sağlayabiliyor. Mobil ağlar kullanarak veri transferi yapılıyor. Sistemler web tabanlı olduğundan aynı ekran üzerinden kolaylıkla görüntüleme, izleme, veri işleme, uzaktan erişim ve bakım olanağı sağlar. Elde edilen bütün veriler sunuculara kaydedildiğinde her zaman erişim yapılabilir. Sensörlerden alınan bilgiler sayesinde gerçek zamanlı görüntüye ulaşmak mümkün.
Vagon takip sistemleri ile kilometre bazlı gerçek mesafe tespiti, gerçek mesafeye göre iş modeli ayarlaması yapılabilir. Mevcut mesafe ile beraber takip geçmişi ve coğrafi mevki tespit edilebilir. Gerçek zamanlı lojistik bilgilerine erişim sağlanır. Sağladığı takip yetenekleri sayesinde güvenli tren operasyonu ile beraber aracın ve taşımanın korunması sağlanır.
Gerçek zamanlı görüntüleme sayesinde mesafe, mevcut konum, son lokasyon, mevcut ülke veya şehir, bir sonraki şehir, geçmiş verisi, hareket yönü bilgileri sistemde depolanır. Coğrafi mevki koruma duvarı sayesinde belli lokasyon için tanımlanmış vagonların coğrafi konum dışına çıktıkları zaman uyarı mekanizması devreye girer. Bu sayede tanımlanmış vagonların başka lokasyonlara kontrolsüz gitmesi engellenir.
Vagon takip sistemlerine eklenecek sensörler sayesinde yüklerin dengeli yüklenmesini sağlayabiliriz. Bu sayede rayların zarar görmesi engellenir, bakım maliyetleri düşer. Taşınan sıvı yüklerin seviye kontrolüyle kayıplar tespit edilerek uyarı yapılabilir. Hassas ürünlerin taşınması esnasında oluşacak ortam değişimleri bildirilerek zarar minimize edilir. Bunun yanında taşınan yükün özelliğine göre geliştirilecek özel sensörler sayesinde ölçümler yapılır. Yönetim sistemine veri aktarılması sayesinde gerekli tedbirler alınabilir.