TELEKOM ANILARI XXIII: RAS İHALELERİ

1990’lı yılların sonuna doğru ana firmamız olan Nortel, data konusunda pazarı geliştirmek adına yeni gelişen bazı firmaları satın alma girişiminde bulundu. Bu çerçevede networks ürünlerini (Router, Remote Access Server, Sayısal Sinyal İşleme Cihazları vb. gibi) portföyüne katmak için 1994’te kurulan BayNetwork’ü satın aldı. Hatta o günlerde, ara yüzü (MMI) daha iyi olan ancak teknik özellikler açısından BayNetwork kadar iyi olmadığı için Cisco’yu satın almaktan vazgeçtiği iddia edilmişti. BayNetwork’ün satın alınmasıyla birlikte Türkiye’de bulunan personeli de bize katılmış oldu.

Satış işlemleri başlayınca, ürünlerin özelliklerini daha öğrenemeden benimle birlikte, BayNetworks’den bize geçen bir elamanda dahil olmak üzere 3 kişiyi NETAŞ eğitim için İngiltere’ye gönderdi. Eğitim yeri Maidenhead’in merkezindeydi. Bir haftalık eğitimi Irak kökenli Selma Abbas isminde bir bayan verdi. Doğrusu anlattıklarından pek bir şey anlamamıştık. Bizimle gelen eski BayNetwork personeli konuyu iyi bildiği için hocamıza pek de soru da soramadık.

Eğitim sonrası ülkeye döndük ama bu arada birçok satış gerçekleşmişti bile. Bana ve benimle beraber eğitim alan diğer NETAŞ personeli arkadaşa direktörümüz “Bursa’da Superonline firmasına bir Ras cihazı kuracaksınız” dedi. “Tamam” dedik, ben Ankara’dan diğer arkadaş İstanbul’dan atlayıp Bursa’ya gittik. Bursa’da Irgandı Köprüsü’ne giderken eski YKM mağazasının arkasında Superonline’ın ofisi yer alıyordu. Cihaz bizden önce söz konusu ofise gitmişti, biz de derhal kurulum işlemlerine başladık.

Donanım tamamdı, ayağa da kaldırdık ama bir türlü cihazı konfigüre edip sisteme entegre edemiyorduk. Öğle araları Tarihi İskenderci de karnımızı bir güzel doyuruyorduk ama konfigürasyon işlemini maalesef beceremedik. Hafta sonu ikimizde yaşadığımız şehirlere döndük. Bir sonraki hafta yine uğraştık, bir türlü olmuyordu. En sonunda müdürümüz İstanbul’a çağırdı. Ve bize “Bursa’ya İskender yemeğe mi gidiyorsunuz? Neden yapamadınız?” diye bir güzel fırça attı. Sonra tekrar Bursa’ya yolladı. Baktık yine olmuyor bu kez BayNetwork’den bize geçen ve İngiltere de beraber eğitim aldığımız arkadaşı aradık.  Durumu izah ettik. Arkadaş bize “Siz manyak mısınız? Sıfırdan konfigürasyonla ne uğraşıyorsunuz, template (şablon) konfigürasyon zaten sistemin üzerinde var, sadece erişim portlarını tanımlayıp 5 dakika da işi bitireceksiniz” dedi. Nitekim öyle de yaptık ve iş gerçekten çok kısa sürdü ve cihazı sisteme entegre ettik. Bu kez hak ederek keyifli bir İskender yedik.

Müdürü aradık ve işi tamamladık diye bildirdik. Müdür bizi tebrik etmeden “Haftaya gelin İhlas Holding’in İhlasNet için Ras Network’ünü kuracaksınız ve eğitimini vereceksiniz” dedi. Hafta başında bu kez Basın Express yolu üzerindeki İhlas Holding’in dev binasındaydık. Bina girişinde gayet modern giyimli genç bir bayan karşıladı. Sistem odasından bir elemanı aradı ve o arkadaş gelene kadar çayımızı/kahvemizi içtik. İki kat aşağıya indik. Burası bambaşka bir atmosferdi. Sakallı, hatta cüppeli arkadaşlar bile koridorlarda karşımıza çıkıyordu.

Burada da iki hafta kaldık. Sürenin bu kadar uzamasının nedeni yapamadığımızdan değildi. Sistemin büyüklüğü ve işlemin ardından çalışanlara verdiğimiz teknik eğitimdi. Sonraki yıllarda burada çalışan zeki ve çalışkan bir arkadaşın NETAŞ’a girmesine referans oldum.

İşi yeni bitirmiştik ki bu defa Turk.Net’in talebi önümüze düştü. Turk.Net’in yeri de Avrupa yakasında Elektrik-Elektronikçiler Çarşısı’ndaydı. Artık sistemi gözü kapalı kolayca konfigüre edebiliyorduk. İki günde işi bitirdik. Turk.Net’i Sabancı Grubu satın alınca bir cihaz da Sabancı Holding’in Ankara GMK Bulvarı üzerindeki binasına kurduk.

Gelecek sayıda da Türk Telekom’un açmış olduğu maceralı RAS ihalesini anlatmayı planlıyorum