FİNANSAL TEKNOLOJİLER (FİNTECH)

Finansal Teknolojiler veya kısaca FinTech, finans servislerinin kullanıcılara klasik bilinen yöntemlerin yanında veya dışında bilişim ve iletişim alanlarında yaşanan son gelişmeler temelinde sunulan teknoloji yoğun çözümlerin, uygulamaların, ürünlerin, iş modellerinin genel adı olarak tarif edilebilir. Günlük hayatımızın artık ayrılmaz bir parçası haline gelen akıllı telefonların ve tabletlerin kullanımı ile FinTech ürünleri toplumun her kesimine kolaylıkla ulaşmış ve kullanılır hale gelmiştir. Earnst and Young şirketinin yaptırdığı bir araştırmaya göre finansal servisler kullananların üçte biri en az 2 yeni nesil FinTech servisini kullandıklarını ve yeni nesil servis kullanımına da her zaman açık olduklarını belirtmişler. Bilişim sektörünün bu dikey bileşeni inovasyona da özellikle çok açık olmasından dolayı birçok şirketin dikkatini çekmiş bir finansal çözüm fikri ile kurulan yeni şirketler yanında olgun kurulu finansal şirketler de FinTech konusuna dünya çapında ilgi göstermektedirler. Sadece FinTech konusunda bilişim sektörlerinde özel kümeleşme yaratan ve destekleyen ülkeler var, bunların başında da kolayca tahmin edilebileceği gibi Hindistan geliyor. Tüm dünyada FinTech alanına yapılan yatırımların toplamı 20 milyar dolara yaklaşıyor. Avrupa’da FinTech alanında yapılan yatırımların aslan payını klasik finans merkezi olması nedeni ile Londra alıyor, Amsterdam ve Stokholm şehirleri de sıralamanın ilk sıralarında yer alıyor.

 

Finans servislerinden bahsedildiğinde aklımıza yüzlerce alan ve uygulama geliyor, tamamını burada yazmak mümkün değil. Ama FinTech konusunda çalışmaya niyetli girişimcilerin ve şirketlerin özellikle lokal ve global regülasyonları da dikkate alarak öncelikle finansal işleyişleri, sistem ve mekanizmaları, kavramları, finansal fonksiyonları, sektörün aktif aktörlerini, bilgi akışlarını, bilgi yönetimini ve ilgili matematiksel analiz metodlarını uygulamak için gerekli temel bilgileri edinmeleri veya bu bilgilere sahip kadroları oluşturmaları, FinTech konusunda çalışmanın ilk fazında yeralmaktadır. Daha sonra finansal kurumların sahip oldukları değerli finansal bilgilerin uygulamalarda daha rahat ve güvenli bir şekilde analiz edilmesini ve kullanılmasını sağlayacak bilişim teknolojilerine ki finansal programlamada Python ve R programlama dilleri bir adım önde değerlendiriliyor, yatırım yapmaları bilgi ve uygulama deneyimlerini arttırmaları gerekiyor. FinTech, hem finansal hem de bilişim ve iletişim teknolojilerine hakim olmayı gerektiren bir alan, karma bir disiplin. Avrupa’nın bazı önemli üniversitelerinde FinTech için master seviyesinde tam zamanlı özel programlar açılmış. Bu bölüm mezunlarını da bankalar, fon şirketleri, sigorta şirketleri ve start-up şirketleri özellikle ilgi gösteriyorlar. Türkiye’de de üniversite programlarına FinTech teknolojilerinin bir an önce girmesi çok faydalı olacaktır, bu niş sektör hızla yükselmekte. Yeni finansal uygulamalar deyince akla öncelikle Bitcoin gibi kripto para dünyası ve Blockchain gibi ilgili altyapı teknolojileri gelse de bunlar FinTech uygulamalarının sadece en yaygın ve magazinel olanları. Blockchain teknolojisi sadece kripto paraların değil finansal birçok uygulamanın da altyapısı olmaya aday olduğundan özellikle üstünde durulması gereken bir teknoloji. Bunun yanında bütün bu uygulamaların akıllı telefonlarda kullanılabilir hale getirecek yeni teknolojiler, finansal değerlerin alım satımında robot teknolojiler, akıllı tedarik zinciri yönetimi ve özellikle büyük veri işleme teknolojileri FinTech altyapı teknolojilerinde önemli yere sahipler.

 

Finansal sektör yapısı itibarı ile çok hassas bir sektör, ortada somut bir üründen ziyade servis odaklı olduğundan sunulan çözümlerin çok dikkatli kurgulanması ve sektörün sert regülasyonlarına, bankacılık kanun ve yönetmeliklerine yüzde yüz uyumlu olması gerekiyor, aksi takdirde sonuçlar yatırımcılara çok ağır bedellere mal olabiliyor. Bu durumda FinTech çözümlerinin de bu sert kurallara uygun, çok iyi test edilmiş, her aşamasında çok güvenli ve tamamen yedekli olması gerekiyor. Normal olarak tüm bilişim çözümlerinin bu kalite seviyesinde olması gerekir ama FinTech şirketleri özellikle bu konulara dikkat etmek zorundalar. Bir çok devlet FinTech konusunda çalışan şirketlere değişik seviyeli bilgi koruması yapabilmeleri için özel destekler sağlıyor.

 

Tüm okuyucularımıza sağlıklı, mutlu, bilişim dolu bir 2018 dilerim.