Bilindiği gibi T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi (DDO) tarafından 6 Temmuz 2019 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren Bilgi ve İletişim Güvenliği Tedbirleri konulu Cumhurbaşkanlığı Genelgesi uyarınca, kamu kurumları ve kritik altyapı hizmeti veren işletmeler veri güvenliğinin sağlanması amacıyla belirli güvenlik tedbirlerini uygulamakla yükümlü kılınmıştır. Tebliği takiben 10 Temmuz 2020 de Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi yayınlanmış ve son olarak bu rehbere göre yapılacak denetimler için 27 Ekim 2021 tarihinde Bilgi ve İletişim Güvenliği Denetim Rehberi yayınlanmıştır. Öncelikli olarak Kurum içi personel ve İç Denetim Birimlerinden sağlanmak kaydı ile Kurumların yılda en az bir kez olacak şekilde denetimi yerine getirmesi ve sonuçların DDO’ya gönderilmesi gerekiyor.
Denetim Ekibi Kimlerden Oluşmalı
Denetim ekibi öncelikle kurum içi insan kaynağı ile kurulmalı. Doğal olarak İç Denetim Başkanlıkları aracılığı ile yapılmalı. Ekibin İç Denetim Başkanlığından oluşması durumunda denetçilerin bilgi sistemleri denetimi alanında tecrübeli ve bu konuda eğitim almış olması gerekmektedir. İç Denetimin dışında kurum içi personel veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarından görevlendirilecek personelden oluşuyor ise personel aşağıdaki özelliklere sahip olmalıdır;
Denetim çalışmalarında, denetim ekibindeki denetçilere ilave olarak özel uzmanlık veya ihtisas gerektiren alanlarda tecrübesinden faydalanılmak üzere uzman personel görevlendirilebilir. Denetim ekibinde uzman yer alması durumunda, uzmanın yapacağı çalışmalar denetçi refakatinde gerçekleştirilmelidir. Uzmanın; hangi varlık grupları, tedbirler ya da süreçler üzerinde çalışma yapacağı, çalışmaların denetçiye nasıl raporlanacağı denetçiler tarafından belirlenmelidir.
TSE Firma ve Personel Belgelendirme Programı
Kurum içerisinde uygun kaynağı olmayan kurumlar bu hizmeti dış kaynaktan hizmet alım yöntemi ile de yapabilecekler. Bu amaçla Türk Standartları Enstitüsü Uyum denetim hizmeti sağlayan personel ve firma belgelendirme rehberi yayınlandı.
Buna göre; Denetçiler için
Başdenetçiler için yukarıdaki şartlara ek olarak
şartları konuldu.
Dış Denetim Yapacak firmalar için ise
gerekmekte.
TSE-TÜBİTAK iş birliği ile eğitim ve sınav içerikleri hazırlanarak aralık (2021) sonunda ilk eğitimler ve sertifikalar verildi. Eğitim, sınav ve sertifika ücretleri ise şu şekilde;
Tablo 1. TSE Denetçi Eğitim ve Sertifika Ücretleri
TSE’den D1 (Ağ ve Sistem Denetçisi) ve D2 (Uygulama Denetçisi) türü iki alanda da eğitimleri alan ve sınavlarına girip iki alanda da sertifika talep eden (3 yıl için geçerli) bir kişinin ödeyeceği tutar: 13.750 TL + KDV’dir. Ancak yetkilendirilebilmek için buna ilaveten CISA veya ISO27001 sertifika sahibi olmak gerekiyor.
Tablo 2. TSE Firma Belgelendirme Ücretleri
Firmaların belgelendirmesinde ise TSE tarafından yapılacak denetimler 2 adam/gün olacak şekilde planlandığından denetim sonunda (ilk belgelendirmede) firmanın ödeyeceği ücret toplamı: 12.000 TL + KDV olarak belirlenmiş. Senelik yapılacak ara kontrol denetimlerinde ise firmaların ödeyeceği tutar: 7.500 TL + KDV. Ayrıca her sene sonunda 4.000 TL + KDV tutarında yıllık Belge ve Marka Kullanım ücreti faturalandırılacak.
Kamu kurumları ve kritik altyapı barındıran işletmeler
Genelgeye göre kapsama bilgi işlem barındıran Kamu Kurumlarının yanı sıra kritik altyapı barındıran işletmeler de dahil. Kritik altyapı sektörleri: 20/06/2013 tarih, 2 sayılı BTK Siber Güvenlik Kurulu kararı uyarınca Elektronik-Haberleşme, Enerji-Su Yönetimi, Kritik Kamu Hizmetleri, Ulaştırma ve Bankacılık ve Finans sektörleri kastediliyor.
2016-2019 Ulusal Siber Güvenlik Strateji Belgesine göre kritik altyapılar ise: İşlediği bilgi/verinin gizliliği, bütünlüğü veya erişilebilirliği bozulduğunda,
ifade etmekte.
Bu sektörlerde olup ben kritik altyapı veren işletmemiyim diye merak eden organizasyonlar ilgili düzenleyici ve denetleyici kurumlara, bu kurumların yetki alanı dışında kalan kritik sektörlerde ise ilgili olduğu Bakanlığa bu sorularını iletebilirler.
Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi (BGYS)
ISO 27001 ile hemen hemen aynı olan standardı bir Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi (BGYS) olarak düşünmek lazım. ISO 27001’in KVKK eklenmiş hali de diyebiliriz (Şekil 1 de ISO 27001 ve rehberin karşılaştırması). BGYS Siber güvenlik denetimlerini iki ayrı iş yükü olarak düşünmemek gerekir (dediğim gibi hemen hemen aynı içeriğe sahip). Bununla beraber BGYS’yi kurumsal süreçlerimize çapalayarak sürdürülebilir olmasını sağlamak gerekir. Tabi bunun için de kapsamı sadece bilgi işlem ile sınırlamadan satın alma ve insan kaynakları süreçleri gibi bilgi işlem dışındaki birimleri de içeren geniş bir kapsam belirlemek gerekiyor.
Şekil 1. ISO 27001 ile Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberinin karşılaştırılması
Denetim Aşamaları
27 Ekim 2021 de yayınlanan Denetim Rehberine göre denetim aşamaları aşağıdaki şekilde verilmiş.
Varlık gruplarına yönelik güvenlik tedbirleri, uygulama ve teknoloji alanına yönelik güvenlik tedbirleri ve sıkılaştırma tedbirleri olarak 3 grupta sınıflandırılan 600’ün üzerinde tedbirin kritiklik seviyesine göre aşağıda belirtilen süreler içerisinde uygulanması gerekmekte,
İlk rehbere uyum denetiminin ise 31.12.2022 tarihine kadar yapılması gerekmekte.
Rehbere sürdürülebilir şekilde uyum sağlamak
Tedbirleri yerine getirmek için azami seviyede yerli ürünleri kullanılmasını öneren rehbere sürdürülebilir şekilde uyum sağlamak için klasik güvenlik duvarı, antivirus ve saldırı önleme sistemlerine ek olarak (ISP tarafında DDOS engelleme sistemi gibi hizmetleri almak kaydıyla) aşağıdaki sistemlerin organizasyonda bulunması gerekiyor.
Denetimlerde denetçiler mülakat, gözden geçirme, güvenlik denetimi, sızma testi ve kaynak kod analizi tekniklerini kullanabilecekler. Bununla beraber rehber kapsamındaki çalışmalarda ve denetimlerde aşağıdaki konuların değerlendirilmesinde ve göz önünde bulundurulmasında fayda var;
Son Söz
Denetim yapılacak olan birimdeki çalışanlara; Önyargısız olun, denetimi eksiklerinizi tamamlamak için iyi bir fırsat olarak görün ve denetçiler ile iş birliği içinde olun. Kazanan siz ve kurumunuz olacak.
Denetim elemanlarına; İyi uygulama örneklerinin altını çizin ve tedbirlerin sürdürülebilir şekilde alındığından emin olun. Biliyoruz ki denetime yönelik yapılan, kalıcı olmayan (palyatif) çözümler kurumsal süreçlere çapalanmadığından denetimden sonra sürdürülemeyecektir.
Üst Yöneticilerimize; Rehbere uyum sağlayan ile sağlamayan arasında çalışan ile çalışmayan arasında bir adalet mekanizması geliştirin. Üst yönetimin hiçbir şey yapmaması ve konuya ilgisiz kalması (rehber kapsamında çalışanlara ve kurumlara herhangi bir yaptırım öngörülmediğinden) risk alarak yatırım kararlarına imza atan, gece gündüz çalışarak bu tedbirleri hayata geçiren personel ve alt düzey yöneticilerin zımni olarak cezalandırılması anlamına gelir.