TEKNOKENTLER VE AR-GE MERKEZLERİNDE UZAKTAN ÇALIŞMA OLAMADI

2001 yılında yayınlanıp yürürlüğe giren 4691 Sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’ne ilişkin kanundan bu yana sürekli bir bilgi kirliliği yaşanıyor.

Son olarak 12 Mart 2023’te yayınlanan ve yürürlüğe giren “Uzaktan Çalışma” oranının arttırılması da aynı şekilde bir karmaşaya sebep oldu.

Normal şartlarda kanun ve yönetmelikler Resmî Gazete’de yayınlanmasının ardından yürürlüğe girer veya yürürlüğe girme tarihi düzenlemelerde ayrıca belirtilir. Düzenlemeden etkileneceklerde kendilerini ona göre konumlandırırdı. Fakat ülkemizin lokomotifi olan Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ile ilgili çıkarılan kanunlarda maalesef konu bu şekilde yürümüyor bir türlü.

Peki 12 Mart 2023 tarihinde yayınlanan ve Uzaktan Çalışma esaslarını belirleyen kanun ne diyor bir bakalım:

“Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına ilişkin 7440 Sayılı kanun” kapsamında teknokent ve Ar-Ge merkezlerinde uygulanan uzaktan çalışma oranı yüzde 100’e çıkarıldı.

Teknokentlerde 4691 sayılı kanun kapsamında yüzde 75 olarak uygulanan uzaktan çalışma oranı, 7440 sayılı kanun kapsamında yüzde 100’e çıkarıldı. Yine aynı kanun kapsamında 5746 sayılı kanunun 3. Maddesi kapsamında Ar-Ge merkezlerine tanınan yüzde 75’lik uzaktan çalışma olanağı da yüzde 100 olarak değiştirildi.

Buraya kadar her şey normal ama aynı kanun bu yetkinin Cumhurbaşkanına verildiğini ve Cumhurbaşkanının bir karar alarak bunu deklare etmesi gerektiğini de söylüyor.

Yani şu anda uzaktan çalışma oranı yüzde 75. Ve Cumhurbaşkanı bir kararname yayınlamaz ise bu şekilde devam edecek.

“Çıkarılan kanun yayınlandığı tarihten itibaren yürürlüğe girer” ibaresi, firmaları “uzaktan çalışma yüzde yüz oldu” yanılgısına düşürse de durum böyle değil maalesef.

Cumhurbaşkanlığı sistemine geçtiğimizden günden bu yana kanunların çıkarılıp, Resmi Gazetede yayınlanması yetmiyor. Bir de karar çıkarılması gerekiyor kanunların uygulanması noktasında. Bu durum 7440 sayılı Kanun için de geçerli.

Aslında uzaktan çalışma konusundan daha önemli bir başlık var yayınlanan kanunda ama sanırım kimsenin dikkatini çekmedi.

Aynı kanun kapsamında Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ve Ar-Ge Merkezlerinde faaliyet gösteren KOBİ’ler elde ettikleri muafiyet oranının yüzde 10’u kadarlık bir kısmını Deprem Vergisi olarak ödeyecek. Bir kereye mahsus ama bu vergi.

1999 yılında yaşanan ve Marmara bölgesini yıkan depremin ardından hayatımıza bir kereye mahsus olarak ve sadece iletişim sektöründen alınan bir vergi girmişti: Özel İletişim Vergisi. Bu vergi sonrasında kalıcı hale geldi. 24 yıldır da ödemeye devam ediyoruz.

Korkum, bu deprem sonrasında çıkarılan yüzde 10’lık verginin de sonsuza kadar devam etmesi.

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nde faaliyet gösteren firmalarımızın, 2022 yılı Kurumlar Beyanı kısa bir süre sonra çıkacak ve hangi firmanın ne kadar bir tutarda Girişim Sermayesi Yatırım Fonuna veya Kuluçka birimlerinde yer alan firmalara yatırım yapmaları gerektiği netleşecek.

Firmalara tavsiyem, bu yıl yükümlülüğünüz olan yüzde ikilik yatırım tutarınızı yıl sonuna bırakmayın. 2022 yılında yaşanan sıkıntıları tekrar yaşamayın. Son dakika fon aramak yada ortak olmak için bir kuluçka firması araştırmayın.

Bu konularda desteğe ihtiyaç duyuyor iseniz bizleri davet edin, sürecinizi birlikte değerlendirelim. Sizler için en uygun olan yöntemi, bütün yönleri ile ele alarak, risk ve olası kazançlarınızı sizlere aktaralım.

Bilgi kirliliğinden uzaklaştırmak, sizlere en doğru haberleri ve yönlendirmeleri yapmak için bir adım ötenizde olduğumuzu unutmayın.