Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, 2001 yılında resmi olarak 4691 Sayılı Kanun kapsamında kurulan ve amacı üniversite sanayi iş birliğini geliştirmeyi amaçlayan oluşumlar.
Teknokent kurulumu için şartlardan birisi de üniversite ortaklığı. Birçok devlet üniversitesinde yönetimin çoğunluk hissesi bağlı üniversitelerde. Bu dönem gördük ki bu çoğunluk, bazı teknokentlerin kira ve genel gider uygulamalarında fahiş artışlara sebep oluyor.
Bazı sosyal medya ve internet sitelerine yansıyan bilgilere göre genel gider artış oranları, enflasyon ve hükümetin belirlediği oranların katbe kat üzerinde. Tabi konu sosyal medya ve internet alemine düştüğünde teyit ettirmek gerektiğini düşünerek, ilgili teknopark firmalarını aradım artış oranlarını sorma gereği duydum.
Duyduklarım karşısında adeta şok yaşadım…
Bazı teknokentlerde, genel gider oranlarına yüzde 500 ile yüzde 2500 arası artışlar gerçekleştirilmiş!
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, ülkemizde yaşanan ekonomik gelişmelere paralel olarak giderlerindeki artışları tabi ki firmalara yansıtmak zorundalar, ama böyle bir artış ne kadar adil!
Yüksek artış yapan teknokentlerden birisi ülkemizin en büyük üniversitelerinden birine ait… Bu üniversitemiz 15 Temmuz öncesi kötü yönetimden en büyük zararı görenler arasında yer alıyor. O zaman da teknokent yönetimini üniversite belirlemiş ve yaşanan mali sıkıntılar da söz konusu yönetimin marifetiydi. Dün yapılan yanlışların yükünü bugün teknokentte faaliyet gösteren firmalara yüklemek ne kadar doğru, tartışılması gereken bir husus.
O yönetimi firmalar belirlemedi, üniversite olarak siz belirlediniz. Dolayısıyla sorumluluk da sizin. Faturayı firmalara kesemezsiniz, kesmemelisiniz!
Üstüne üstlük teknokentte son yıllarda birkaç kez yönetim değişikliği yaşandı. İşleri yoluna koymaya çalışan nitelikli bir ekiple yollar ayrılırken şehrin eko sistemine uzak bir yönetim görevi devraldı ve yeni bir ekip kurdu. Bugüne kadar yaşananlardan ders çıkarılmamış olunacak ki yeni yönetim çözümü genel giderlerde devasa artışlar gerçekleştirmekte bulmuş görünüyor.
İşin bir de diğer tarafı var. Bu artışlarda bir standart görülmüyor. Sanki biraz da keyfilik söz konusu. Öğrendiğim kadarıyla bazı firmalarda artış 5 kat olurken bazı firmalarda bu oran 7, bazı firmalarda ise 25 katı buluyor. Bunun izahı ne ola ki? Teknokent bazı firmalara ceza mı kesiyor?
Yıllardır sektörde yaşanan sıkıntıları, sorunları, güzel haberleri derleyip sizlere bu köşeden aktarmaya, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkililerine duyurmaya gayret gösteriyorum. Teknokentlerin karşı karşıya kaldığı fahiş fiyat artışı konusuna da bakanlık yetkililerinin dikkatini çekiyorum. Yıllardır, teknokentlerin emlakçılık yapmaması gerektiğini birçok yönetici bizzat dillendirdi. Biz de bunları sayfalarımıza taşıdık. Şimdi eylem zamanı! Birilerinin devreye girerek fahiş artışlar yapan teknokentlere “siz ne yapıyorsunuz” demesi gerekiyor.
Teknokentlerde 100’de 100 uzaktan çalışmanın yolu açılmak üzere…
Teknoloji firmaları pandemi süreci ile birlikte ciddi bir dönüşüm yaşamaya başladı: Uzaktan çalışma…
Uygulamadaki mevcut yönetmelik ile uzaktan çalışma hakkı yüzde 75 olarak belirlenmiş olsa da dönüşüm çok hızlı yaşanmaya başladı ve firmalar bu oranın yüzde yüz olması gerekliliğini her platformda dile getirdi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve konunun taraflarının çabaları ile bu oranın arttırılması kararı, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesinde katılımcılar ile paylaşıldı ve Şubat 2023 itibarı ile de Meclis’e getirilerek yasalaşması bekleniyor. Bu çalışmanın teknoloji firmalarımızın verimliliklerine çok daha fazla katkı sağlayacağını düşünüyor ve destekliyorum.
TÜBİTAK Ulusal Program Çağrıları sonuçlandı…
TÜBİTAK tarafından Ulusal Program Çağrı sonuçları açıklandı. Nacizane bizlere güvenen firmalara, projelerinin kurgulanması aşamasında desteklerimizi sunduk. Katkı sunduğumuz bütün projeler, destek almaya hak kazandı. Bu vesile ile projelerde emeği olan arkadaşlarımıza buradan teşekkür ediyorum.