Nisan ayı sonunda T.C. Ticaret Bakanlığı Destekleri ile gerçekleştirdiğimiz Türkiye-Kazakistan İş Forumu ses getirmeye devam ediyor.
Etkinlik kapsamında 450’yi aşkın görüşmeler gerçekleştirildi. Ama bununla da bitmedi süreç. Hala firmalar arası online görüşmelere devam ediliyor. İki ülke bilişim firmaları karşılıklı bir araya gelerek, know-how transferi ve orta iş birliği konularında görüşmelerini sürdürüyorlar.
Kazakistan’ın Astana şehrinde gerçekleştirdiğimiz etkinlikte, katılımcı firmalarımız tarafından şöyle bir konu dile getirilmişti: “Biz neden Orta Asya Türk Devletleri olarak, bilişim alanında bürokrasiyi ortadan kaldırmıyoruz?”
İki ülke arasında gerçekleştirilen ve hala da devam eden görüşmeler, bu konunun önemini bir kez daha gösterdi bize. Evet, biz neden bilişim sektöründe sınırları kaldırmıyoruz?
Ülkemizde ekonomik sebeplerle bilişim personeli istihdam etmenin ne kadar zorlaştığını hepimiz biliyoruz. Kardeş ülkelerimizde bu alanda yetişmiş insan gücünden neden faydalanamıyoruz. Ülkemizde çalışan ve çalışmak isteyen, birçok nitelikli insan kaynağı var, bu ülkelerde. Ama ülkemizde çalışmaları için, bürokratik birçok zorluk var baktığımızda. Peki neden?
Suriye’de yaşanan savaş ortamından kaynaklı, birçok kişiyi ülkemizde sorgusuz sualsiz bir şekilde barındırırken, nitelikli işgücü piyasasına sahip, dilde ve kültürde ortak olduğumuz bu kardeşlerimiz için neden bu kadar bürokratik engeller koyuyoruz.
Sizce de şapkamızı önümüze koyarak, bu durumda bir terslik var mı diye düşünmenin vakti gelmedi mi?
Dilimizden düşürmediğimiz, dilde birlik, kültürde birlik gibi kavramlar tabi ki de önemli ama artık aksiyon almanın da vakti geldi…
Mayıs ayı içerisinde Türk Devletleri Teşkilatı Bilişim Birimini de ülkemizde ağırladık. Bilkent Cyberpark yönetimi tarafından bir dizi etkinlik gerçekleştirildi bu kapsamda. Teşkilatın İstanbul’da gerçekleştirilen görüşme trafiğini de bizzat ben gerçekleştirdim.
Azerbaycan, Özbekistan, Kırgızistan ve Kazakistan’dan katılımcıların olduğu heyete gerek Ankara gerekse de İstanbul’da ilgi büyüktü. Gelen heyetin ülkemize yaklaşımı da oldukça pozitifti. Gördüğüm kadarı ile kardeş ülkelerimiz, Türkiye’yi Bilişim alanında lokomotif olarak konumlandırmışlar. Ve ülkemizden beklentileri oldukça yüksek.
Bunların yanında, Mayıs ayı içerisinde Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Derneği Genel Kurulu da gerçekleştirildi. Dernek başkanlığı bayrağını Bilkent Cyberpark’tan Antalya Teknokent devraldı, genel kurul seçimleri ile birlikte.
TGBD başkanlığını neredeyse beş buçuk yıldır sürdüren Bilkent Cyberpark Genel Müdürü Faruk İnaltekin ve Yönetim, bu süreçte sektör için birçok kazanım elde ettiler. Geriye dönüp baktığımızda en bütün sorunları sahiplenerek, çözüm konusunda ellerinden geleni yaptıkları, teknoparklar için bir kültür oluşturdukları görmekteyiz.
Bu kazanımların ve üzerine konularak, daha da arttırılması noktasında yeni yönetime başarılar diliyorum. Kendilerini her zaman takip ediyor ve başarılarını bu mecralardan dile getiriyor olacağız.
Yazımın başlığına gelecek olursak; ülkemizde Ticaret Bakanlığı desteği ile her yıl düzenli olarak birçok etkinlik gerçekleştiriliyor. Bu etkinliklerin tabi ki de olumlu birçok çıktısı da oluyordur. Bu çıktıların sayı bazlı değil de sürekliliği olan nitelik tarafının önemli olduğu düşüncesindeyim. Bir kere gittik, görüştük, gezdik değil de sürekli irtibat, sürekli görüşmeler ile ilişkilerin sıcak tutulması gerektiğini düşünüyorum. En azından biz bu şekilde sürdürüyoruz çalışmalarımızı.
Ve çok başarılı sonuçlarda alma yolunda da ilerliyoruz. Bizleri takip ettiğiniz sürece sizleri de bu başarılardan haberdar etmeye devam edeceğiz. Sürpriz gelişmelere de hazır olun! Çok yakında sizlerle paylaşıyor olacağız bu gelişmeleri. Takipte kalın!