Aralık ayı Ankara’da soğuk geçer.
ICT Media, içimizi ısıtan, soğuk kış günü Ankara’da sıcak rüzgarlar estiren ve aralık ayını şenliğe çeviren bir etkinliğe imza attı.
Ankara’nın puslu havasını, ICT ekonomisinin kara bulutlarını dağıtan, son derece sıcak bir şenlik.
Genelde insanlar şenlik deyince, alışveriş şenliği, tüketim çılgınlığı, Kara Cuma vb. kavramları hayal eder. Konferans, panel vb. kavramlarla ifade edilen bu faaliyetler sıradanlaşan etkinliklerdir. Bu tür etkinliklerde firmalar davet edilir, hazirunun bilinen söylemleri tekrarlar ve topluluk dağılır. Etkinliğe gelen firmalar da harcadıkları zamana mı yansın, boş geçen sonuç elde edemedikleri bir güne mi yansın? Yoksa bürosuna gittiğinde merakla bekleyen ürün müdürüne ne anlatacağını mı düşünsün? İş geliştirme ve finans müdürüne ne anlatsın? Yine bir etkinliğe gittik, karar vericiler de vardı ama ürünümüzü anlatamadan geldik mi desin? Gerçekten de bir gayya kuyusu olan bu tür etkinlik enflasyonu sektörümüz için bir problem. Firmalar her etkinliğe koşa koşa giderdi eskiden. Çünkü network yapacak, ulaşabilirse karar vericiyle görüşüp ayak üstü ürününü anlatacak ve sonrasında satışa tahvil etmek için uğraşacak. Bu bahsettiğim tür etkinlikler artık firmalar cephesinde cazibesini yitirmiş durumda. Çünkü çıktısı yok. Firmalar ürünleriyle ilgili elle tutulabilir bir sonuç alamıyor.
Hayır, Ankara’da yapılan şenlik böyle bir şenlik değildi! Başkent’te yapılan bu şenlik an itibariyle ülkemizin, ICT sektörünün ihtiyaç duyduğu gerçek bir şenlikti!
Şenliğimiz; B2B şenliğiydi. Üretici firmalar ile alıcı operatörü bir masada buluşturan, konu başlığı önceden belirlenmiş, konuşulacak ürünün belli olduğu, velhasıl alıcı ile satıcının ne konuşacağı ne kadar süre konuşacağı, kaç numaralı masada saat kaçta görüşecekleri dahi belirlenmiş, çıktısı sonucu olan bir B2B şenliği.
Evet ICT Media ailesi bunu gerçekleştirdi. 24 Aralık 2021 günü Türk Telekom ile faaliyet alanı siber güvenlik olan yerli firmaları bir araya getirdik. Tam da olması gereken bir şekilde. Ben buna “Organik B2B” diyorum. Çünkü dışardan herhangi bir katkı maddesi olmadan, doğrudan firma ile operatörün ilgili uzman alıcısını bir masada buluşturuyorsun. Etkinlikte sadece kısa ve öz açılış konuşmaları yapıldı. Ve hızlıca görüşmelere geçildi. Hikâye aslında 7 günlük bir hikâye. İlk 2 gün Türk Telekom yetkilileri ile altyapı ve konu başlıklarının tespitiyle geçti. Önce ihtiyaç duyulan 15 konu başlığı tespit edildi. Bu çok önemliydi. Çünkü bu ihtiyaç başlıklarını karşılayabilecek yerli firmaların olup olmadığı da bu etkinlikte ortaya çıkacaktı. Ve çıktı da!
Kalan 5 günün 4’ünde yoğun bir tempo ile Teknoparklar ve Siber Güvenlik Kümesi firmalarıyla belirlenen konu başlıkları üzerinden tarama çalışmaları yapıldı. 4 günde aranan firmalardan 50’sinden teyit alındı. Bu 50 firma 15 konu masasında toplam 113 adet görüşme gerçekleştirdi. İlgili masalarda şirket temsilcileriyle, konularına hâkim, firmaların ürünlerinin işi görüp göremeyeceğini anlayan operatörün uzmanları görüşmeler yaptı. Her firma, belirlenen saat ve sürelerde belirlenmiş masalarda görüşmelerini birebir gerçekleştirdi. Firma ürününü tanıttı, uzman ürünü anladı. Karşılıklı ikinci randevular verildi. Firmalar masalardan kalktığında adeta yüzlerinde güller açıyordu. İşte bu “şenliktir” bizim için!
Ekonomimizde kara bulutların dolaştığı, belirsizlikler nedeniyle herkesin umutsuzluğa düştüğü bugünlerde, girişimcilerin yüzünün gülmesi bence çok değerli. Etkinliğe Siber Güvenlik ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı da destek verdi.
Uzmanlar, firmaları birebirde dinledi. Türk Telekom’un ihtiyaç duyabileceği konular firma faaliyet alanına göre anlatıldı.
Türk Telekom bu etkinlikte sadece satın almacı rolü üstlenmedi. Aynı zamanda ürünün daha da geliştirilmesi, ülke ve global pazarlara hazırlanması, globale taşınması rollerini de üstlendi. Sadece ürünü dinleyip alıp-almama kararı vermedi uzmanlar. Aynı zamanda ürün nasıl geniş kitlelere ulaştırılır, yabancı muadilinden daha iyi bir ürüne nasıl dönüştürülür, bunlarda masadaydı.
Firmalar bu bilgilerle masadan kalktı. Aslında belirsizliği ortadan kaldıran görüşmelerdi hepsi. Üretici artık ne üreteceğini daha iyi biliyor, operatör ise yerli firmalardan hangi hizmetleri sağlayabileceğini heybesine koyuyor. Döviz riski minimize edildi. Firmalar iş belirsizliğini bertaraf etti. Artık KOD yazma vakti, üretim vakti.
Etkinlikle birlikte ICT Media olarak gördüğümüz önemli bir konuda; bu tip B2B’lere inanılmaz ihtiyaç duyulduğu. Çünkü, firmalar daha çok ürün üretmeye odaklandıkları için, ticarileşme noktasında büyük problemler yaşıyor. Bu problemlerin çözümünde en kestirme ve doğru yol B2B etkinliği. Dikkat edin fuar demiyorum, konferans demiyorum. Artık yaptığımız bu tarz B2B’ler çok daha etkili çözümler sunuyor. Diğer yandan satın alan taraf da üretim piyasasında mikro düzeye kadar inceleme imkânı elde ediyor. Bu da çok değerli. Satın almacı taraf tam olarak ne istediğini karşı tarafa önden bildirdiği için, vakit kaybı da olmuyor, doğru üreticiyle doğrudan temas imkânı kazanıyor.
ICT Media olarak vizyonumuz yerli üretimi sonuna kadar desteklemek, kamu kurumları ve operatörlerin, bu ürünleri satın alarak firmaları teşvik etmesini sağlamaktır.
ICT Media olarak bizim şenlikten, etkinlikten, konferanstan anladığımız işletmeden işletmeye doğrudan satışı sağlayan B2B’lerdir. Yaşadığımız dönem firmalar için konuşmaktan çok işe ihtiyaç olunduğu bir dönem. Artık konuşma vakti, şimdi icraat vakti, üretim vakti, B2B vakti. Hep beraber yerli ürünlere güvenelim ve müşterisi olalım.
Yeni “ORGANİK B2B”ler de görüşmek dileğiyle, 2022 yılınızı kutluyorum.