Çalışma hayatına adım atılan ilk gün itibarıyla insanın yeni bir kimlik sahibi olduğu aşikârdır. Dışarıdan yapılan değerlendirmeler artık ikiye ayrılıp tek kişide toplanmaktadır. İlki, kendimizin sahip olduğu özellikler neticesinde nasıl bir insan olduğumuzun insanlar tarafından düşünülmesidir. İkincisi ise meşgul olduğumuz işi ya da verilen görevleri ifa ederken nasıl değerlendirildiğimiz ile ilgili olmaktadır. Kişisel özellik farkları ve gerçekleştirilen işlerin farklı olmasıyla birlikte en büyük ortak özellik iş hayatında bulunduğumuz ortamda sergilediğimiz davranışlardır.
Günlük hayatımızın içerisinde çevremizde yer alan insanlarla ilişkimizden, onlarla kurduğumuz iletişime kadar her kararda kendi doğrularımız çerçevesinde yaşamımızı sürdürmekteyiz. İş hayatımıza geldiğimizde ise maalesef durumun bu şekilde olmadığını tam olarak idrak edemediğimizi düşünüyorum. Özellikle içinde bulunduğumuz pandeminin de etkisiyle iş hayatında kurulan diyalog ve iletişimlerde ciddi bir problem yaşanmaktadır. İş hayatında çalışan kişilerin belirli bir süreç sonunda o ortamda bulunduğu ve doğal akış içerisinde hemen her yaştan çalışan insanın olduğu bir gerçektir. Bu sebeple herkesin kendi hayatında sergilediği davranışları bırakarak, iş hayatına uygun bir davranış kostümü giymesi gerekmektedir. Çünkü aksi takdirde iş sebebiyle doğacak olumsuz sonuçların yanında, insan ilişkileri arasında da problem yaşanması kaçınılmaz olacaktır. İşin başarılı ya da olumlu sonuçlarla gerçekleştirilmesi bazı önemli detayların görülmesinin önüne geçebiliyor. Kurum ve işletmeler kendi vizyon ve misyonları doğrultusunda amaçlarına ulaşmak için bir örgütsel yapılanmaya gitmektedirler. Sonunda ulaşmak istedikleri hedeflerine ulaşabilecekleri mümkün mertebe en iyi insanlarla çalışmayı tercih etmektedir. Kuşkusuz ki bu sebeple kişiler kurumların varlığını devam ettirme noktasında en büyük etkendir. Fakat bu kişilerin de kurum içerisinde dikkat etmesi gereken pek çok şey bulunmaktadır. Bunların içinde,
· Kurumun amaç ve politikalarına uygun bir şekilde görevini yerine getirmek,
· Kurum içi bilgi gizliliği politikasına uygun davranmak,
· Kurum içi takım çalışması ruhuna aykırı davranmamak ve güçlü iletişim kurmak,
· Kurum menfaatleriyle çelişecek eylemlerden kaçınmak ve
· Kurum içerisinde düzen ve huzura aykırı davranışta bulunmamak
gibi birçok kurum için geçerli olan kurallar mevcuttur. Her kurumun bulunduğu sektöre göre farklı kurallar da bulunmaktadır. Bahse konu kuralların hepsi kurumların ileriye dair sürdürülebilir olmalarını sağlamak ve gelişimlerine katkıda bulunmak için koyulmaktadır. Bu çerçevede en çok dikkat edilmesi gereken kurallardan biri çalışma arkadaşları ile kurulan iletişimdir. Bu husus genellikle çok üzerinde durulmadan, sorun yaşanmayacağı varsayılarak dile getirilmektedir. Fakat yukarıda da bahsettiğim gibi içinde bulunduğumuz pandemi süreci ve jenerasyon farklılıkları sebebiyle iletişim ve diyaloglarda yaşanan problemler kurumlara küçük küçük zararlar vermektedir. En sonunda ise karşılaşılan kötü durum ve sonuçlarda en büyük aktör olarak karşımıza çıkmaktadır.
Çalışma hayatında uzun süredir bulunan ya da yeni çalışmaya başlamış kişilerin ayrı ayrı sorumlulukları bulunmaktadır. Bilgi ve birikim aktarımının yanında aslında hayata dair olan ama çalışma hayatında da çok önemli olan protokol ve görgü kuralları da aktarılmaktadır. Kişilerin birbirleri ile hiyerarşiden bağımsız olarak kurdukları iletişim çok önemlidir. Çünkü rahat olmak kavramı çok yanlış anlaşılmaya gebedir. Yakın çalışma arkadaşları arasında sahip olunan esneklik çoğu zaman dışarıya da aynı şekilde taşınmaktadır. Bu durum da işlerimizi gerçekleştirirken bulunduğumuz farklı ortamlarda problemlere yol açabilmektedir.
Saygının, yaş ya da unvandan ibaret olmadığının özellikle çalışma hayatına yeni başlayan personele kalıcı bir şekilde anlatılması gerekmektedir. Elbette çalışma arkadaşından daha önce işe başlayan ya da kurumda daha eski olan kişilerin bu husustan muaf olması söz konusu değildir. Çünkü yaşanan ortamda insan etrafında ne görürse onu öncelikle uygulamaya odaklanır. Bu sebeple yeni eski ayrımı iş hayatında çok doğru yapılmamaktadır. Kişiler birbirine söyledikleri sözden daha fazlasını konuşurken hissettirmektedir. O yüzden çalışma hayatında, normal hayatımızda sahip olduğumuz kişilerden farklı olarak bulunduğumuz ortamın gerekliliklerini de düşünmek zorundayız.