TELEKOM ANILARI XXI: POLNET

Türkiye de kurumsal bilişim projeleri son hızıyla devam etmekteydi. Son yıllarda sosyal, ekonomik ve özellikle teknolojik değişimlerin hızı baş döndürücüydü. Bilişim sektöründeki ilerlemenin etkileri her geçen gün yaşamımızda daha fazla hissedilmekteydi.

Emniyet Genel Müdürlüğü de gelişen yeni teknolojilerden istifade etmek, birimleri arasında kesintisiz bilişim desteği sağlamak adına kurum içi bir network ağı ihalesine çıkmaya karar vermişti. Data haberleşmesi konusunda 1990’lı yıllarda Türkiye’de en büyük firma (NETAŞ) olduğumuz için ihaleyi de biz aldık.

Proje dokümanı bana gönderildi. Ön görüşmeler ve hazırlık için Maltepe’deki polis akademisinin olduğu yerde bulunan Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Dairesine gittim. Şanslıydım, oranın bir önceki müdürü eşimin akrabası çıktı. Sağ olsun elinden geldiğince projenin hayata geçirilmesi esnasında emniyet tarafında karşıma çıkan sorunlarda yardımcı oldu.

PolNet ulusal ve uluslararası tüm bilgi ağları ve bilgi bankalarına entegre olabilecek şekilde projelendirildi. Bu proje ülkemizin bilgi toplumu olma adına tasarlanmış en önemli ve büyük çaplı projelerinden biriydi... Emniyet Genel Müdürlüğü’nün kaynaklarının etkin ve verimli kullanımı bu projeyle sağlanmış olacaktı.

PolNet kurulumuyla birlikte Emniyet teşkilatının birimleri arasında iç otomasyon sağlanacak, ortak veri tabanı vasıtasıyla vatandaşa hızlı ve kolay yoldan hizmetler sağlayacaktı. PolNet ağı kapsamında İl Emniyet Müdürlükleri, İlçe Emniyet Müdürlükleri, Karakollar, Hudut Kapıları ve diğer tüm emniyet birimlerinin ağ üzerinden haberleşmesi sağlanacaktı.

Teşkilata en çok zaman kaybettiren bir bilgiye erişim amaçlı sayfalar dolusu ve defalarca yapılan yazışmalar, kaybedilen zaman ortadan kaldırılmış olacaktı. Böylece Emniyet teşkilatının etkinliği bir anda arttırılacak ve vatandaşa daha kaliteli hizmet sunmuş olacaktı.    

İlerde e-devlet yapısının bir parçası olacak PolNet kurulumuna başladık. Emniyet teşkilatından gelen ekip çalıştığımız dairenin mensupları değil, Dikmen vadisine bakan Çankaya’daki İstihbarat teşkilatının ekipleriydi. Bir süre sonra samimi olunca ekip liderine bunun nedenini sordum. Emniyetçi arkadaş “Bu daire işin başında bu işe olumsuz bakıyordu ama bizim ısrarımızla proje başlatıldı. Bizim birimin bu konuda çok sayıda yetişmiş elemanı var. O nedenle projenin hayata geçirilmesinden de biz sorumlu olduk” dedi.

Projeyi 3-4 ay içerisinde hayata geçirdik. Tüm birimlerin haberleşmesini sağladık.

Proje bitiminden 1 ay sonra da İstanbul’daki eğitim merkezimize bu arkadaşları davet ettik. Kendilerine 1 hafta sistem hakkında eğitim verildi. Ancak proje gerçekleştirildikten bir müddet sonra bu arkadaşlar ayrılıp tekrar İstihbarat Dairesine geri döndüler.

Emniyet Genel Müdürlüğünün Ayrancı’da yapılan yeni binasına IoT projesi için 20 yıl sonra ziyaret ettiğimde Haberleşme ve Bilgi işlem olarak ayrılmış bir yapıda gördüm. Sistem geliştirilerek e-devlet sistemine de entegre edilmiş, dünyada benzerleri arasında örnek sayılabilecek bir proje haline getirilmiş. PolNet bu haliyle  hızlı, güvenli ve doğru bilgiye erişim olanakları sağlayan bir yapıya dönüştürülmüştü. Teşkilatın bu projeden gurur duyması bizi de mutlu etmişti. Tüm emniyet birimlerinin birer web sitesi PolNet üzerinde yer almaktadır. Her şeyden de önemlisi PolNet Emniyet teşkilatı düzeyinde çok geniş bir bilişim kültürünün oluşmasına vesile olmuştur.