GENÇLİK FESTİVALİNDE SİBER GÜVENLİĞİN ÖNEMİNİ BİR KEZ DAHA KAVRADIK

2022 yılı güncel lisanslanan patent ve ticarileşen sözleşme sayıları açıklandı. İlk 20 üniversitemizin 8 tanesi yine vakıf üniversiteleri ve bu üniversitelerin bir kısmının da TÜBİTAK tarafından sağlanan TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ birimleri de bulunmuyor.

TÜBİTAK tarafından desteklenen ve teknoloji transfer ofisi bulunan 6 üniversitemizin ne ticari bir sözleşmesi ne de lisanslanan bir patenti mevcut. Yine TÜBİTAK tarafından destek kapsamında yer alan 5 üniversitemizin ise 1 adet ticarileşme ve 1 adette lisanslanan patent sözleşmesi bulunuyor.

Bu bilgileri sizlerin yanı sıra TÜBİTAK Teknoloji Transfer Ofisi biriminin de dikkatine sunuyorum.

Mayıs ayı içerisinde birçok ilimizde siber güvenlik etkinlikleri ve farkındalık çalışmaları gerçekleştirildi. ICT Media ekibi olarak bizlerde gerçekleştirilen etkinliklerin bir kısmına destekleyici kuruluş, bir kısmına bizzat katılarak destek vermeye çalıştık. Etkinlikler kapsamında bir kez daha gördük ki siber güvenlik kurumlar ve firmalar için en önemli konu başlıklarından birisi.

Bizzat görev aldığımız ve Gençlik ve Spor Bakanlığı himayelerinde gerçekleştirilen Gençlik Festivali’nde, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç’u dinleme imkânı da buldum. Ali Bey konuşmasında siber güvenliğin öneminden bahsederken, hiç beklenmedik bir şekilde: “Şu anda iki arkadaşımızın mobil telefonunu hackledik” dedi. Tabi salonda bulunan ben de dahil bütün katılımcılar telefonlarına sarılarak, “Başımıza bir şey geldi mi acaba?” diye düşünmekten kendimizi alamadık.

Birçok siber güvenlik etkinliğine katılmama rağmen ilk defa böyle yaratıcı ve gerçek zamanlı bir deneyimle karşılaştım.

Ve şimdi şu konuyu düşünmeden edemiyorum.

Ülkemizde teknokentler bilişim sektörünün lokomotifi durumunda. Ve bilişim sektörünün önde gelen firmaları başta olmak üzere, kamu bankaları, özel bankalar, kamu ortaklı kuruluşlar, savunma sanayi firmaları bu yapıların içerisinde yer alıyor.

Teknokentlerimiz olası bir siber saldırıya karşı ne kadar hazırlıklı?

Teknokentlerde elbette siber güvenlik firmaları da yer alıyor ama yönetici kuruluşlar bu firmalardan güvenlik anlamında herhangi bir destek alıyor mu?

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri yaşanabilecek herhangi bir saldırıda oluşacak maddi manevi kayıpları önlemek ve/veya karşılamak adına herhangi bir çalışma veya kaynak ayırıyor mu?

Neden bu soruları yöneltiyorum, biliyorsunuz. Teknokent başvurularında firma ve çalışanlara ait,

  • Kimlik bilgileri

  • İletişim bilgileri

  • Lokasyon bilgileri

  • Özlük bilgileri

  • Müşteri işlem bilgileri

  • Finans bilgileri

  • Mesleki deneyim bilgileri talep ediliyor ve teknokent sistemine bütün dokümanlar yükleniyor. Ve bu dokümanlar hem firmalar hem de firma çalışanları için hayati bir öneme sahip.

Önümüzdeki dönemde bütün bu konuları Teknokent Yöneticileri ile görüşerek, varsa yapılan çalışmalar köşemde yer vermeye çalışacağım.

CYBERCULTURE projesi Ankara’da start aldı

Ülkemizde ilk vakıf Üniversitesi Bilkent üniversitesi. İlk vakıf teknoparkı Bilkent Cyberpark ve ilk girişimcilik projesi olan Cyberculture’ün yürütücüsü yine Bilkent Cyberpark oldu.

Avrupa’da B2B alanında ödül sahibi de olan Cyberpark, Başkent Üniversitesi YAKEM, Ankara Büyükşehir Belediyesi katkıları ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğünün finansman desteği ile Cyberculture projesini hayata geçirdi.

Proje kapsamında; blockhain, dijital kültür varlıkları başta olmak üzere, NFT, Oyun, Animasyon ve sinema sektörü dijital servisleri alanında iş fikri olan, 18-29 yaş aralığında şirketleşmemiş veya girişimini en fazla altı ay içerisinde kurmuş olan 80 girişimci bölgede yer alacak.

Merkezde, Genç girişimcilere, başta girişimcilik olmak üzere, ticarileşme, uluslararasılaşma alanlarında mentörlük ve danışmanlık hizmeti sunulacak.